Δικαστικό μπλόκο στην επιστροφή του Κτήματος Μακένζι

Ενδιάμεσο διάταγμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στο πλαίσιο της δικαστικής μάχης των κληρονόμων της γης.

Σε νέους μπελάδες βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικά ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του Κτήματος Μακένζι στη Λάρνακα. Όπως πληροφορούμαστε, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έχει απαγορεύσει στον Υπουργό Εσωτερικών, υπό την ιδιότητά του ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, να διευθετήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης όπου είναι κτισμένο το Κτήμα Μακένζι.

Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε στις 7 Αυγούστου 2017 ενδιάμεσο διάταγμα μετά από αίτηση του δικηγόρου Γιάννη Αργυρίδη, δικηγόρου του ιδιοκτήτη του 1/2 της γης του Κτήματος Μακένζι, Refet Ali Riza, με το οποίο απαγορεύει στον Κηδεμόνα να κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες για επιστροφή της γης μέχρι την τελική εκδίκαση της αγωγής. Με το διάταγμα, το Δικαστήριο απαγορεύει στον Κηδεμόνα να συγκατατεθεί ή να δεχθεί οποιαδήποτε αίτηση διανομής, διαίρεσης ή διαχωρισμού του μεριδίου της γης που είναι εγγεγραμμένη στον Τουρκοκύπριο Refet Riza μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.

Η εξέλιξη αυτή, στην ουσία, ανάβει προσωρινά κόκκινο σε οποιαδήποτε πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών να διευθετήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ιδιοκτησία και τη διαχείριση της γης με ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κίνηση για εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος έγινε από τον ένα εκ των δύο ιδιοκτητών της γης, ώστε να διασφαλιστούν τα ιδιοκτησιακά του συμφέροντα απέναντι και στο κράτος αλλά και στον συνιδιοκτήτη.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Ιανουαρίου του 2016 ισχύει απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για άμεση επιστροφή της μισής γης στον ένα εκ των δύο ιδιοκτητών, Raymond Riza. Με εκείνη την απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία στην ουσία καταδικάστηκε για παράνομη απόκτηση κατοχής της γης, η οποία στη συνέχεια ενοικιάστηκε μέσω της κανονικής οδού του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στους ιδιοκτήτες της αίθουσας δεξιώσεων.

Το ακίνητο όπου είναι κτισμένο το Κτήμα Μακένζι ανήκε εξ ημισείας σε δύο αποθανόντα αδέλφια τουρκοκυπριακής καταγωγής, τους Fikret Ali Riza και Refet Ali Riza. H απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ημερομηνίας 21 Ιανουαρίου 2016, αφορά στον γιο και μοναδικό κληρονόμο του Fikret, Raymond Riza, στον οποίο αποδόθηκε κατοχή του μισού μεριδίου. Το αιτιολογικό του δικαστηρίου ήταν ότι ο Κηδεμόνας παρανόμως απέκτησε κατοχή της γης, επειδή ο Fikret Riza και ο γιος του δεν είναι Κύπριοι πολίτες αλλά Βρετανοί υπήκοοι. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το δικαστήριο, η περιουσία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουρκοκυπριακή με βάση τον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και άλλα θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 1991.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Raymond Riza αναγνωρίζεται ως ο μόνος που δικαιούται σε κατοχή του 1/2 μεριδίου της γης, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κηδεμόνας διατάσσονται όπως εκκενώσουν και παραδώσουν στον ιδιοκτήτη κενής και ελεύθερης κατοχής του μεριδίου.

Η απόφαση εκείνη δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Όπως πληροφορούμαστε, εξετάστηκε ένα σενάριο διαχωρισμού της γης και απόδοσης του τεμαχίου όπου βρίσκεται σήμερα ο χώρος στάθμευσης της αίθουσας στον Raymond Riza με παραμονή της αίθουσας στους σημερινούς διαχειριστές. Αυτή η διευθέτηση, όμως, άφηνε εκτός ρύθμισης τον δεύτερο ιδιοκτήτη εξ ου και η αίτηση για διάταγμα απαγόρευσης οποιασδήποτε διανομής της γης μέχρι τελικής κατάληξης σε σχέση με τη γη.Τάσος Περδίος

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.