Διεθνές συνέδριο για την Τουρκία την ΕΕ και τους Κούρδους σήμερα στις Βρυξέλλες

«Η στρατιωτική ήττα και η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την Ράκκα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν λυθεί και όλα τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας αλλά και του Βορείου Ιράκ. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως και ποιος θα καλύψει το κενό που άφησε πίσω του το Ισλαμικό Κράτος. Όλοι διεκδικούν την νίκη επί των τζιχαντιστών. Φαινομενικά ο Άσσαντ ίσως να βρίσκεται στην καλύτερη θέση αφού παρόλες τις εξωτερικές παρεμβάσεις (είτε υπέρ του ή εναντίον του) κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να καταφέρει σημαντική επανάκτηση συριακού εδάφους που είχε χάσει.

Το ζήτημα τώρα είναι κατά πόσον έχει βγει πιο σοφός από τον πόλεμο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την βούληση του να παραχωρήσει χώρο και μερική αυτονομία στην αντιπολίτευση (που ελέγχεται από τις ΗΠΑ) και παράλληλα να προχωρήσει σε εκλογές. Κάτι που ευνοούν και οι Ρώσσοι. Αλλά όχι οι Τούρκοι! Οι ΗΠΑ από την άλλη μπορεί να επιλέξουν συνέχιση της κρίσης αφού είναι λίγο δύσκολο να παραδεχτούν την ήττα στην περιοχή. Οι Κούρδοι από την άλλη, που απειλήθηκαν με αφανισμό και πολέμησαν όσο κανείς άλλος το Ισλαμικό Κράτος, θα δυσκολευτούν (ξανά) να επιβάλουν τις βλέψεις τους για αυτονομία της περιοχής. Πρωτίστως λόγω του εμποδίου που ονομάζεται Τουρκία (με την στήριξη των ΗΠΑ). Αλλά και της αδυναμίας τους όχι μόνο να κατανοήσουν και οι ίδιοι τον ρόλο τους αλλά και τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι στόχοι τους! Δυστυχώς η μόνη βεβαιότητα στην περιοχή είναι ότι αν και το διεθνές πλαίσιο άλλαξε η ανθρωπιστική κρίση παραμένει αναλλοίωτη!»
Αυτά αναφέρει με ανακοίνωση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου στο πλαίσιο του διήμερου 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για την «Τουρκία, την Μέση Ανατολή, τους Κούρδους και την Ευρωπαϊκή Ένωση» που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία των πολιτικών Ομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων γίνεται σε καθοριστικό χρόνο δεδομένης της κατάστασης στην Τουρκία και στη γύρω περιοχή αλλά και της δίκης του Προέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς που άρχισε χτες. Με εξέχοντα ζητήματα στη περιφέρεια, το συριακό, το μεσανατολικό, τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την διαδικασία δημοκρατικοποίησης στην Τουρκία και βέβαια το ίδιο το κουρδικό ζήτημα.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ προέδρευσε σήμερα συζήτησης για την διαδικασία ειρήνευσης και δημοκρατικοποίησης στην Μέση Ανατολή μετά και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκκα με έμφαση στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Κούρδοι. Το θέμα εξειδίκευσαν με παρεμβάσεις τους ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος, ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής και συγγραφέας Jonathan Steele, o Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν Yousif Mohammed Sadiq, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Thomas Jeffrey Miley (University of Cambridge), o ακτιβιστής για την ειρήνη Darnell Summers και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Michael Gunter (Tennessee Tech University).
Παράλληλα με την συμμετοχή του στο συνέδριο ο Τάκης Χατζηγεωργίου είχε σημαντικές επαφές και συναντήσεις με Κούρδους πολιτικούς και αξιωματούχους από την Τουρκία, Συρία και το Ιρακινό Κουρδιστάν καθώς και με ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με το κουρδικό και την Τουρκία.
Το Συνέδριο διοργανώνεται υπό την υψηλή αιγίδα του Noam Chomsky, του Αρχιεπισκόπου Desmond Tutu, του Δρ. Shirin Ebadi, του Τούρκου συγγραφέα Vedat Turkali, της βραβευθείσας με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Leyla Zana και της πρέσβειρας καλής θέλησης του Συμβουλίου της Ευρώπης Bianca Jagger.
Σημειώνεται επίσης ότι αύριο πρωί ο Τάκης Χατζηγεωργίου θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας Mehmet Şimşek με θέμα την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και την σχέση της με την ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy