Δικαίωση Αμαθουσίων!

2925

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Ο αγώνας των ιδιοκτητών γης της περιοχής Αμαθούντας επιτέλους δικαιώνεται, έστω και αργά. Δεκαετίες μετά, η πολιτεία φαίνεται να αναγνωρίζει τα αιτήματα των Αμαθουσίων και να οδηγείται το πρόβλημά τους σε κατ’ αρχήν επίλυση.

Αναφέρω για λόγους ιστορίας ότι οι αδικίες, η άνιση μεταχείριση ισονομίας και ισοπολιτείας σε αυτή την περίπτωση ισχύουν σε όλο τους το μεγαλείο. Το κράτος επέστρεψε στον πλούτο, το μεγάλο κεφάλαιο και στους μεγάλους ιδιοκτήτες γης να αξιοποιήσουν και να επενδύσουν τις περιουσίες τους, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες γης στην Αμαθούντα. Στην ουσία επρόκειτο για κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τότε το θέμα συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές σε επίπεδο κυβέρνησης και Βουλής. Οι ιδιοκτήτες γης στην Αμαθούντα δεν λύγισαν, αλλά παρέμειναν ενωμένοι και αποφασισμένοι να δικαιωθούν. Η πρώτη αναγνώριση, επίσημη απόφαση λήφθηκε το 2012, επί κυβέρνησης Δ. Χριστόφια και ενώ υπήρχε συμφωνία και συγκατάθεση των επηρεαζόμενων, δυστυχώς για μια σειρά από λόγους δεν προχώρησε το θέμα.

Η νέα Επιτροπή Εσωτερικών στη Βουλή έθεσε σε προτεραιότητα το θέμα και με συντονισμένες ενέργειες και τεκμηρίωση των επιχειρημάτων συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση της αδικίας. Καθοριστική ήταν η συμβολή της κας Ιερωνυμίδου, διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία κατανόησε το αίτημα και εργάστηκε, ώστε να προωθήσει λύσεις, συντονίζοντας όλες τις κρατικές υπηρεσίες.

Σημειώνω ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά στήριζε τους ιδιοκτήτες Αμαθούντας σε όλους τους αγώνες τους, εντός και εκτός Βουλής, δίπλα τους σε κάθε κινητοποίηση.

Το ίδιο έγινε και με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Εσωτερικών. Με συντονισμό, με δημιουργική συμβολή στο διάλογο, με ανάληψη πρωτοβουλιών και κυρίως με νομοτεχνική τεκμηρίωση συνέβαλαν στην ωρίμανση της λήψης απόφασης.

Τονίζω ακόμα τη συνεργασία όλων των βουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικών, που έθεσαν υπεράνω όλων την ικανοποίηση των δικαίων των ιδιοκτητών Αμαθούντας.

Τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι παρόμοιας φύσης προβλήματα και αιτήματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τα αρμόδια Υπουργεία δεν επιτρέπεται τόσο προκλητικά να επιτρέπουν τη διαιώνισή τους. Καθήκον και υποχρέωση όλων στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι η άμεση εφαρμογή και υλοποίηση των αρχών δικαίου, των νόμων και των Κανονισμών.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε κανένας πολίτης, καμία ομάδα ή κατηγορία πολιτών να μην τυγχάνει παρόμοιας προκλητικής και άνισης μεταχείρισης.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού,

βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.