Δικοινοτική συναυλία Μουσικής Δωματίου στη Λευκωσία

Η αλληλεπίδραση Ουγγαρίας και Αυστρίας στην μουσική, μέσα από την ερμηνεία έργων που την αναδεικνύουν, αποτελεί φάρο και για την συνύπαρξη Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών οι οποίοι προσκεκλημένοι του Μη Κερδοσκοπικού Οργασμού “Ledra Music Soloists” παρουσιάζουν Δικοινοτική Συναυλία Μουσικής Δωματίου, το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής και ιδρυτής του “Ledra Music Soloists” , πιανίστας, Δρ Νικόλας Κωνσταντίνου, ήταν πάντα στη σκέψη του η διοργάνωση συναυλίας “με καλούς Κύπριους καλλιτέχνες και από τις δύο κοινότητες του νησιού”.

Ανέφερε πως “με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε η διοργάνωση της συναυλίας στις 17 Σεπτεμβρίου με ένα ωραίο και ποικίλο πρόγραμμα το οποίο είναι εμπνευσμένο από την παράδοση και την ιστορία της Αυστροουγγαρίας, δυο χωρών οι οποίες έχουν μια ιστορία συνύπαρξης που έχει ως αποτέλεσμα και κοινή πολιτιστική δημιουργία”.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι “καλλιεργήθηκε λοιπόν η σκέψη ότι θα ήταν ωραία να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία της Ουγγαρίας και Αυστρίας η οποία αποτέλεσε κίνητρο και για μας τους καλλιτέχνες που συμμετέχουμε στη συναυλία ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε σε ένα ταξίδι αλληλοεπίδρασης”.

Εξήγησε ότι “στην Αυστροοουγαρία βλέπεις πολύ καλά την επίδραση της γερμανικής παράδοσης που έρχεται από την Αυστρία και την Γερμανία προς την Ουγγαρία και ακόμα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την επίδραση που είχε η Ουγγαρία στη μουσική των Γερμανιστών που ζούσαν και δρούσαν στην Αυστρία”.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, “βλέπεις ότι το αποτέλεσμα που παράγεται είναι εξίσου καλό και από τις δύο πλευρές με διαφορετικό τρόπο οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε αυτό το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε με εμάς, τους καλλιτέχνες των δύο κοινοτήτων του νησιού, επειδή ακριβώς έχουμε και εμείς πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ μας τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία για κάτι καινούργιο”.

Πρόσθεσε πως “ο άλλος στόχος, που ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός θέσαμε, είναι η κινητικότητα των καλλιτεχνών μέσα στην Κύπρο για αυτό και η συναυλία αναμένεται να παρουσιαστεί και στο αβαείο του Μπέλαπαϊς χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί οτιδήποτε”.

Για το πρόγραμμα της συναυλίας είπε ότι “συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί έχουμε τρία διαφορετικά μουσικά σύνολα, το πρώτο είναι το έργο “Αντιθέσεις” (Contrasts), Sz. 111, BB 116 (1938) του Béla Bartók οι οποίες γράφτηκαν για τον Αμερικανό κλαρινετίστα Benjamin David “Benny” Goodman.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι “ο Bartók μέσα στο έργο αυτό εξερευνά τις διαφορές των μουσικών οργάνων παρά τον συνδιασμό τους και είναι βασικά ένα έργο καθαρά βασισμένο στην ουγγρική παράδοση”.

Ανέφερε ότι ο Bartók “είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ου αιώνα, αλλά σπάνια ερμηνεύονται έργα του στην Κύπρο επομένως είναι ίσως και η παγκύπρια πρεμιέρα του έργου αυτού”.

Το δεύτερο έργο που θα παρουσιάσουμε είναι η “Σουΐτα Βαλς” (Suite en Valse), έργο 39, για δύο πιάνα (1943) του Ernő Dohnányi, έργο καθαρά βασισμένο στην αυστριακή παράδοση.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι “η ιστορία του έργου είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και αφορά μια σουίτα για δύο πιάνα η οποία είναι βασισμένη στο βαλς και το ενδιαφέρον είναι ότι ο συνθέτης αναγκάστηκε να φύγει από την Ουγγαρία κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο με την κατηγορία ότι ψευδώς ήταν προδότης και παρέδιδε Εβαρίους στους ναζί από τη μια και από την άλλη ότι ήταν και αντιρώσσος”.

Με αυτά τα δεδομένα, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα για την Αυστρία, όπου και παρέμεινε στην αμερικανική ζώνη για πάροδο μερικών μηνών και εκεί είναι που συνέθεσε αυτό το έργο, το οποίο σπάνια ερμηνεύεται και είναι στις 17 Σεπτεμβρίου η παγκύπρια πρεμιέρα του.

Ακολουθεί το Κουιντέτο σε φα ελάσσονα, έργο 34 (1864) του Johannes Brahms ο οποίος είναι ένας Γερμανός μεν συνθέτης ο οποίος έζησε στην Αυστρία και έγινε μέρος της αυστριακής παράδοσης.

Οπως είπε ο κ. Κωσταντίνου “ήταν επίσης ένας συνθέτης ο οποίος είχε πολύ στενές επαφές με Ούγγρους μουσικούς με τους οποίους και συνεργάστηκε, επομένως συναντούμε πάλι την ουγγρική παράδοση εντός του έργου ενός Γερμανόφωνου συνθέτη”.

“Το μήνυμά μας επιλέγοντας αυτά τα έργα είναι να μυήσουμε το κοινό στην αλληλεπίδραση, αγάπη και συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μουσικής”, είπε ο κ. Κωσταντίνου και σημείωσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες “θα δώσουμε ένα δυναμικό μήνυμα μέσω της καλλιτεχνικής συνεννόησης ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να συνυπάρξουν όπως καλλιτεχνικά και ποικιλοτρόπως συνυπήρξαν Αυστρία και Ουγγαρία”.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι Νικόλας Κωσταντίνου και Narden Sonel στο πιάνο, ο Γιώργος Γεωργίου στο κλαρινέτο, ο Νίκος Πίττας και η Ayşe Karaoğlan στο βιολί, ο Sinem Sadrazam στη βιόλα και η Μιράντα Παπανεοκλέους στο τσέλο.

Επόμενες συναυλίες του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Ledra Music Soloists” είναι η δεύτερη συναυλία της σειράς “Απαντα για πιανο και βιολοντσελο” του Ludwig van Beethoven με τους Péter Somodari στο τσέλο (Εξάρχον τσελίστα στη Wiener Philharmoniker) και τον Νικόλα Κωσταντίνου στο πιάνο, η οποία θα δοθεί στις 19 Νοεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία.

Το “Ledra Music Soloists” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος στην προώθηση της κλασσικής μουσικής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy