Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τη Δευτέρα

Μέχρι τώρα από τις 40.000 που έχουν δικαίωμα για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους το έχουν πράξει μόνο 5.500.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνει την «καταθλιπτική» εικόνα που υπάρχει σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ελπίζοντας ωστόσο ότι και φέτος θα υπάρξει κύμα υποβολής αιτήσεων και τις τελευταίες μέρες όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές.

Οι νέοι καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις μόνο με τη συμμετοχή και με τη δική τους ψήφο. Γι’ αυτό, καλούνται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που λήγει η ημερομηνία εγγραφής νέων ψηφοφόρων να υποβάλουν αίτηση -μπορούν να το πράξουν και ηλεκτρονικάγια να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι 40 χιλιάδες που έχουν δικαίωμα εγγραφής είναι γεννηθέντες από το 1987 μέχρι και το 2000. Την ίδια ώρα την απογοητευτική εικόνα ενισχύει και σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ), όπου καταδεικνύεται πως 6 στους 10 νέους δεν έχουν πρόθεση να πάνε να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ένα ποσοστό δηλαδή του 62,4%. Στους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν καταγράφεται με 28% ότι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, με 27% πως οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, ενώ ένα άλλο σημαντικό ποσοστό σημειώνει πως κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς στο να βρουν δουλειά και πως δεν δίνεται βήμα στους νέους.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι απαντήσεις ήταν: να έχουν επικοινωνία μαζί με νέους (12%), να έχουν νεαρό υποψήφιο Πρόεδρο (18%), να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας (23%), να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία (24%), να δώσουν βήμα στους νέους (14%) και να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού (9%). Να σημειώσουμε πως αύριο Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου προκηρύσσονται οι εκλογές και στις 18 του μήνα κλείνει ο εκλογικός κατάλογος και οι δηλώσεις για τα κέντρα του εξωτερικού.

Στις 29 Δεκεμβρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες και την επομένη στις 30 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο δείγμα του ψηφοδελτίου το οποίο θα εξεταστεί με τα κόμματα προκειμένου με τον νέο χρόνο να ξεκινήσει η εργασία για την εκτύπωσή τους. Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων αναμένεται να ξεπεράσει τους 550.000. Δικαίωμα ψήφου έχουν και 600 Τ/κ ψηφοφόροι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy