Σίγουροι αντίπαλοι Ερογλου – Ακιντζι

Σίγουροι αντίπαλοι Ερογλου – Ακιντζι στον δεύτερο γύρο των “προεδρικών εκλογών” στα κατεχόμενα
21:46
 


Με λίγες μόνο κάλπες μη καταμετρημένες σίγουρο είναι πως στην δεύτερη Κυριακή, 26 Απριλίου για τις “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα θα αναμετρηθούν οι Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί πέρασε τελικά την υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Σιμπέλ Σιμπέρ που φέρεται 4,5 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες πίσω και ακολουθεί ο Κουντρέτ Οζερσάι ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις και ποσοστό πάνω από 20%.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα σε 679 κάλπες από σύνολο 693 τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ντερβίς Έρογλου 28,21%
Μουσταφά Ακιντζί 26,92%
Σιμπέλ Σιμπέρ 22,54%
Κουντρέτ Οζερσάι 21,21%
Μουσταφά Ονουρέρ 0,40%
Μουσταφά Ουλάς 0,24%
Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 0,49%

Σύμφωνα με τον “πρόεδρο” του “ανώτατου εκλογικού συμβουλίου” στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 104.069 ή ποσοστό 62,5% με τις εγκεκριμένες ψήφους να φτάνουν τις 101.945.


 

Πανηγυρισμοί στο επιτελείο Ακιντζί στα κατεχόμενα 

Άρχισαν οι πανηγυρισμοί στο εκλογικό επιτελείο του Μουσταφά Ακιντζί το οποίο βρίσκεται κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ που στηρίζει τον κ. Ακιντζί δήλωσε στο παράνομο δίκτυο Μπαϊράκ ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα και πως “το καθεστώς στην πραγματικότητα γκρεμίστηκε στις 19 Απριλίου”.

Ο “λαός” πλέον, είπε, θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον δεύτερο γύρο η θέληση του κόσμου αυτή θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και “η νοοτροπία του σκοταδισμού να ριχθεί στα σκουπίδια, να γίνει ιστορία”.

Θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, μια ανθρώπινη διαβίωση και όλοι μαζί θα κάνουμε τα βήματα για το αύριο, πρόσθεσε.

Το επιτελείο Ακιντζί ισχυρίζεται ότι ο υποψήφιος είναι πρώτος και όχι δεύτερος όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μέχρι τώρα.


Πρωτιά Ντερβίς Έρογλου με μικρή διαφορά από τον δεύτερο Μουσταφά Ακιντζί και ακολουθούν οι Σιμπέλ Σιμπέρ και Κουντρέτ Οζερσάι, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδόθηκε από υα κατεχόμενα, σε 326 κάλπες από σύνολο 693 τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ντερβίς Έρογλου 29,47%
Μουσταφά Ακιντζί 26,56%
Σιμπέλ Σιμπέρ 22,54%
Κουντρέτ Οζερσάι 20,32%
Μουσταφά Ονουρέρ 0,41%
Μουσταφά Ουλάς 0,24%
Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 0,47%


 

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές “εκλογές” στα κατεχόμενα ενώ οι κάλπες κλείνουν αυτή την ώρα.

Όπως ανακοίνωσε το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο” η συμμετοχή στις 17.00 μια ώρα πριν από το κλείσιμο των καλπών, ήταν στο 54%.

Χαμηλότερη παρατηρείται η συμμετοχή στην κατεχόμενη επαρχία Τρικώμου με 51%. Ακολουθούν οι “επαρχίες” Κερύνειας με 52%, Μόρφου με 53%, Αμμοχώστου με 54% ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται στη Λευκωσία όπου και το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος με 58,5%.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πλην από το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο” απαγορεύεται. Αργότερα αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις από το “συμβούλιο” για την τελική συμμετοχή στις “εκλογές” και πιο μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Από τις 21.00 και μετά οι απαγορεύσεις για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και σχόλια ή δηλώσεις αίρονται.

Στο 35% η συμμετοχή στις “εκλογές” στα κατεχόμενα μέχρι τις 2 το μεσημέρι
14:47
 


Γύρω στο 35% έφθανε η συμμετοχή στην ψηφοφορία στα κατεχόμενα μέχρι τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον “πρόεδρο” του “ανώτατου εκλογικού συμβουλίου”, Σιαφάκ Ονερί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, εκτιμάται ότι η συμμετοχή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τώρα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί προς τις απογευματινές ώρες.

Εξάλλου το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο” αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία την απόσυρση τριών τ/κ εφημερίδων, της Αφρίκα, της Ντεταί και της Κίπρις ποστασί λόγω αναφορών τους σε σελίδες τους που αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηνύματα για τις “εκλογές” που παραβιάζουν τη “νομοθεσία”.

Έτσι τα φύλα αυτών των εφημερίδων έχουν αποσυρθεί από τα σημεία διάθεσης και η πώλησή τους απαγορεύτηκε.

 

Ψήφισαν και οι “μικροί” υποψήφιοι στα κατεχόμενα
13:12
 


Σε περίπτωση που εκλεγεί, θα καθορίσει έναν οδικό χάρτη για τη λύση του Κυπριακού και εσωτερικών ζητημάτων, δήλωσε ο υποψήφιος Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Χούλια.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στον κατεχόμενο Γερόλακκο ψήφισε ο υποψήφιος Μουσταφά Ουλάς ευχόμενος ο “λαός” να εκλέξει έναν “πρόεδρο” της αρεσκείας του, και προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες το Κυπριακό θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο και πως αυτός που θα εκλεγεί θα καταβάλει προσπάθεια σύμφωνη με τις επιθυμίες του “λαού” και θα αγγίξει και τα εσωτερικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι ο επίσης υποψήφιος Μουσταφά Ονουρέρ δεν ψήφισε καθώς το όνομά του δεν ήταν εγγεγραμμένο στους καταλόγους επειδή δύο χρόνια πριν άλλαξε τόπο διαμονής και μετά από ένσταση, διαγράφηκε χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος- όπως υποστήριξε – από τον κατάλογο της περιοχής που διέμενε πριν.

 

Ονειρευόμαστε καλύτερες ημέρες, δήλωσε η Σιμπέλ Σιμπέρ
13:07
 


“Είμαστε ένας ωραίος λαός που ζει σε ένα ωραίο νησί. Το μεγαλύτερό μας όνειρο είναι να έχουμε ακόμη πιο ωραίες μέρες που θα υπερηφανευόμαστε για αυτή την ομορφιά μας” δήλωσε η Σιμπέρ Σιμπέλ μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις σε Τ/κ, Ε/κ και ξένους δημοσιογράφους η κ. Σιμπέρ είπε ότι σήμερα συναγωνίζονται επτά υποψήφιοι και ο καθένας τους είναι άξιος. Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, θα καθορίσει η βούληση του “λαού” και με αυτή τη βούληση θα συνεχίσουν το δρόμο τους.

Ευχήθηκε σε όλους, στο “λαό”, στην περιοχή, στους ανθρώπους μας καλά αποτελέσματα.

 

 

Μέρα απόφασης για το μέλλον οι “εκλογές”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί
12:48
 


Οι “εκλογές” είναι μια μέρα απόφασης για πώς θέλουν το μέλλον τους και οι πολιτικοί και ο “λαός”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μεράλ, τα παιδιά του και το “δήμαρχο” Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

Σε δηλώσεις στον τ/κ, τουρκικό και ξένο Τύπο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κάθε ψηφοφορία είναι εξετάσεις και το πώς βλέπουν το μέλλον πολιτικοί και πολίτες θα φανεί απόψε. Πρόσθεσε ότι κάποια πράγματα που έγιναν στην προεκλογική περίοδο ήταν κάτω του επιπέδου και αυτό τον λύπησε, ευχόμενος να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, τα οποία δεν κατονόμασε.

Ευχήθηκε τέλος “καλά αποτελέσματα, στο λαό μας, στο νησί μας και στην περιοχή μας”.

 

Με αναφορά στο Κυπριακό το μήνυμα του Ντερβίς Έρογλου μετά την ψήφο
12:43
 


Το σημαντικό είναι να βγει από την κάλπη ένας υποψήφιος που θα βρει μια λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τις επιθυμίες και τις σκέψεις του “τουρκοκυπριακού λαού”, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου μετά την άσκηση της ψήφου του μαζί με τη σύζυγό του Μεράλ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ψήφισε σήμερα το πρωί και αμέσως μετά στις δηλώσεις του ανέφερε ότι έγινε μια καθαρή προεκλογική εκστρατεία, πράγμα πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία.

Ευχήθηκε τέλος να αντικατοπτριστεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο στο αποτέλεσμα των “εκλογών” η βούληση των Τ/κ.

 


 

Με ρευστό το σκηνικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα και το μόνο σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρχουν δύο γύροι διεξάγονται σήμερα οι “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα.

Οι υποψήφιοι είναι επτά, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σχεδόν 177 χιλιάδες.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων απαγορεύεται πριν από τις 7μμ.

Από τις 7 μέχρι τις 9μμ αποτελέσματα μπορεί να ανακοινώνει μόνο το λεγόμενο “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο”.

Ο δεύτερος γύρος, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι στις 26 Απριλίου.

Υποψήφιοι είναι οι: Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος), Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ονουρέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου), Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος), Σιμπέλ Σιμπέρ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και Ντερβίς Έρογλου (ανεξάρτητος).

Οι Τ/κ ψηφίζουν με σφραγίδα τοποθετώντας τη σφραγίδα που γράφει “ναι” κάτω από τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Την ημέρα των “εκλογών” απαγορεύεται το αλκοόλ ενώ κλειστά κατά την ψηφοφορία θα είναι τα κέντρα διασκέδασης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy