Διαπιστώνει ενίσχυση του σεβασμού στα παιδιά

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί τα τελευταία έξι χρόνια στην εμβάθυνση του παιδοκεντρικού προσανατολισμού της κυπριακής κοινωνίας και σημαντικά βήματα έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την αναγνώριση, προώθηση και σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεσή της για το 2014.

Σε δηλώσεις ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι παραμένει όραμα και οδηγός της το να γίνει πραγματικότητα για κάθε παιδί στην Κύπρο η ουσιαστική απόλαυση των δικαιωμάτων του. Μίλησε για τέσσερις σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται στην έκθεση και αφορούν την ψήφιση του περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας νόμου του 2014. Ανέφερε επίσης ότι είναι με ικανοποίηση που ενημερώθηκε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/7/2015 για σύσταση ad hoc υπουργικής επιτροπής για την ετοιμασία της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση όπως είχε εισηγηθεί η ίδια. Θετική εξέλιξη,σημείωσε, αποτελεί και η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού που είναι επίσης δική της εισήγηση.

Δεύτερη σημαντική εξέλιξη, κατά την κ. Κουρσουμπά, είναι ο καταρτισμός το 2014 προσχεδίου νόμου που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Εντός του 2015, ανέφερε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διεξέλθει του κειμένου και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα αυτό να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού.

Τρίτη σημαντική εξέλιξη, είπε, είναι η προώθηση στη Βουλή του εκσυγχρονιστικού νομοσχεδίου με τίτλο “ο περί διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις νόμος του 2014” που ετοίμασε η ίδια στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων και τέταρτη εξέλιξη η νομική κατοχύρωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου (ΟΕΣ), “ένα επιτυχημένο πρόγραμμα επικοινωνίας και διαβούλευσης με παιδιά και ταυτόχρονα, ένα σημαντικό εργαλείο για το θεσμό”.

Η Λήδα Κουρσουμπά είπε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν και ενδεικτικά σημείωσε πως υπάρχει έλλειμμα σε περιπτώσεις όπου ο χειρισμός θεμάτων επιβάλλει το συντονισμό διαφόρων υπηρεσιών για διεπιστημονική αντιμετώπιση, η επιδοματική πολιτική σε μονογονεϊκές οικογένειες, το θέμα της σεξουαλικής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα, η διερεύνηση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από την Αστυνομία, οι διαδικασίες υιοθεσίας κά.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy