ΠτΔ: Δεν μου τέθηκε κάποιος όρος από τον Γ. Εισαγγελέα

Τη θέση ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν έθεσε ενώπιον του οποιοδήποτε όρο προκειμένου να αποδεχτεί το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στο χαρακτήρα του να ανέχεται να του θέτουν όρους.

Μιλώντας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας υπό την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις συναντήσεις του με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον κ. Κληρίδη στην προσπάθεια του, όπως ανέφερε, να εξομαλυνθούν οι μεταξύ τους σχέσεις για την ομαλή λειτουργία της Γενικής Εισαγγελίας.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, είχε εισηγηθεί όπως το χειρισμό των ποινικών υποθέσεων αναλάβει ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελίας, λόγω της εμπειρίας του στις ποινικές υποθέσεις, με τον Γενικό Εισαγγελέα να έχει τον τελευταίο λόγο, όπως είναι και η ρητή πρόνοια του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στη μεταξύ τους σχέση οφείλονταν στη δυσαρέσκεια και την πικρία που αισθανόταν ο κ. Ερωτοκρίτου λόγω του μη διορισμού του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι είχε πληροφορηθεί ότι ο κ. Ερωτοκρίτου ενδέχετο να μην παρίστατο στην τελετή διαβεβαίωσης του κ. Κληρίδη.

Ανέφερε, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές εξέφραζαν παράπονα. Ο κ. Ερωτοτρίτου διαμαρτυρόταν, όπως είπε, ότι δεν γίνονταν οι πρωινές συσκέψεις που είχαν συμφωνήσει για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους και ο κ. Κληρίδης διαμαρτυρόταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου διέρρεε προς τον Τύπο πληροφορίες “που τις θεωρούσε ως μειωτικές πολλές φορές για τον ίδιο”.

Κατά την έναρξη της εξέτασης του Προέδρου από τον δικηγόρο του κ. Ερωτοκρίτου, Χρίστο Πουργουρίδη και ερωτηθείς για τις συναντήσεις του με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον Κώστα Κληρίδη πριν από το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα στις 16/9/2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έγιναν δύο συναντήσεις.

Η πρώτη συνάντηση, ανέφερε, είχε σκοπό την αλληλογνωριμία αλλά και για να τους τονίσει τί ο ίδιος και η κοινωνία των πολιτών περιμένει από τους δύο, σε σχέση με τα υπό διερεύνηση σοβαρά οικονομικά εγκλήματα.

Η δεύτερη συνάντηση, είπε, έγινε είτε την προηγούμενη είτε δύο μέρες πριν από το διορισμού του κ. Κληρίδη ύστερα από πληροφόρηση ότι ένοιωθε έντονα δυσαρεστημένος ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Κατά τη συνάντηση, ανέφερε, “φρόντισα με κάθε τρόπο να υπάρξει μια αλληλοκατανόηση” και τόνισε τις πρόνοιες του Συντάγματος που καθορίζει τα καθήκοντα του κάθε ενός.

Ο Πρόεδρος είπε ότι στις συναντήσεις είχε εισηγηθεί όπως οι ποινικές υποθέσεις ανατίθεντο στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου λόγω εμπειρίας στις ποινικές υποθέσεις. “Η αλληλοκατανόηση ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, με τον τελευταίο λόγο να τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας όπως προνοεί και το Σύνταγμα”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι συναντήσεις έγιναν με δική του πρωτοβουλία προκειμένου “από τη μια να υπερτονίσω αυτό που ανέμενα εγώ και η κοινωνία των πολιτών από τους δύο αξιωματούχους και προκειμένου να γίνει μια κατανομή των καθηκόντων τους και να υπάρξει μια μεταξύ τους συνεργασία για το καλό της δικαιοσύνης” μετά που είχε πληροφορηθεί, όπως είπε, για τη δυσαρέσκεια που υπήρχε από πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου για το διορισμό του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.
Όπως είπε, προ της αφυπηρετήσεως του Πέτρου Κληρίδη, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την επιθυμία να τον διαδεχθεί στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του Πέτρου Κληρίδη.

“Του είπα ότι θα αποφάσιζα και η απόφαση μου ήταν να διοριστεί ο Κώστας Κληρίδης ως Γενικός Εισαγγελέας. Οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνθηκα μια πικρία από πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου”, είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο σ` αυτές τις δύο συναντήσεις είχαν τεθεί οποιοδήποτε όροι οποιασδήποτε μορφής, είτε από τον ένα, είτε από τον άλλο, ο Πρόεδρος είπε “δεν αντιλαμβάνομαι τί εννοείτε με τη φράση “όροι” δοθέντος ότι το δικαίωμα μου εκπηγάζει εκ του Συντάγματος και είναι απόλυτο και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ετίθεντο όροι”.

Στο διάλογο που έγινε, είπε, η εισήγηση του ήταν να αναλάβει τις ποινικές υποθέσεις ο κ. Ερωτοκρίτου, πως τον τελευταίο λόγο θα τον είχε ο Γενικός Εισαγγελέας. “Δεν γνωρίζω εάν στις μεταξύ τους συναντήσεις τέθηκαν κάποιοι όροι”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι ο διάλογος που έγινε ήταν το πώς θα επιτυγχάνετο η στενότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ τους “και η συναντίληψη ήταν ότι για τους όποιους χειρισμούς θα εγίνονταν από την πλευρά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα τον τελευταίο λόγο θα τον είχε ο Γενικός Εισαγγελέας”.

Ερωτηθείς αν μετά το διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα ο κ. Ερωτοκρίτου του έκανε οποιοδήποτε παράπονο για το διορισμό αυτό, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι “μετά τη συναντίληψη που επικράτησε στη μεταξύ μας συνάντηση θα εβρέθοντο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν ήταν δυνατό κάθε πρωί, προκειμένου να ανταλλάζουν απόψεις και έτσι να υπάρχει μια πλήρης και αγαστή συνεργασία μεταξύ τους”.

Ερωτηθείς αν ο κ. Κληρίδης μετά το διορισμό του του έκανε οποιοδήποτε παράπονο για τον κ. Ερωτοκρίτου, είπε ότι “για να είμαι ειλικρινής άκουσα και από τις δύο πλευρές παράπονα. Από τη μια πλευρά ότι δεν εγίνοντο οι συναντήσεις όπως είχαν συμφωνηθεί και από την πλευρά του κ. Κληρίδη ότι υπήρχε από πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου μια διαρροή προς τον Τύπο πληροφοριών που τις θεωρούσε ως μειωτικές πολλές φορές για τον ίδιο και είχα σχηματίσει την εικόνα ότι δυστυχώς δεν υπήρχε η αρμονική συνεργασία μεταξύ τους όπως ήταν η συνεννόηση”.

Στις συναντήσεις που είχαμε, είπε ο Πρόεδρος, “προσπάθησα να μειώσω την ένταση, να δημιουργήσω όσο το δυνατόν το κλίμα που κατά την άποψη μου έπρεπε να επικρατεί στη Γενική Εισαγγελία”.

Ερωτηθείς κατα πόσο στη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας είχε πληροφόρηση για το θέμα της κλοπής ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι έλαβε γνώση των διαβημάτων τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όσο και από πλευράς εξωτερικών υποθέσεων της πολιτείας της Μόσχας οι οποίοι διαμαρτύροντο για την εταιρεία Providencia οι μεν για την άσκηση ποινικής δίωξης και οι δε για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης.

Υπήρξαν, είπε, και άλλες καταγγελίες και είχε επαφή και με τον Έφορο Εταιρειών και ενόψει συνάντησης του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ ζήτησε ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία και πληροφορήθηκε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ζήτηση την άσκηση ποινικής δίωξης την οποία ανέστειλε στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας. Την πληροφόρηση την έλαβε, είπε, και από τον κ. Ερωτοκρίτου και από τον κ. Κληρίδη σε μια από τις υπηρεσιακές συναντήσεις στο Προεδρικό.

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση πριν από το διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα ο κ. Κληρίδης έθεσε οποιουσδήποτε όρους που αν δεν ικανοποιούνταν δεν θα αποδεχόταν το διορισμό του, είπε ότι “έχω ήδη απαντήσει”.

Στην επιμονή του κ. Πουργουρίδη να επαναλάβει αυτό που είπε, ο Πρόεδρος είπε ότι “στο μεταξύ μας διάλογο ήταν φυσικό ο υπό διορισμό Γενικός Εισαγγελέας να θέλει να διατηρήσει το κύρος και την υπόσταση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα. Έγινε διάλογος αλλά όχι με τη μορφή όρων”.

Είπε, επίσης, ότι “είμαι, και εκ του χαρακτήρα μου, άνθρωπος ο οποίος δεν θα δεχόταν να του τεθούν όροι”. Ανέφερε ότι δεν τέθηκε ενώπιον του κανένας όρος από πλευράς του κ. Κληρίδη για την αποδοχή του διορισμού, σημειώνοντας ότι “δεν θα ήταν δυνατόν ούτε, και εκ χαρακτήρος, να το ανεχόμουν”.

Όπως είπε ήταν φιλική συνάντηση και δεν ετίθετο θέμα να τεθούν όροι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κύριας εξέτασης του Προέδρου από τον κ. Πουργουρίδη η διαδικασία διακόπηκε για 20 περίπου λεπτά μετά από αίτημα του Εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου, το οποίο έκανε αποδεκτό το Δικαστήριο.

Η διαδικασία επανήρχισε με την αντεξέταση του Προέδρου Αναστασιάδη από τον κ. Στεφάνου, ο οποίος ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο συζήτησε για το τί θα έλεγε στο δικαστήριο είτε με τους δικηγόρους του κ. Ερωτοκρίτου είτε με τον ίδιο. Ο Πρόεδρος είπε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Πουργουρίδη που τον είχε κλητεύσει, ρωτώντας τον γιατί τον καλούν να καταθέσει στο δικαστήριο. Όπως είπε, ο κ. Πουργουρίδης του ανέφερε ότι επρόκειτο για τις συναντήσεις που είχε στο γραφείο του προ του διορισμού του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος στην αντεξέταση του επανέλαβε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είχε εκφράσει παράπονο γιατί δεν διορίστηκε ο ίδιος στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Ανέφερε, επίσης, ότι αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στη σχέση των δύο όταν πληροφορήθηκε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου ενδέχετο να μην παραστεί στην τελετή διορισμού του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Γι’ αυτό, είπε, και κάλεσε τους δύο σε συνάντηση προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία για το καλό του θεσμού της Εισαγγελίας και ιδιαίτερα για την ανάγκη να ασκηθούν ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα κατά της οικονομίας.

Επανέλαβε ότι προκειμένου να εξομαλυνθούν οι μεταξύ τους σχέσεις και να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία της Γενικής Εισαγγελίας εισηγήθηκε όπως ο χειρισμός των ποινικών υποθέσεων ανατεθεί στον κ. Ερωτοκρίτου, με τον Κώστα Κληρίδη να έχει τον τελευταίο λόγο.

Είπε ότι επρόκειτο για δική του εισήγηση και όχι θέση του κ. Ερωτοκρίτου, λόγω και της εμπειρίας του στις ποινικές υποθέσεις, με στόχο την ομαλή συνεργασία μεταξύ τους.

Ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά στην ερώτηση κατά πόσο τα όποια προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση οφείλονταν στη δυσαρέσκεια του κ. Ερωτοκρίτου να μην διοριστεί ο ίδιος στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως είπε, αντιλήφθηκε μια διαφαινόμενη δυσαρέσκεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα “η οποία δεν ήθελα να πάρει έκταση”.

Είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου διαμαρτύρετο ότι δεν γίνονταν οι πρωινές συσκέψεις με τον Γενικό Εισαγγελέα ως είχαν συμφωνήσει για τον καλύτερο συντονισμό και ο Γενικός Εισαγγελέας διαμαρτύρετο ότι υποθάλπτεται από τον κ. Ερωτοκρίτου δια των διαρροών πληροφοριών στον Τύπο. “Υπήρχε δυστυχώς μια κακή σχέση”, είπε.

Απάντηση ΠτΔ στις επικρίσεις κομμάτων

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας προστατεύεται όταν ο ίδιος δεν περιφρονεί τους άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και αυτόν της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εξ αφορμής επικριτικών δηλώσεων τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από το ΔΗΚΟ για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ως μάρτυρα σήμερα στη δίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

Το πρώτο, είπε, είναι ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας προστατεύεται όταν ο ίδιος δεν περιφρονεί τους άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και αυτόν της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Το δεύτερο, ανέφερε, είναι ότι η τυχόν άρνηση ανταπόκρισης σε μαρτυρική κλήση που εξεδόθη θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα, αλλά και περιφρόνηση της δικαιοσύνης.

“Συνεπώς, αυτό που στην ουσία εισηγούνται όσοι κόπτονται για την προστασία των θεσμών είναι τη διάπραξη από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ποινικού αδικήματος, καλυπτόμενος πίσω από την ασυλία που έχει. Αυτό και αν θα ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός των θεσμών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υιοθετήσει συμπεριφορές άλλων” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε λύπη για τις ανακοινώσεις των κομμάτων.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με λύπη παρατηρεί ότι από μόνες τους οι ανακοινώσεις των επικριτών του δεν αποτελούν παρά διπλή υπόσκαψη τόσο του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του θεσμού της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανησυχεί για το θέμα ασυνεννοησίας που προέκυψε στη Νομική Υπηρεσία και κατά πόσο αυτό λειτούργησε σε βάρος των ερευνών για διάφορες υποθέσεις, είπε πως «ό,τι είχε να πει για αυτό το θέμα δημοσίως το είπε. Τα υπόλοιπα τα είπε στο δικαστήριο».

Κατέθεσε ενόρκως ο Α. Κυπρίζογλου

Με την ένορκη μαρτυρία του δικηγόρου Ανδρέα Κυπρίζογλου, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον του Ρ. Ερωτοκρίτου, συνεχίστηκε η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Προέδρου Αναστασιάδη ως μάρτυρα υπεράσπισης στην υπόθεση.

Ο δικηγόρος του κ. Κυπρίζογλου, Ευάγγελος Πουργουρίδης, ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι παρότι ο πελάτης του αρχικά είχε δηλώσει ότι θα προέβαινε σε ανώμοτη δήλωση προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, εντούτοις τον ενημέρωσε στη συνέχεια ότι επιθυμούσε να ασκήσει το άλλο δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, δηλαδή να δώσει ένορκη μαρτυρία.

Ο κ. Κυπρίζογλου ανέγνωσε από το εδώλιο του μάρτυρα γραπτή δήλωση που ετοίμασε, την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο και θα αποτελέσει μέρος της κύριας του εξέτασης.

Όπως είπε, ο λόγος που προβαίνει σ` αυτή τη δήλωση είναι για να διευκρινίσει μεταξύ άλλων συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρθηκαν στις καταθέσεις που έδωσε στους ποινικούς ανακριτές.

Ο κ. Κυπρίζογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά την αποχώρηση του κ. Ερωτοκρίτου από το δικηγορικό του γραφείο ανέθεσε στον ίδιο τον χειρισμό ενός σημαντικού αριθμού σοβαρών υποθέσεων, τόσο ποινικών όσο και αστικών, μεταξύ των οποίων και κάποιες προσωπικές δικαστηριακές του υποθέσεις.

Μεταξύ αυτών των προσωπικών υποθέσεων, όπως είπε, ήταν και η υπόθεση που αφορούσε το λογιστικό συμψηφισμό των απομειωθέντων καταθέσεων εταιρείας του κ. Ερωτοκρίτου στη Λαϊκή Τράπεζα με το δάνειο άλλης εταιρείας και πάλι συμφερόντων του κ. Ερωτοκρίτου για την οποία υπόθεση καταχωρίστηκε αγωγή στο δικαστήριο Λεμεσού, που συνέταξε ο ίδιος.

Ο κ. Κυπρίζογλου ανέφερε ότι ενήργησε στα πλαίσια του χειρισμού της υπόθεσης, υπό την ιδιότητα του ως δικηγόρου, και μόνο προς το σκοπό της προώθησης των νόμιμων συμφερόντων των πελατών του χωρίς κανένα συμφέρον και χωρίς καμία πρόθεση να καταδολιεύσει είτε το δικαστήριο είτε τα συμφέροντα της τράπεζας Κύπρου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την αντεξέταση του κ. Κυπρίζογλου από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου. Η υπόθεση είναι επίσης ορισμένη και την Παρασκευή.

ΚΥΠΕ


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠτΔ: «Κακή» η σχέση Κληρίδη – Ερωτοκρίτου

Κακή, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη σχέση μεταξύ του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του Κώστα Κληρίδη, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Αντεξεταζόμενος από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Ηλία Στεφάνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους παρά τις συναντήσεις για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. “Υπήρχε δυστυχώς μια κακή σχέση”, είπε.

Εισηγήθηκα, ανέφερε, “να γίνονται συσκέψεις πρωινές και δυστυχώς δεν εγίνονταν αυτές οι συσκέψεις”.

Επανέλαβε ότι το Σύνταγμα ρητώς προνοεί ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν περιφρόνηση του δικαστηρίου “εάν δεν ερχόμουν”.

Η αντεξέταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε και ο ίδιος αναχώρησε από το χώρο των δικαστηρίων.

Κατά την αντεξέταση του Πρόεδρου Αναστασιάδη από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Ηλία Στεφάνου, ο ΠτΔ είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου τον είχε ενημερώσει ότι ενδιαφερόταν για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε παράπονο ότι δεν διορίστηκε ο ίδιος στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

«Ήθελα να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία της Γενικής Εισαγγελίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ιδιαίτερα για το χειρισμό θεμάτων όπως εγκλήματα και θέματα που αφορούν την οικονομία».

Ανέφερε επίσης ότι εισηγήθηκε το χειρισμό των ποινικών υποθέσεων όπως τον αναλάβει ο κ. Ερωτοκρίτου, δεδομένης της πείρας του στις ποινικές υποθέσεις και τον τελευταίο λόγο θα τον είχε ο Γενικός Εισαγγελέας, προκειμένου να υπάρχει μια ομαλή μεταξύ τους συνεργασία

Προηγήθηκε η εξέταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από τον δικηγόρο του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Χρίστο Πουργουρίδη.

Ο ΠτΔ καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Ηλίας Στεφάνου, ζήτησε 20λεπτη διακοπή της διαδικασίας και το αίτημά του έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στο δικαστήριο ότι έγινε διάλογος αναφορικά με τα καθήκοντα τους μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αλλά όχι υπό τη μορφή όρων.

Δηλώσεις στο Προεδρικό

Έπραξα το καθήκον μου απέναντι στη δικαιοσύνη της πατρίδας μου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο μετά που κατέθεσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

«Έπραξα το καθήκον μου απέναντι στη δικαιοσύνη της πατρίδας μου. Από την ώρα που κλήθηκα ως μάρτυρας, δεν είχα επιλογή. Αν δεν προσερχόμουν στο δικαστήριο θα ήταν περιφρόνηση και αν απαιτούμε από τους απλούς πολίτες ότι πρέπει να συμμορφώνονται, να σέβονται και να είναι νομοταγείς πολίτες, πολύ περισσότερο από τον πρώτο πολίτη της χώρας», είπε ο Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα όσα προκύπτουν από τη διαδικασία φαίνεται να υπήρξε ασυνεννοησία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ό,τι είχα να καταθέσω το κατέθεσα στο δικαστήριο. Πέραν αυτού ουδέν σχόλιο».

Έπρεπε να καταθέσει ή όχι;

Πάντως, διαφωνία προέκυψε νωρίτερα ως προς τη δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αρνηθεί την κλήτευση να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και νομικός Άριστος Δαμιανού παρέθεσαν στον Άστρα τα επιχειρήματά τους.

Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου, που Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια ποινική υπόθεση ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο κ. Ιωάννιδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να αρνηθεί να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου, από τη στιγμή που του έχει επιδοθεί μαρτυρική κλήση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι ο ΠτΔ δεν πρόκειται να τύχει οποιασδήποτε ιδιαίτερης ή διαφορετικής μεταχείρισης λόγω αυτής του της ιδιότητας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απολαμβάνει οποιοδήποτε προνομιακό καθεστώς επειδή θα καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου αλλά θα εξεταστεί και θα αντεξεταστεί κανονικά από τους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής.

Η εξέταση όσο και η αντεξέταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να επικεντρωθεί στις δύο συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη πριν από το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε πρωτοφανές νομικό γεγονός την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το οποίο ενδεχομένως θα έχει θεσμικές επιπτώσεις.

Ο επικεφαλής του γραφείου νομικών του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι αυτή η διαδικασία αφήνει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτεθειμένο.

Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε, δεν ανησυχεί για την εικόνα του Νίκου Αναστασιάδη αλλά για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας που για πρώτη φορά θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ενώπιον δικαστηρίου και ίσως δημιουργηθεί -όπως είπε- αρνητικό προηγούμενο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δαμιανού διαφώνησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ότι ο πρόεδρος δεν μπορούσε να μην παραστεί στο δικαστήριο. Επικαλούμενος σχετικό προηγούμενο, τόνισε ότι υπήρχαν νομικά διαβήματα και διαδικασία με βάση τη δικονομία, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και να προχωρούσε στην ακύρωση της μαρτυρικής κλήσης.

Ας μη βιαστούμε να πούμε ότι θίγεται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε από την άλλη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε σχέση με την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, είπε ότι δεν πρόκειται για συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε ποινική διαφορά ή προσωπική υπόθεση.

Έντονη αστυνομική παρουσία στο Δικαστήριο

Αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο των δικαστηρίων εν αναμονή της άφιξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Όλες οι πλευρές βρίσκονται ήδη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δικαστηρίου αναμένοντας του τρεις δικαστές του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για να αρχίσει η δίκη.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει κλητεύσει η πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου με την έκδοση μαρτυρικής κλήσης στο στάδιο της διαδικασίας απολογίας του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως ενώπιον του Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy