Δίκη Εμπεδοκλή: Λόγος για αδικαιολόγητα χρήματα σε λογαριασμό του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας

Αναφορά σε αδικαιολόγητο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας Λευτέρη Εμπεδοκλή έγινε σήμερα στο δικαστήριο. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές εδώ και δύο χρόνια, ξεκίνησε σήμερα η δίκη του 57χρονου ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Εμπεδοκλής κατηγορείται συγκεκριμένα ότι πήρε ποσό 35 χιλιάδων ευρώ από τον ιδιοκτήτη παραλιακού κέντρου αναψυχής στη Λάρνακα για να διευθετήσει παράνομες προσθήκες και μετατροπές χωρίς να το πράξει. Στη σημερινή πρώτη δικάσιμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας που χειρίστηκε την υπόθεση, αρχιλοχίας του ΤΑΕ Λάρνακας κατά τον ουσιώδη χρόνο, Μενέλαος Αντωνίου.

Ερωτηθείς από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Άντρη Κωνσταντίνου σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου του κατηγορουμένου, o μάρτυρας απάντησε ότι εντοπίστηκε κατάθεση ποσού περίπου 20 χιλιάδων ευρώ το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Είπε επίσης ότι μετά από αυτό το εύρημα, δόθηκαν οδηγίες να ενημερωθεί και ο Φόρος Εισοδήματος.

Ο αρχιλοχίας της Αστυνομίας ανέγνωσε την κατάθεσή του στην οποία αναφέρεται στα γεγονότα της υπόθεσης σχετικά με το παραλιακό κέντρο Μακού στη λεωφόρο Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα. Όπως ανέφερε, η αστυνομική έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη του Λευτέρη Εμπεδοκλή ξεκίνησε όταν ο ιδιοκτήτης του Μακού Θεοδόσης Χρυσοστόμου, κατήγγειλε ότι έδωσε ποσό 35 χιλιάδων ευρώ στον Εμπεδοκλή ώστε να νομιμοποιήσει παράνομες επεκτάσεις στο καφεστιατόριο, ωστόσο, αντί να νομιμοποιηθούν οι επεκτάσεις, ο Δήμος Λάρνακας οδήγησε τον παραπονούμενο στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παραπονούμενος, προηγήθηκε συνάντηση με τον τότε δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη ο οποίος εισηγήθηκε πρόστιμο 15 χιλιάδων ευρώ έναντι της νομιμοποίηση των παρανομιών. Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση εκείνη, συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο ο οποίος τον ενημέρωσε ότι λόγω πολλών τετραγωνικών μέτρων, το πρόστιμο ήταν 35 χιλιάδες ευρώ το οποίο αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με την κατάθεση που αναγνώσθηκε σήμερα στο δικαστήριο, ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου, απέσυρε ποσό 35 χιλιάδων ευρώ από την τράπεζα στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 και την ίδια μέρα, το παρέδωσε σε μετρητά στον Λευτέρη Εμπεδοκλή χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απόδειξη. Μερικούς μήνες αργότερα όμως, όπως κατήγγειλε, ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Λάρνακας είχε κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον του για τις συγκεκριμένες παρανομίες, οπότε αναγκάστηκε να μεταβεί στην Αστυνομία.

Όπως ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, μεταξύ της ημερομηνίας παράδοσης των χρημάτων και της καταγγελίας στην Αστυνομία στις 23 Μαϊου 2016, δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε αίτηση για νομιμοποίηση των επίδικων προσθηκών και μετατροπών. Αναφέρθηκε επίσης σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν για το ζήτημα οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί όπως είπε.

Στην αντεξέταση, ο συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Δημητρίου αμφισβήτησε επίδικες συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται η Κατηγορούσα Αρχή και στις οποίες φέρονται να συμμετείχαν ο τότε δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο κατηγορούμενος, ο δημοτικός μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης, ο παραπονούμενος και ενοικιαστές του παραπονουμένου.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 όταν κατηγορείται ότι έλαβε τα χρήματα, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής δεν βρισκόταν στο γραφείο του αλλά στη Βουλή, σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, κάτι το οποίο απορρίπτει η Κατηγορούσα Αρχή. Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy