Διάβημα στην ομάδα των S&D από Μαυρίδη – Παπαδάκη

Απουσία των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας από το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία για το 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνει ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το περιεχόμενο του προσχεδίου που ετοίμασε η Ευρωβουλευτής της Ολλανδίας και μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, ανέφερε επίσης ότι μαζί με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη προβαίνουν ήδη σε ενέργειες προς την ομάδα τους.

Όπως επεσήμανε, απουσιάζουν αναφορές στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, στη νέα NAXTEΧ εκ μέρους της Τουρκίας, στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, στο θέμα των αγνοουμένων, στην επιστροφή της Αμμοχώστου κ.ά. Ενώ, Ευρωβουλευτές άλλων χωρών επέκριναν την εισηγήτρια για την απουσία αναφοράς στις σχέσεις Τουρκίας – ISIS.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι το προσχέδιο της έκθεσης συζητήθηκε χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι τροποποιήσεις θα κατατεθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, στις 23 Μαρτίου θα γίνει η δεύτερη συζήτηση στην εν λόγω Επιτροπή και στις 31 του ίδιου μήνα η ψηφοφορία στην Επιτροπή ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ θα γίνει τον Απρίλιο.

“Αντιλαμβάνομαι ότι η εισηγήτρια προσπαθεί να αφήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως προκύπτει ένα τεράστιο ερώτημα, μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι υποχωρήσεις σε αρχές και αξίες της ίδιας της ΕΕ από την Τουρκία. Τη στιγμή που η Τουρκία προκαλεί καθημερινά όχι μόνο με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν αλλά όλων των Τούρκων αξιωματούχων”.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι εκπτώσεις δεν πρέπει να γίνονται από πλευράς ΕΕ, αλλά η Τουρκία να προχωρήσει σε αλλαγή στάσης, εάν θέλει να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πρόσθεσε λέγοντας ότι εάν το πράξει αυτό η Άγκυρα θα λυθεί το Κυπριακό, τα προβλήματα με τους εταίρους της και θα καταστεί ένας αξιόπιστος εταίρος. “Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Τουρκία αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο”.

Δεν σέβεται, συνέχισε, ούτε αρχές, ούτε αξίες, ενώ καταπατά και τα δικαιώματα αδύναμων χωρών όπως η Κύπρος. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ανησυχίες και οι τοποθετήσεις χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο, εκφράζοντας παράλληλα και τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις που θα διαφοροποιήσουν το αρχικό κείμενο.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος έχει συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, απάντησε θετικά λέγοντας ότι εκτός από τους Ευρωβουλευτές της Ελλάδας, ξένοι συνάδελφοί τους είναι πιο έντονοι έναντι της Τουρκίας και μιλούν ακόμη και για διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης με την Άγκυρα.

Στο δεκασέλιδο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν την Κύπρο και εκεί καλείται η Τουρκία να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ορισμένες διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται ως μέρος του «κοινοτικού κεκτημένου», χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και υπογραμμίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες που αφορούν την ΑΟΖ της.

Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών (της ΕΕ), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όταν είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Στην παράγραφο 33 επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη του ΕΚ στην επανένωση της Κύπρου, με βάση μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση και για τις δύο κοινότητες, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό και εκφράζει την έντονη υποστήριξή του στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών. Καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

Στο προσχέδιο γίνεται επίσης έκκληση για το άνοιγμα δύο κεφαλαίων, των 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη αντίστοιχα.

Η Τουρκία καλείται να τοποθετήσει την ενταξιακή διαδικασία στο επίκεντρο της εσωτερικής της πολιτικής, “χαιρετίζει την ανανέωση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ”, επισημαίνει τα φαινόμενα διαφθοράς και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι 64η στο Δείκτη Διαφθοράς για το 2014. Θίγει το θέμα της ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας της αρχής των δικαστηρίων και το διαχωρισμό των εξουσιών, όπως επίσης και της ελευθερίας του Τύπου, καταδικάζοντας τις δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου στις 14.12.14.

Θεωρεί ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ θα πρέπει να συμπληρωθεί με τακτικό, δομημένο οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες. Θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσουν από κοινού το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας για επανεισδοχή με την ΕΕ και της απελευθέρωσης της βίζας (για τους Τούρκους υπηκόους). Επισημαίνει δε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ στα θέματα ενέργειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy