Διήμερη άσκηση «Αργοναύτης 2016» αύριο & την Τρίτη

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την Εθνική Φρουρά και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους συνδιοργανώνουν την Α΄ Φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2016», στις 30 και 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Άμυνας πρόκειται για μία πολυεθνική άσκηση, στην οποία συμμετέχει διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από 17 χώρες. Συνολικά, λαμβάνουν μέρος περίπου 150 ξένοι συμμετέχοντες με ισάριθμο περίπου αριθμό συμμετεχόντων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σενάριο της άσκησης αφορά δυσμενείς εξελίξεις σε γειτονική χώρα, που απειλούν την ασφάλεια ξένων πολιτών από ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές χώρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίζεται η εκκένωσή τους από την χώρα σε ασφαλή προορισμό, ο οποίος για σκοπούς της άσκησης, είναι η Κύπρος. Για την καλύτερη οργάνωση και συνεργασία των επηρεαζόμενων χωρών, δημιουργείται πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο σε χώρους της Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο, ενώ οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζονται με τις πρεσβείες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο της άσκησης οργανώνονται, στελεχώνονται και λειτουργούν κάτω από συνθήκες πλήρους επιχειρησιακής δράσης τα προβλεπόμενα συντονιστικά κέντρα, αλλά και χώροι καταγραφής εκκενωμένων και προσωρινής φιλοξενίας.

Η άσκηση διαρκεί δύο ημέρες, 30-31/5, αλλά οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε ειδικά συνέδρια και εργαστήρια με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία τους στις 27-28 και 29/5. Τα συμπεράσματα της άσκησης αυτής αξιοποιούνται για τη βελτίωση διαδικασιών και πρακτικών που ακολουθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από διεθνείς οργανισμούς.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy