Διεθνής Αμνηστία: Ζητά από Ισπανία άμεση αποφυλάκιση των δύο αυτονομιστών ηγετών

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες βράδυ από τις ισπανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα δύο αυτονομιστές ηγέτες που τελούν υπό κράτηση και κατηγορούνται για “στάση”. 
 
Ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) τέθηκαν την Δευτέρα υπό κράτηση με κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας
 
“Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις κατηγορίες για στάση ενάντια στον Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες υπερβολικές”, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση με ανακοίνωσή της. 
 
Οι δύο άνδρες φέρονται πως ενεθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη την έξοδο ενός κτιρίου όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.
 
Αυτού του είδους η ενέργεια “μπορεί να θεωρηθεί ως μια διατάραξη της δημόσιας τάξης”, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, αλλά η δίωξη για στάση, ένα “σοβαρό αδίκημα” που μπορεί να οδηγήσει σε ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη, είναι “υπερβολική με βάση την νομοθεσία για την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης”. 
 
“Ζητάμε από τις αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες…και να τερματίσουν άμεσα την κράτηση και των δύο ανδρών”, τόνισε ο Εστεμπάν Μπελτράν, διευθυντής του Ισπανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy