Διάσκεψη για Μεσανατολικό: Η Βρετανία δεν υπογράφει την ανακοίνωση

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να “σκληρύνει τις θέσεις”.

“Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας”, ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

“Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη”, αναφέρει το Φόρεϊν `Οφις διευκρινίζοντας ότι για τον λόγο αυτό, η Βρετανία είχε θέση παρατηρητή στη διάσκεψη και δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα το Λονδίνο επέκρινε τον Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου “τη δεξιότερη” στην ιστορία του Ισραήλ, με το Λονδίνο να δείχνει ότι η θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο θέμα αυτό προσεγγίζει την άποψη του εν αναμονή Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ζητείται από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να απόσχουν από “μονομερείς ενέργειες” 

Η διεθνής κοινότητα που συναντήθηκε χθες στο Παρίσι επανέλαβε τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει μονομερείς ενέργειες που τυχόν ληφθούν από τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, κυρίως σε σχέση με τη σύνορα ή την Ιερουσαλήμ.

Περισσότερες από 70 χώρες κάλεσαν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους “να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα προδίκαζαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα, την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες”, προσθέτοντας ότι αν ληφθούν τέτοιες ενέργειες “δεν θα αναγνωριστούν” από τις χώρες αυτές.

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης θα πρέπει να βασίζεται στα σύνορα του 1967 και τις μεγάλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας στο τέλος της διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή που διεξήχθη στο Παρίσι.

“Πρέπει να υπενθυμίσουμε τη βάση και, η βάση είναι τα σύνορα του 1967 και οι μεγάλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”, τόνισε ο Ερό αναφερόμενος στα ψηφίσματα που καλούν το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε μετά τον πόλεμο των Eξι Ημερών το 1967.

Οι ΗΠΑ καθησύχασαν το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επεδίωξε να καθησυχάσει τον Βενιαμίν Νετανιάχου για τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού που πραγματοποιείται για την ενίσχυση της καταρρέουσας ειρηνευτικής προσπάθειας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρεται ότι ο Κέρι τηλεφώνησε στον ισραηλινό Πρωθυπουργό για να του πει για τα βήματα στα οποία θα προβούν οι ΗΠΑ στη διάσκεψη, προκειμένου η διατύπωση της τελικής ανακοίνωσης του Παρισιού να μην είναι σκληρή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ισραηλινός Πρωθυπουργός απάντησε πως το “Ισραήλ έχει ήδη υποστεί ζημιά μετά την μη άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” (τον περασμένο μήνα) και ότι αυτό δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Κέρι δεσμεύτηκε στον Νετανιάχου πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τη διάσκεψη, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση τυχόν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. “Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι μια ανωφελή διάσκεψη. Συντονίστηκε από τους Γάλλους και τους Παλαιστίνιους με στόχο την επιβολή στο Ισραήλ “όρων ασυμβίβαστων με τις εθνικές μας ανάγκες”, δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιτίθεται έντονα στη διάσκεψη αυτή, τονίζοντας ότι μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους μπορεί να θέσουν τέλος στη σύγκρουση, που είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι χρόνια διαπραγματεύσεων με το εβραϊκό κράτος δεν επέτρεψαν να τερματιστεί η κατοχή της Δυτικής Οχθης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εγκαινίασε χθες τη διάσκεψη στο Παρίσι στην οποία μετείχαν 70 και πλέον κράτη, ανάμεσά τους μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αραβικά κράτη και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, χωρίς τη συμμετοχή όμως των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy