Διεθνής διάκριση για ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας ΠΚ

Επιστημονική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων του Πανεπιστημίου Κύπρου «Κοίος» κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Autonomic Road Transport Support Systems COST Action, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για ευφυή συστήματα μεταφορών με χαρακτηριστικά αυτονομίας.

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το 22ο Διεθνές Συνέδριο Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ITS World Congress), διεξήχθη στο Μπορντό της Γαλλίας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΚ.

Οκτώ ερευνητικές ομάδες από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου παρουσίασαν και επέδειξαν τα συστήματα που ανέπτυξαν. Κριτήρια αξιολόγησης των συστημάτων αποτελούσαν ο βαθμός ανθεκτικότητας, ο βαθμός αυτονομίας, η καινοτομία, το αντίκτυπο στις μεταφορές και η ποιότητα του τεχνικού περιεχομένου.

Η Επιστημονική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» πρότεινε σύστημα για αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης δικτύου μεταφορών με προσαρμοστικότητα σε σφάλματα μετρήσεων.

Η προτεινόμενη λύση παρέχει αξιόπιστη εκτίμηση των κυκλοφοριακών συνθηκών σε ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων όταν μέρος των διαθέσιμων μετρητών κίνησης παρουσιάζουν σφάλματα. Επιπρόσθετα, μπορεί αυτόνομα να αναγνωρίσει τις θέσεις των εσφαλμένων μετρητών και να εκτιμήσει το μέγεθος των σφαλμάτων μέτρησης. Η αξιόπιστη εκτίμηση των κυκλοφοριακών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πληθώρα εφαρμογών που στοχεύουν στην βελτίωση της αποδοτικότητας των δικτύων μεταφορών, όπως ο έλεγχος φώτων τροχαίας και ο δυναμικός σχεδιασμός διαδρομών. Βελτίωση σε αυτό το επίπεδο θα οδηγήσει σε αισθητή αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού δικτύου, με συνεπακόλουθα όπως η μείωση του χρόνου μεταφοράς, της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών αέριων ρύπων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ευρύτερα.

Για τη συμμετοχή του «Κοίος» στο διαγωνισμό συνεργάστηκαν οι ερευνητές Δρ Στέλιος Τιμοθέου, Χαράλαμπος Μενελάου και Δρ Παναγιώτης Κολιός καθώς και οι Καθηγητές Χρίστος Παναγιώτου και Μάριος Πολυκάρπου.

Η έρευνα της ομάδας, που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Αριστείας «FAULT-ADAPTIVE» (ERC Advanced Grant), αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του «Κοίος» να διακρίνεται ως ένα από τα ηγετικά κέντρα διεθνώς, στην περιοχή της διάγνωσης σφαλμάτων σε συστήματα κρίσιμων υποδομών όπως είναι τα συστήματα ευφυών μεταφορών, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy