Συρία: Η αντιπολίτευση φοβάται ότι θα χάσει το Αζέζ

“Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε το Αζέζ”, είπε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο διοικητής του συριακού στρατού της αντιπολίτευσης Αμπού Σάκκα, ο οποίος αυτή τη στιγμή πολεμά με ομάδα 400 στρατιωτών στην πόλη Αζέζ με τις δυνάμεις του Άσαντ, οι οποίες στηρίζονται από τη ρωσική αεροπορία. Πριν από δύο χρόνια είχε πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους για 65 μέρες και βασανίστηκε άγρια. Περιγράφει τις μάχες με τις δυνάμεις Άσαντ και τις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος έχει τραυματιστεί εφτά φορές σε μάχες.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας οι δυνάμεις Άσσαντ θα καταφέρουν έπειτα από τέσσερα χρόνια να επανακτήσουν το Αζέζ, εκδιώκοντας από εκεί τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση με τον Αμπού Σάκκα έγινε στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας, όπου πέρασε το βράδυ έπειτα από μια σκληρή μάχη στο Αζέζ και μίλησε στο ΚΥΠΕ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ήρθε χωρίς τη στρατιωτική του στολή συνοδευόμενος από έναν Άραβα φίλο του, ο οποίος έκανε τη μετάφραση από τα αραβικά στα αγγλικά. “Η κατάσταση είναι πολύ κακή. Έχουν καταστραφεί όλες οι περιοχές στην πόλη Αζέζ και όλα τα χωριά. Τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν κάνει πάνω από 40 επιθέσεις”, είπε στο ΚΥΠΕ.

Ο Αμπού Σακκά όπως και οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης εύκολα μπορούν να περάσουν στην Τουρκία γιατί έχουν τη στήριξη της Άγκυρας εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. “Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που μας παρέχει η Τουρκία”, είπε αρκετές φορές, ωστόσο παραπονιέται για τον οπλισμό που έχουν, ότι δεν είναι αρκετός ούτε για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ούτε τις δυνάμεις του Άσαντ, ούτε και τις δυνάμεις του κουρδικού PYD. Εδώ και πέντε χρόνια, λέει, ζητούν οπλισμό από ξένες χώρες, αλλά κανείς δεν τους δίνει.

Τα μέτωπα με τα οποία μάχονται είναι τρία, ενώ το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες μάχες είναι μεταξύ των τριών δυνάμεων της Συρίας που θα έπρεπε όλοι μαζί να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και όχι μεταξύ τους.

Η συριακή αντιπολίτευση, οι δυνάμεις του Άσαντ με τη ρωσική αεροπορία και το κουρδικό PYD είναι αυτοί που διεξάγουν τώρα τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ τους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να διατηρήσει τις θέσεις του, είπε. Και έτσι η συριακή κρίση μετατρέπεται σε ένα άγριο εμφύλιο πόλεμο προς το παρόν, ανέφερε.

“Ο πιο δύσκολος μας αντίπαλος είναι οι δυνάμεις του Άσσαντ επειδή έχουν μοντέρνα όπλα και αεροσκάφη”, είπε ο Αμπού Σακκά ενώ όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται όταν πολεμά με τους ίδιους τους Σύριους οι οποίοι είναι συμπατριώτες του απάντησε: “Δεν μας αρέσει αυτό. Αλλά οι δυνάμεις του Άσαντ μας ανάγκασαν να τους πολεμήσουμε και έφεραν επίσης τους συμμάχους τους τους Ρώσους οι οποίοι σκοτώνουν πολίτες με τους βομβαρδισμούς τους. Όσο για το Ισλαμικό Κράτος δεν θεωρούμε ότι εκπροσωπούν το ισλάμ”.

Ο Σύριος διοικητής κατηγόρησε τους Ρώσους για τους βομβαρδισμούς σε περιοχές που υπάρχουν πολίτες και υποστήριξε ότι ο ίδιος και το τάγμα του ποτέ δεν χτύπησαν πολίτες. Λέει ότι 30 χιλιάδες άνθρωποι μένουν αυτή τη στιγμή στα αντίσκηνα, χωρίς φαγητό και στέγη εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.

“Έχουμε χάσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα μας. Έχουμε γίνει πρόσφυγες”, λέει ο Σύριος διοικητής.
Σε ερώτηση για την πιο δύσκολη μάχη που είχε μέχρι στιγμής, αναφέρθηκε στη μάχη που είχαν πρόσφατα με το Ισλαμικό Κράτος.

“Κατέστρεψαν τα πάντα. Είχαν στείλει αυτοκίνητα παγιδευμένα με βόμβες. Όπου και να πήγαινες υπήρχαν βόμβες. Άνοιγες την πόρτα είχε βόμβα”. Σε εκείνη τη μάχη έχασε εφτά μαχητές,” είπε ενώ σε όλες τις μάχες συνολικά έχασε 47 μαχητές.

Και ο ίδιος, όπως ανέφερε, είχε πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους πριν δύο χρόνια για 65 μέρες. “Με βασάνισαν πολύ. Με βασάνισαν με πολλούς τρόπους. Μου είχαν καλύψει το κεφάλι μου με μια κουβέρτα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω”, λέει. Τελικά φάνηκε τυχερός επειδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ετοίμασε επιχείρηση και γλίτωσε και τον ίδιο και άλλους 300 που ήταν στη φυλακή του Ισλαμικού Κράτους. “Στις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος φοβόμαστε πάντοτε μην μας πάρουν ζωντανούς επειδή θα σε σκοτώσουν σίγουρα”, λέει ο Αμπού Σακκά και λέει ότι έχει δει ανθρώπους να τους κόβουν τα κεφάλια.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy