Διχαστική επιλογή από κυβέρνηση – Αρχιεπίσκοπο

Επέλεξαν ως ομιλητή στο μνημόσυνο για την εισβολή τον Τριανταφυλλίδη

Την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ και της νεολαίας του κόμματος προκάλεσε η ομιλία που εκφώνησε χθες στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης. Ο ομιλητής καταφέρθηκε εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, εκφράζοντας αντίθετη άποψη από αυτήν που ακολουθεί η επίσημη ηγεσία του τόπου. Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την ομιλία ως ”επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική”, σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά που είπε συνιστούν συνταγή, όχι για επίλυση του Κυπριακού, αλλά για διαιώνιση της διχοτόμησης και της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων στην Κύπρο.

Είναι δικαίωμα του κ. Τριανταφυλλίδη να έχει τις απόψεις του, προστίθεται στην ανακοίνωση, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το βήμα του επίσημου μνημοσύνου για την κατάθεση απόψεων που καμία σχέση έχουν με τις επίσημες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται ο τόπος, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία στο ΚρανςΜοντάνα, όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το μέλλον του τόπου. Ειδικά, θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στο Κυπριακό εκτρέφουν τέτοιες απόψεις, όπως αυτές του κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνες και στην Εκκλησία η οποία είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης και της οποίας είναι δική της ευθύνη το γεγονός ότι ανήμερα της επετείου της εισβολής επέλεξε ομιλητή για να διχάσει και όχι να ενώσει. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη λύπη του και για το ότι στην εκδήλωση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όσο και στη Φανερωμένη κατέθεσε στεφάνι η Χρυσή Αυγή, τη στιγμή που τα ελληνικά κόμματα εκπροσωπούσε ο Β’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής. Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η ΕΔΟΝ υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης είναι στέλεχος του ΔΗΣΥ και διορισμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διαπραγματευτική του ομάδα για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, ανέγνωσε ένα παραλήρημα αντιομοσπονδιακής ρητορείας, άσκησης κριτικής κατά πάντων, λέγοντας με διαφορετικά λόγια αυτά που λέει και ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, αλλά και το κόμμα των εποίκων στα κατεχόμενα για «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Η ΕΔΟΝ θεωρεί την ομιλία του απαράδεκτη κι επικίνδυνη γιατί αντί λόγου που να ενώνει, εκφώνησε ένα λόγο διχαστικό και μισαλλόδοξο. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δεν είναι λίγες οι ευθύνες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και του Συναγερμού, που ακροβατώντας μεταξύ λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και παλινδρομήσεων στις συνομιλίες, μεταξύ επαναπροσέγγισης και γριβισμού, μεταξύ αστικού κοσμοπολιτισμού και εθνικισμού, προσπαθούν να κρατούν ικανοποιημένο όλο το ακροατήριό τους σε βάρος των συμφερόντων του λαού μας. Δεν μπορεί να θυσιάζεται το μέλλον εμάς των νέων και των παιδιών μας, στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων Αναστασιάδη – Συναγερμού ή Παπαδόπουλου, Λιλλήκα κ.λπ.

Στο μεταξύ, το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του επικρίνει την ΕΔΟΝ για την ανακοίνωσή της, κατηγορώντας την οργάνωση ότι κατηγορεί Ελληνοκύπριους ότι επιδιώκουν τη διχοτόμηση και ότι τάχα ταυτίζονται με τους παράνομους εποίκους. Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δύο ανακοινώσεις. Αρκέστηκε να πει ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.

Μ. Μιχαήλ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy