Δικαιώθηκε από ΕΔΑΔ αλλά απεβίωσε περιμένοντας αποκατάσταση από την Τουρκία

Άλλη μια Κύπρια αιτήτρια που δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με τα περιουσιακά της δικαιώματα στα κατεχόμενα, απεβίωσε πρόσφατα χωρίς να δει να υλοποιείται η απόφαση του δικαστηρίου.
 
Πρόκειται για την Λένια Αντωνιάδου από την Αμμόχωστο, τέως κάτοικο Λεμεσού, η οποία απεβίωσε στις 25 Ιουνίου, 2017, σε ηλικία 68 ετών, ενώ η κηδεία της πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα. Η Αντωνιάδου ήταν η 12η αιτήτρια στην προσφυγή «Λόρδος και άλλοι εναντίον Τουρκίας», για την οποία το δικαστήριο στο Στρασβούργο εξέδωσε την τελική του απόφαση στις 9 Ιουλίου 2012, επιδικάζοντας αποζημίωση 100 χιλιάδων ευρώ, πλέον τόκους και έξοδα.
 
Με χθεσινή επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα εξετάσει εντός του μήνα τον βαθμό συμμόρφωσης της Άγκυρας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, μεταξύ άλλων και για το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ενημερώνει το Σώμα για την απώλεια της Αντωνιάδου.
 
Η αποβιώσασα «συντάσσεται μαζί με τους μακαριστούς Δημάδη, Σαβεριάδη, Χριστοφίδη και Ιορδάνου των οποίων οι προαναφερθείσες αποφάσεις (ν. 3, 5, 1 και 9 αντίστοιχα) παρότι καταχωρήθηκαν πριν από 26 και πλέον χρόνια, παραγνωρίζονται από το εναγόμενο κράτος» δηλαδή την Τουρκία, γράφει ο κ. Δημητριάδης.
 
Ο δικηγόρος παραθέτει μάλιστα μια «προφητική», όπως αναφέρει, ρήση από μια επιστολή του Δημάδη προς τον τότε Γραμματέα της Επιτροπής Κρούγκερ, τον Οκτώβριο του 1995, που έγραφε ότι «αν τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν ζωντανούς ανθρώπους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι πολλοί από εμάς δεν θα καταφέρουμε να βιώσουμε την εμπειρία της εν τοις πράγμασι αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στερηθήκαμε το 1974. Πολλοί από τους φίλους μου απεβίωσαν σε κάθε περίπτωση».
 
Ο κ. Δημητριάδης ζητά τέλος στην επιστολή του να τεθεί το γεγονός αυτό υπόψη των Μονίμων Αντιπροσώπων που θα συνεδριάσουν μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο για την εξέταση της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο Αχχιλέας Δημητριάδης δήλωσε ότι «κατά την άποψή μου η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ένα αλά καρτ μενού. Είτε δέχεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και συμμορφώνεται, είτε όχι».
 
«Δεν μπορεί για παράδειγμα να βασίζεται στην απόφαση Δημόπουλου για την επιτροπή ακινήτων στα κατεχόμενα από τη μια και από την άλλη να αγνοεί την αποπληρωμή των αποζημιώσεων στις άλλες αποφάσεις» συμπλήρωσε.
 
Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης που δικαιώθηκε στην υπόθεση «Ορφανίδης εναντίον Τουρκίας», μέρος της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη», έστειλε και ο ίδιος πρόσφατα επιστολή στο Στρασβούργο, διαμαρτυρόμενος «για την αποτυχία της εναγόμενης Κυβέρνησης να υλοποιήσει την προαναφερθείσα απόφαση του ΕΔΑΔ».
 
Όπως λέει ο κ. Ορφανίδης, πέρασαν περισσότερα από 6 χρόνια από την επιδίκαση της αποζημίωσης και παρά τις προσπάθειες, αποφάσεις αλλά και την ενδιάμεση απόφαση της Επιτροπής Υπουργών, η αποζημίωση δεν έχει ακόμη καταβληθεί.
 
Προφανώς, συνεχίζει, όλες αυτές οι αποφάσεις και οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ παραγνωρίστηκαν από την Άγκυρα και δεν επέφεραν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
 
Ο κ. Ορφανίδης ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να λάβει πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας , ώστε να σταματήσει να παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υλοποιήσει επιτέλους τις αποφάσεις, καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις και παρέχοντας πληροφορίες για τις πρακτικές διευθετήσεις που αφορούν την άμεση αποκατάσταση της περιουσίας.
 
Εισηγείται τέλος στην Επιτροπή Υπουργών να επιβάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Άγκυρα και αν δεν τηρηθεί, να δηλώσει ότι έχει παραβιαστεί από την Άγκυρα το άρθρο 3 του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy