ΔιατροΣΕΦ… και υγιεινά και νόστιμα

Γνωρίζετε τι είναι οι φακές μπελούγκα; Ξέρετε ότι χωνεύονται πιο εύκολα από τις κλασσικές φακές και δεν θέλουν μούλιασμα; Ξέρετε ότι περιέχουν ανθοκυάνη (ισχυρό αντιοξειδωτικό) που καταπολεμά τη φλεγμονή, προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις και βοηθά στη μνήμη; Ξέρετε τι είναι το ιπποφαές, το κινόα και οι υπόλοιπες υπερτροφές (super foods); Ξέρετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ωραιότατο γλυκό χωρίς καθόλου ζάχαρη και ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα νοστιμότατο μεζέ χωρίς ζωϊκά λιπαρά; Ξέρετε τις υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος; Ξέρετε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου; Ποιο είναι για παράδειγμα το μειονέκτημα του βρασίματος των λαχανικών ή του ψησίματος στη σχάρα;

Ενας “τσελεμεντές” είναι πάντα χρήσιμος σε ένα σπίτι. Τα βιβλία μαγειρικής προσφέρουν τη δυνατότητα για να φτιάξουμε ένα νόστιμο φαγητό. Μας συμβουλεύουν για τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, τις σωστές δοσολογίες, το κατάλληλο ψήσιμο.

Στην Κύπρο όμως πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα βιβλίο που δεν είναι απλά ακόμα ένας από τους χιλιάδες “τσελεμεντέδες” που κυκλοφορούν στην αγορά (άλλωστε, το διαδίκτυο μετατράπηκε πλέον σε ένα τεράστιο βιβλίο μαγειρικής όπου οι επίδοξοι μάγειρες του σπιτιού έχουν τη δυνατότητα να βρουν εκατομμύρια συνταγές).

diatrosef

Το βιβλίο “ΔιατροΣΕΦ” – Νόστιμη και Υγιεινή Κουζίνα αποτελεί ένα πλήρη οδηγό υγιεινής διατροφής περιέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από εμάς και ειδικότερα οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες π.χ. οι διαβητικοί.

Επιστημονικό, διδακτικό εργαλείο και χρήσιμος σύμβουλος για κάθε σπίτι

Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, ένα χρήσιμο σύμβουλο κάθε σπιτιού και συνάμα εκπαιδευτικό εργαλείο (teaching book) πανεπιστημιακού επιπέδου για φοιτητές της Διαιτολογίας, της Μαγειρικής κλπ. Γράφτηκε με πολύ μεράκι και με κόπους σχεδόν 2 χρόνων από τον Σεφ, Καθηγητή Μαγειρικής Γιώργο Κυπριανού και την Κλινική Διαιτολόγο Νικολέττα Ντορζή.

Ενα πρόβλημα υγείας αποτέλεσε το ερέθισμα για το ΔιατροΣΕΦ

Η ιδέα ξεκίνησε από τον γνωστό Σεφ Γιώργο Κυπριανού. Το ερέθισμα για τη συγγραφή αυτού του μοναδικού για τα Κυπριακά δεδομένα, βιβλίου μαγειρικής, ήταν το πρόβλημα υγείας (καρκίνωμα στο θυρεοειδή) που αντιμετώπισε ο Γιώργος. Λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που είχε, ο Γιώργος έπρεπε να κάνει την αυστηρή δίαιτα η οποία του δόθηκε από τους γιατρούς. Ωστόσο η δίαιτα αυτή δεν ήταν και η πιο σωστή, όπως μας είπε ο ίδιος…

Μετά την περιπέτεια της υγείας και την αποθεραπεία του, ο Γιώργος σκέφτηκε την ιδέα ενός βιβλίου μαγειρικής με συμβουλές που θα βοηθήσουν ευπαθείς ομάδες ανθρώπων αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς που θα μπορούν πλέον να συμβουλεύουν με πληρέστερη γνώση τους ασθενείς.

Οπως σημειώνει ο Γιώργος, μέχρι πριν μερικά χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν πρόβλημα με τη γλουτένη δεν το γνώριζαν. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα να υποφέρουν γιατί πολλές τροφές καθίστανται πλέον απαγορευτικές. Ωστόσο, ο Γιώργος και η Νικολέττα μέσα από το “ΔιατροΣΕΦ” έχουν ως στόχο να βοηθήσουν αυτή την ευπαθή ομάδα με συμβουλές για σωστή διατροφή η οποία δεν θα τους στερεί τις γευστικές απολαύσεις των υπόλοιπων ανθρώπων.

Θα συμπληρώνεται με νέες ενότητες

Το “ΔιατροΣΕΦ” είναι υπό μορφή φάιλ, χωρισμένο σε ενότητες με στόχο να συμπληρώνεται με νέα κεφάλαια, νέες σελίδες και η δουλειά των δύο συγγραφέων να συμπληρώνεται συνεχώς. Σύντομα θα προστεθεί η ενότητα “glouten free” για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη ενώ στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες ενότητες για τη παιδική παχυσαρκία κλπ.

Οταν θα εκδίδονται οι νέες ενότητες θα ενημερώνονται με διάφορους τρόπους οι κάτοχοι του βιβλίου για να τις προσθέτουν στο βιβλίο-φάιλ.

Η πρώτη ενότητα του βιβλίου που είναι περίπου 70 σελίδες, είναι θεωρητική, συμβουλευτική και αναλύει σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για υγιεινή διατροφή καθώς και για ευπαθείς ομάδες ανθρώπων π.χ. τι πρέπει να αποφεύγουν. Αναλύει επίσης τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά κλπ.
Μετά περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες που αφορούν την κουζίνα και τις συνταγές, προγεύματα, σαλάτες, θαλασσινά, πουλερικά, φαρινοειδή κλπ.

Νόστιμες συνταγές με διατροφική ανάλυση

diatrosef

Στις συνταγές που αναγράφονται στο βιβλίο δεν υπάρχει καθόλου ζάχαρη, φρέσκα κρέμα ενώ τα ζωικά λιπαρά είναι ελάχιστα. Τα “ανθυγιεινά” υλικά αντικαθίστανται με άλλα υγιεινά προϊόντα π.χ. η ζάχαρη αντικαθίσταται από τη στέβια.

Σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι κάθε συνταγή συνοδεύεται με διατροφική ανάλυση ανα μερίδα από τη Διαιτολόγο ενώ παράλληλα αναγράφονται και μερικά tips, συμβουλές από τον Σεφ.

Είναι εύγευστες συνταγές της καθημερινότητας χωρίς μεγάλη δυσκολία στην παρασκευή. Φαγητά που δίνουν λύσεις σε όσους θέλουν τρέφονται υγιεινά και τόσο καιρό δυσκολεύονταν. “Δεν σημαίνει ότι το υγιεινό δεν είναι εύγευστο”, τονίζει κατηγορηματικά ο Σεφ, σημειώνοντας πως στις συνταγές χρησιμοποιούνται πολλά αρωματικά και βότανα με πολλά μεσογειακά και ειδικότερα κυπριακά προϊόντα.

Υπάρχουν βέβαια και νοστιμότατες συνταγές από τη διεθνή κουζίνα όπως λαχματζιούν, σούσι, τάκος κλπ.

Το κινόα, οι φακές “μπελούκα” και οι άλλες υπερτροφές

Στις συνταγές περιλαμβάνονται και τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας (υπερτροφές) όπως το κινόα, οι φακές “μπελούκα”, το κεφίρ κλπ. Πρόκειται για σχετικά καινούρια προϊόντα στην Κυπριακή αγορά τα οποία πιθανό πολλοί να μην τα έχουν ακούσει καν αλλά είναι πολύ ωφέλιμα. Τα υλικά αυτά αναλύονται με λεπτομέρεια στο βιβλίο.

Επίσης, στο βιβλίο υπάρχουν συνταγές που εξηγούν πως να αντικαταστήσει κάποιος τη φρέσκα κρέμα ή με ποιο τρόπο το λουβί από υδατάνθρακας μπορεί να μετατραπεί σε πρωτεΐνη.

Οι συγγραφείς του βιβλίου:

diatrosef

Γιώργος Κυπριανού

diatrosef

Ο Γιώργος Κυπριανού είναι κάτοχος ανώτερου διπλώματος Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών Αυστρίας, πτυχίου (BA) στις Επισιτιστικές Τέχνες και Μεταπτυχιακού (ΜΑ) στον τομέα της Εκπαίδευσης από το Middlesex University της Μεγάλης Βρετανίας.

Εργάστηκε για σειρά ετών ως Σεφ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου και ακολούθως επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση. Εργάστηκε για 10 χρόνια ως συντονιστής προγραμμάτων Επισιτιστικών Τεχνών στο Intrcollege και από το 2006 και εντεύθεν είναι καθηγητής Ξενοδοχειακών στο Υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ άλλων είναι και μέλος των “Master Chef Great Britain”. Υπήρξε παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής Μαγειρικής ενώ αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Νικολέττα Ντορζή

diatrosef

Η Νικολέττα Ντορζή είναι Κλινική Διαιτολόγος και κατέχει M.Sc του New York University στην Κλινική Διαιτολογία, B.Sc του New York University στη Διαιτολογία. Συνέχισε ακαδημαϊκή και πρακτική εξάσκηση στην Κλινική Διαιτολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και στο St. Vincent Medical Hospital στη Νέα Υόρκη όπου της απονεμήθηκε ο τίτλος Registered Dietician από το Commission on Dietetic Registration των ΗΠΑ. Έπειτα απέκτησε το Certification of training in children and adolescent weight management και το Certification of training in adult weight management από το Certified Dietitian-Nutritionist από το University of the State of New York. Εργάζεται ως κλινική διαιτολόγος και είναι επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

* Το βιβλίο, από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, θα μεταφραστεί και στα Αγγλικά ενώ σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέρος των εσόδων του θα δοθούν στο “Ενα όνειρο μια ευχή” και στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy