Διαβουλεύσεις Άγγλων-Αμερικανών για ανανέωση UNFICYP

Γίνεται προσπάθεια για διατύπωση λεκτικού για να ικανοποιηθούν οι Αμερικάνοι

Το βρετανικό προσχέδιο για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP δεν έχει επιδοθεί ακόμη στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ίσως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, επειδή φαίνεται πως θα τύχει αρχικά διαβούλευσης μεταξύ των Βρετανών και των Αμερικανών.

Το προσχέδιο αναμενόταν ότι θα δινόταν μέχρι την Τρίτη το βράδυ. Η συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας κινείται στο πλαίσιο των κριτηρίων αναθεώρησης που έχουν θέσει οι Αμερικανοί για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, τα οποία και προωθούν σε όλα τα ψηφίσματα του Σ.Α. για την ανανέωση των όρων εντολής τους.

Τα βασικότερα είναι να εξυπηρετούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις την πολιτική διαδικασία και να υπάρχει στρατηγική εξόδου.

Προφανώς, σημειώνει η ίδια πηγή, οι διαβουλεύσεις των Βρετανών και των Αμερικανών θα έχουν στόχο να δουν πως θα διατυπωθεί το λεκτικό του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφενός για να ικανοποιεί το μίνιμουμ των αμερικανικών επιδιώξεων, αλλά και από την άλλη να μην υπονομεύσει την επικείμενη έναρξη της αποστολής στην Κύπρο, της συμβούλου του ΓΓ Τζέιν Χολ Λούτ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy