Διεκδικεί, κερδίζει και δημιουργεί η Λεμεσός…

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ενα ακόμα σημαντικό βήμα για την τουριστική της υποδομή και ανάπτυξη έχει προσθέσει στο ενεργητικό της η Λεμεσός, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της πόλης που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει κι ως εκ τούτου να πρωτοπορεί και να δημιουργεί.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει ως ο επίσημος τουριστικός φορέας της περιφέρειας, έχει εξασφαλίσει λοιπόν έγκριση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CIVITAS DESTINATIONS συνολικού κονδυλίου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το κονδύλι που αναλογεί στη Λεμεσό έχει ύψος 3 εκ. ευρώ με κύριο εταίρο την ΕΤΑΠ Λεμεσού (1,8 εκ. ευρώ), Δήμο Λεμεσού (€728.000) και την εταιρεία Stratagem Energy Ltd (€500.000).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπιάνεται με την αειφόρο διακίνηση και δημιουργεί νέες προοπτικές στην αναβάθμιση του επιπέδου των δημοσίων και άλλων αειφόρων συγκοινωνιών, ειδικά για τους τουρίστες.

Ανάμεσα στα πολυάριθμα μέτρα του προγράμματος περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές πινακίδες σε στάσεις λεωφορείων στην παραλιακή λεωφόρο, οι οποίες θα ενημερώνουν για το χρόνο αναμονής, ηλεκτρονικές πινακίδες σε λεωφορεία που θα ενημερώνουν για την επόμενη στάση και κατάληξη της διαδρομής, ανάπτυξη ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών, δημιουργία υπηρεσίας hop-on hop-off για ξενάγηση επισκεπτών με ηλεκτρικά λεωφορεία με ηχητική ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες, οργάνωση συστήματος Green Labels για ενθάρρυνση των ξενοδοχείων να συμμετέχουν σε «πράσινες» δράσεις και ανάπτυξη υποδομών για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (π.χ. αυτοκίνητα ενοικίασης). Επιπλέον οι χώροι στάθμευσης του Δήμου Λεμεσού στο κέντρο πόλης θα εξοπλιστούν με σύστημα προβολής του αριθμού ελεύθερων χώρων στάθμευσης, στοιχείο που θα μπορεί κανείς να εντοπίσει και από εφαρμογή που θα παρέχει παράλληλα άλλες χρήσιμες πληροφορίες για αειφόρο διακίνηση, όπως εντοπισμός σε κοντινή απόσταση των στάσεων λεωφορείων, σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων και ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και διάφορα άλλα.

Οι δράσεις αυτές αποτελούν μικρό μόνο μέρος των όσων καλύπτονται από το πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την επόμενη τετραετία.

Οπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα γίνει μια πολύ σοβαρή επένδυση στον τομέα της αναβάθμισης του ήδη υψηλού επιπέδου τουριστικού προϊόντος που έχει να επιδείξει η Λεμεσός.

Γι’ αυτό και οφείλουμε, για μια ακόμα φορά, να πούμε ένα μεγάλο «εύγε» κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ανθρώπους-κλειδιά της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, αλλά και στο δήμο που με τη συνεργασία και τις συντονισμένες ενέργειές τους πετυχαίνουν, σε καιρούς χαλεπούς, να διεκδικούν και να εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους που τους επιτρέπουν να συνεχίζουν την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων τους προς όφελος της πόλης, των δημοτών και των ξένων επισκεπτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy