Διιστάμενες απόψεις για το μέλλον της Επ. Σιτηρών

Στην παραδοχή ότι η Επιτροπή Σιτηρών θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζημιές και να χάνει μερίδιο αγοράς αφού χρεώνει «τεράστια ποσά» για να καλύψει το κόστος της, προέβη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Θεοχάρους.

Οι αναφορές του κ. Θεοχάρους έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης τροποποιητικού νομοσχεδίου για την Επιτροπή Σιτηρών ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών αναφορικά με την υπαγωγή της Επιτροπής Σιτηρών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Η Επιτροπή είναι ένας αρχαίος δεινόσαυρος με τεράστια έξοδα και διαδικασίες δημόσιας υπηρεσίας και για να καλύψει τα έξοδα της πρέπει να χρεώνει τεράστια ποσά. Οι ιδιώτες πωλούν πιο χαμηλά και χάνει κάθε χρόνο μερίδιο αγοράς και κάνει ζημιές. Αυτός ο κατήφορος δεν θα σταματήσει διότι ο ιδιώτης μπορεί με έξι άτομα να κάνει εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Θεοχάρους ενώπιον της Επιτροπής.

Όπως είπε, η Επιτροπή παρουσίαζε κέρδη μέχρι το 2012, παρά το ότι η αγορά εμπορίας σιτηρών άνοιξε από το 2004, διότι οι ιδιώτες – εισαγωγείς χρειάστηκαν 10 περίπου χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν υποδομές και να ενδυναμώσουν τις μονάδες τους.

«Πρακτικά η Επιτροπή είχε μονοπώλιο διότι είχε υποδομές και εγκαταστάσεις με ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος το οποίο φόρτωνε στις τιμές. Είχε το πλεονέκτημα των εγκαταστάσεων είχε μερίδιο αγοράς 70%, χρέωνε ό,τι ήθελε, κέρδιζε όσον ήθελε και έκανε κέρδη. Αυτά τα πλήρωνε ο λαός», είπε προσθέτοντας ωστόσο πως όταν δραστηριοποιήθηκαν οι ιδιώτες η Επιτροπή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί διότι θα έπρεπε να χρεώνει μεγάλο περιθώριο κέρδους προκειμένου να καλύψει τα έξοδά της.

«Χρειάζεται (η Επιτροπή) να βάλει €35 ανά τόνο κέρδος και αν το έβαζε δεν θα πωλούσε. Άρα πουλά χαμηλότερα και κάθε χρόνο τρώμε από την μάνα, χάνουμε €1,5 εκατ το χρόνο και αυτή η πορεία δεν πρόκειται να σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοχάρους είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε προτείνει σχέδιο εξυγίανσης με κεντρικό στοιχείο την εφαρμογή ενός σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης θα μείωνε τον αριθμό του προσωπικού από τα 60 άτομα σε 12, προσθέτοντας ότι τα 40 άτομα δέχθηκαν το σχέδιο, με αποτέλεσμα να υπήρχαν 28 άτομα επιπλέον.

«Άρα θα τους φορτώναμε στο κράτος» είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Σιτηρών είναι η μόνη κρατική εταιρεία στην Ευρώπη που δραστηριοποιείται στην εμπορία σιτηρών.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς μίλησε για αντίφαση αφού σε άλλους ημικρατικούς που είναι προς ιδιωτικοποίηση η διαδικασία προνοούσε τη μεταφορά τους στη δημόσια υπηρεσία.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρους ανέδειξε το θέμα της επάρκειας σιτηρών και των τιμών στην αγορά, αφού στην αγορά αυτή τη στιγμή, πέραν της Επιτροπής, δραστηριοποιούνται 7 ιδιώτες.

«Είναι μικρός ο αριθμός και είναι δυνατόν όταν κλείσει η Επιτροπή, να υπάρχει συνεννόηση για καθορισμό υψηλών τιμών», είπε.

Υπέδειξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια Αρχή, η οποία θα παρακολουθεί τις τιμές και την επάρκεια αγοράς και να κάνει παρεμβάσεις. «Το να κάνει εμπόριο δεν οδηγεί πουθενά», κατέληξε.

Εξάλλου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού είπε πως θα οι διαφοροποιήσεις στην Επιτροπή θα παρουσιαστούν στη Βουλή με νέο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι θα γίνει μείωση προσωπικού μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Διαφορετικές οι απόψεις των Βουλευτών

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε τη θέση του κόμματος του ότι «η Επιτροπή Σιτηρών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε, «παράγει ζημιές, τις οποίες καλύπτει από το αποθεματικό που κτίστηκε την περίοδο που ήταν μονοπώλιο».

«Σύμφωνα και με δηλώσεις των παρευρισκομένων αυτές οι ζημιές δεν πρόκειται να σταματήσουν στο προσεχές μέλλον γιατί έχουν μπει ήδη ιδιώτες στην αγορά, μετά την υποχρεωτική απελευθέρωση, έχουν λιγότερο λειτουργικό κόστος, μπορούν να πουλούν χαμηλότερα από την Επιτροπή Σιτηρών και συνεπώς αυτές οι ζημιές δεν είναι εφικτό είτε να περιοριστούν είτε να αντιστραφούν», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά «το μοντέλο των περασμένων δεκαετιών δεν μπορεί να είναι η απάντηση για το μέλλον». Σήμερα, ανέφερε, «είναι εφικτό κάτι που δεν ήταν πριν 50 χρόνια, ιδιώτες εισαγωγείς να εισάγουν επαρκείς ποσότητες σιτηρών στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν επτά ανταγωνιστές».

Αν, ανέφερε ο ίδιος, «περιορίσουμε το ρόλο της Επιτροπής Σιτηρών, να τον αναμορφώσουμε σε περισσότερο εποπτικό, ρυθμιστικό και υποβοηθητικό για την ύπαρξη ανταγωνισμού πολύ πιθανότατα θα έχουμε πολύ περισσότερες εταιρείες και μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό τελικώς θα έχουμε και καλύτερες τιμές».

Σε δηλώσεις του για την Επιτροπή Σιτηρών ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι «δεν συζητήσαμε τον προϋπολογισμό, απλά η Κυβέρνηση, με όσα λέει ο ΔΗΣΥ ότι κάνει ή δεν κάνει η Επιτροπή Σιτηρών, σήμερα ήρθε και μας ζήτησε ν` αλλάξουμε καπέλο εποπτείας, να φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών και να πάει στο Υπουργείο Γεωργίας».

Αυτό είναι ενώπιον μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θα κάνει με την Επιτροπή Σιτηρών θα την κουβεντιάσουμε την ώρα που θα έρθει ενώπιον μας η συγκεκριμένη εισήγηση».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης«επιβάλλεται άμεσα ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Σιτηρών». Εμείς, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι είναι νευραλγικός ο τομέας τον οποίο καλύπτει η Επιτροπή Σιτηρών σε ότι αφορά τη γεωργία και τη κτηνοτροφία και θα πρέπει να παραμείνει ως δρώσα επιχείρηση υπό το δημόσιο έλεγχο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy