Dieselgate: 7 χρόνια κάθειρξη σε πρώην στέλεχος της VW

Ο Oliver Schmidt καταδικάστηκε από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ σε 7 χρόνια φυλάκισης για το ρόλο που διατέλεσε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στο διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων της VW.

Ο Oliver Schmidt ήταν διευθυντής του τμήματος συμμόρφωσης της γερμανικής εταιρείας σε θέματα εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ από το 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2015. Το πρώην στέλεχος της VW επέστρεψε κάποια στιγμή στη Γερμανία, ωστόσο συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στο αεροδρόμιο της Florida τον Ιανουάριο που μας πέρασε κατά τη διάρκεια της επιστροφή του από διακοπές που πραγματοποιούσε μαζί με την οικογένειά του στην Κούβα. Τον Αύγουστο, ο Schmidt παραδέχθηκε και επίσημα την ενοχή του για το ζήτημα του σκανδάλου, με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να του απαγγέλουν έτσι τις κατηγορίες της συνωμοσίας και εξαπάτησης των ΗΠΑ και της παραβίασης των νόμων που αφορούν στις προδιαγραφές ρύπων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Schmidt πρότεινε στη δικαστική έδρα η ποινή του πρώην στελέχους της VW να περιοριστεί στους 40 μήνες και χρηματικό πρόστιμο στα 100.000 δολαρίων. Ωστόσο, το περιφερειακό δικαστήριο του Michigan και ο αρμόδιος για την υπόθεση δικαστής, Sean Cox, επέβαλαν στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 400.000 δολαρίων.

Ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με την Detroit News, ο Oliver Schmidt φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ντρέπομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ ενώπιον σας».

O Oliver Schmidt είναι το δεύτερο στέλεχος που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για το διαβόητο σκάνδαλο, καθώς τον περασμένο Αύγουστο στον James Liang, ο οποίος θήτευσε στο τμήμα που είναι αρμόδιο για τη συμμόρφση των κινητήρων ντίζελ της VW στις ΗΠΑ, επεβλήθη ποινή φυλάκισης 40 μηνών και πρόστιμο 200.000 δολαρίων._Χ.Α.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy