Διυπουργική σύσκεψη για μέτρα πρόληψης & αντιμετώπισης πυρκαγιών

Τα μέτρα, τα οποία είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιών, συζητήθηκαν στο πλαίσιο διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό το Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται και εκείνα που μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, έχουν υλοποιηθεί, ενώ άλλα έχουν προγραμματιστεί», ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά από το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου, σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Όπως είπε, στη σύσκεψη με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για τα θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας είτε αυτά σχετίζονται με την προστασία των αστικών περιοχών και της υπαίθρου είτε με την προστασία των δασών, έγινε αξιολόγηση της μελέτης που τους είχε υποβληθεί από την ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έχει προβεί σε σειρά από εισηγήσεις, έγινε επαναξιολόγηση των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και είναι η τρίτη σύσκεψη που πραγματοποιείται για την προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αυτών.

«Σήμερα αξιολογήθηκε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε Υπηρεσία και ποια μέτρα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, και μπορώ να πω ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετά και σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τόσο τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για κάθε περίπτωση πυρκαγιάς όσο και τα μέτρα κατάσβεσης της πυρκαγιάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε, επίσης, ότι έχουν προγραμματιστεί πολύ σημαντικά μέτρα, όπως είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και θα λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς αλλά και μέσω επικοινωνίας μαζί με τα άλλα κέντρα κρίσεως που θα βρίσκονται στον χώρο της πυρκαγιάς.

«Για τον σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για εξαγορά δύο καμερών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για άμεση μετάδοση εικόνας από το πεδίο της πυρκαγιάς και η εικόνα να μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο, τόσο στο προωθημένο Κέντρο Κρίσεως όσο και στο Κέντρο Κρίσεως Ζήνων, στη Λάρνακα. Υπολογίζεται ότι η αγορά τους θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου– αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε, παράλληλα, ότι υποβλήθηκε μελέτη αξιολόγησης στο Υπουργείο Οικονομικών για εξασφάλιση με τη μέθοδο αγοράς ή με τη μέθοδο ενοικιαγοράς ή ενοικίασης δύο πτητικών μέσων – κατά πάσα πιθανότητα αεροπλάνων πυρόσβεσης – τα οποία θα χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Δασών.

«Η Αστυνομία έχει ήδη καθορίσει ότι τα δύο ελικόπτερα Bell θα χρησιμοποιούνται καθ’ όλη αυτή την περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης και σε αυτά έχει εγκατασταθεί σύστημα που θα επιτρέπει κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τη ρίψη αφρού ή επιβραδυντικού υλικού, ειδικού για πυρόσβεση», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν υλοποιηθεί διάφορα μέτρα που μπορούσαν να ικανοποιηθούν στον άμεσο χρόνο, όπως είναι για παράδειγμα, η σύνδεση των συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, όμως υπάρχουν και μέτρα που χρειάζεται περαιτέρω χρόνος και προγραμματισμός για να υλοποιηθούν, όπως είναι η εισήγηση για αντικατάσταση των οχημάτων του Τμήματος Δασών και την ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οχήματα μικρού μεγέθους.

«Για αυτά τα μέτρα υπάρχει προγραμματισμός, έχουμε προχωρήσει σε προσφορές και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται χρόνος και θα είναι δυνατό να τα έχουμε – εάν όλα πάνε καλά με τις προσφορές – το 2018», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν κατά τρόπο ικανοποιητικό και γι’ αυτό υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση και παρακολούθηση των διαφόρων περιπτώσεων πυρκαγιάς που μπορεί να προκύψουν κατά τη θερινή περίοδο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy