Διαρροές για νέα «θέματα» από το ΔΝΤ

Μεσούσης της συζήτησης Αθήνας-Θεσμών προέκυψαν άλλα «αγκάθια»…

Με στόχο οι συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών να τελειώσουν σήμερα Κυριακή, συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι επαφές Αθήνας και Θεσμών.

Την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκίνησαν οι συζητήσεις επί των κειμένων εργασίας, με τις δύο πλευρές να έχουν δώσει οδηγίες στα τεχνικά κλιμάκια να καθαριστούν τα κείμενα, ώστε να μείνουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής.

Ωστόσο, ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ανέφερε πως, ενώ οι συζητήσεις για τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα χρηματοπιστωτικά ήταν στο επίκεντρο, το ΔΝΤ έθεσε νέα ζητήματα, όπως τα «κόκκινα δάνεια».

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό των δημοσιονομικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 μέσω της προσωπικής διαφοράς, με πλαφόν 22%.

Στο μέτωπο των εργασιακών, το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι για την επίτευξη του στόχου (μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ) επαρκεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και επιμένει σε ένα ανώτατο πλαφόν στο μαχαίρι των περικοπών.

Όπως έγραψε η«Εφ.Συν.», μένει να φανεί μέχρι την Κυριακή αν το ΔΝΤ συμβιβαστεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή άποψη ή αν θα παραμείνει σταθερό στις εμμονές του, όπως αυτές διατυπώνονται στο τεχνικό κείμενό του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δια στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου («105,5 Στο Κόκκινο») εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι την Κυριακή και ότι στη συνέχεια «θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και η συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, για να ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος.

Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, διάρκειας 1,5 ώρας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά. Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αισιοδοξία από Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του Μαΐου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Eurostat επιβεβαίωσε πρόσφατα πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 έφτασε το 3,9%.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις αναταράξεις του 2015.

Αρπαχτές για… Ομπάμα

Στις γνωστές «αρπαχτές» των πρώην το γύρισε και ο Μπαράκ Ομπάμα, εξαργυρώνοντας την οκταετή θητεία του με τη συμπλήρωση 100 ημερών από το τέλος της.

Ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, θα μιλήσει σε συνέδριο το οποίο διοργανώνει η Cantor Fitzgerald -μια από τις σημαντικότερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street- έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων.

Η αμοιβή είναι διπλάσια από αυτήν που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον για τις περιβόητες ομιλίες της στην Goldman Sachs και ενδεικτική του μεγέθους του πακέτου που προσδοκά να βάλει στην τσέπη του ο Ομπάμα.

Ο σύζυγος της Χίλαρι και Πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1993-2001, Μπιλ Κλίντον, πληρώνεται κατά μέσο όρο για τις ομιλίες που δίνει μετά το τέλος της θητείας του με 200.000 δολάρια το κομμάτι, ενώ ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους (2001-2009) με 100-175 χιλιάδες δολάρια αντίστοιχα.

Η απόφαση του Ομπάμα να μιλήσει σε συνέδριο το οποίο σπονσάρει επενδυτική τράπεζα προκαλεί αναμφίβολα δυσαρέσκεια στους οπαδούς του.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Ομπάμα επέκρινε δριμύτατα τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street για τη ζημιά που προκάλεσαν σε οικονομία και κοινωνία.

Το 2009, λίγους μήνες μετά την πρώτη εκλογή του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ για να βοηθήσει μερικές παχιές γάτες-τραπεζίτες της Wall Street», ενώ στη συνέχεια πιστώθηκε την ψήφιση του νόμου Dodd-Frank και την (αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε) προσπάθεια ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της Wall Street.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της οκταετούς διαμονής του στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα φλέρταρε και με τους χορηγούς της Wall Street.

Από τη στιγμή που έφυγε μάλιστα από το γραφείο του Προέδρου στην Ουάσινγκτον περνάει κυρίως τον καιρό του σε πολυτελή θέρετρα κάνοντας διακοπές με διασημότητες του Χόλιγουντ και πλούσιους φίλους του, όπως ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τη γυναίκα του Μισέλ υπέγραψαν συμβόλαιο για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων τους. Η αξία του συμβολαίου φημολογείται ότι αγγίζει τα 60 εκατ. δολάρια.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο

Αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκειά τους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι προς το παρόν η ΕΚΤ δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν αλλαγή πολιτικής, παρά τις γερμανικές -κυρίως- πιέσεις.

Αν και αναγνώρισε ότι τα νεότερα στοιχεία για την οικονομική επέκταση είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι αναγκαίος ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ωστόσο, υπογράμμισε, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα μια πειστική ανοδική τάση, κάτι που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά προς το στόχο για λίγο κάτω από το 2%.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τροποποιήσουμε το οutlook στον πληθωρισμό.

Ο Μ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει για μια ακόμη φορά -στέλνοντας σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών- ότι για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο τα μέτρα της κεντρικής ευρωτράπεζας, πρέπει να συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι φορείς άσκησης πολιτικής.

Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να φανεί η δυσαρέσκειά του από την πρόσφατη κριτική που απηύθυνε πριν από λίγες ημέρες στην ασκούμενη νομισματική πολιτική ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αποτελεί ειρωνεία να ακούς τέτοια σχόλια από αυτούς που έδωσαν μάχη για τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η προαναγγελθείσα οικονομική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι ο «κίνδυνος να προχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ σε μία εμπορική πολιτική προστατευτισμού έχει πλέον υποχωρήσει».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσουν, υποστηρίζοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί η χαμηλή παραγωγικότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy