ΔΗΚΟ: Ενα κόμμα όπου όλοι έχουν παράπονα

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και όσοι είναι δίπλα του, αυτοί δηλαδή που αποτελούν την ομάδα στήριξής του, λένε τα δικά τους. Και είναι επισήμως οι εκφραστές της πολιτικής του κόμματος. Κι όλοι οι άλλοι λένε, επίσης, τα δικά τους και υποστηρίζουν πως κι αυτοί νομιμοποιούνται να το κάνουν γιατί δεν είναι τυχαίοι στο κόμμα. Εξάλλου εκλεγμένοι -και όχι διορισμένοι- σε αξιώματα είναι κι αυτοί.

Ωστόσο, είναι δυσαρεστημένοι γιατί ο πρόεδρος και η ομάδα του, τους υποσκάπτουν και τους παρακάμπτουν, όπως λένε. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ προ ημερών στον «Πολίτη»: «Δεν είναι ομαδικό το παιχνίδι στο ΔΗΚΟ». Και ο Χρίστος Πατσαλίδης μίλησε ανοικτά για προσπάθεια περιθωριοποίησης στελεχών που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω, στις 7 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού έλεγε στη «Χ»: «Ολες οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, λαμβάνονται πάντα από την ίδια πλειοψηφία που στηρίζει τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος. Και είναι πάντα και η ίδια μειοψηφία που δεν συμφωνεί. Δεν είναι διαφορετικά τα άτομα κάθε φορά». Αν αυτές οι δύο αναφορές από δύο, ψηλά στην ιεραρχία, στελέχη του κόμματος δεν επιβεβαιώνουν το μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα του ΔΗΚΟ, τότε πώς αλλιώς μπορούν να ερμηνευθούν;

Η τελευταία, υψηλών τόνων, αντιπαράθεση στα επίσημα δώματα του κόμματος με την βουλευτή Αθηνά Κυριακίδου, επιβεβαιώνει πως οι μέρες που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι καθόλου εύκολες. Ούτε για τους μεν ούτε για τους δε. «Ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να λειτουργεί κατά συνείδηση και να πράττει κατά συνείδηση. Πάντα έτσι λειτουργούσαμε στο ΔΗΚΟ. Αρκούσε ο βουλευτής να ενημέρωνε για τις προθέσεις του -αν αφορούσε διαφοροποίησή του από υπό συζήτηση θέμα στη Βουλή- τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο. Και το έκανε η κα Κυριακίδου», έλεγε στη «Χ» καλά πληροφορημένη πηγή.

Απέδωσε δε τις πληροφορίες περί διαγραφής της σε μία προσπάθεια της «ομάδας Νικόλα να ασκήσει πίεση στους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος» και υποστήριξε πως «ο πρόεδρος δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία να μιλά για πειθαρχία». Κι αυτό γιατί «ο ίδιος πρωτοστάτησε στην ακύρωση του τέως προέδρου του κόμματος, πολεμώντας τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον (τότε) Πρόεδρο Χριστόφια, ταυτιζόμενος πλήρως με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ακύρωσε απόφαση του κόμματος για στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές προωθώντας Γιώργο Λιλλήκα».

Δεν θα τολμήσει ο Νικόλας να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια «γιατί είναι ως να ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου», έλεγε με ένταση η ίδια πηγή.

Παλιό στέλεχος του ΔΗΚΟ συνηγόρησε με τα πιο πάνω, επισημαίνοντας πως «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά βλάπτουν τη συνοχή του κόμματος. Δεν γίνεται να προχωρείς σε αποβολή ενός στελέχους για απειθαρχία, αλλά να προωθείς την ίδια ώρα την επιστροφή στο κόμμα ενός άλλου πρώην στελέχους σου ο οποίος αποβλήθηκε για αποστασία». Αναφερόταν, ασφαλώς, στον Ζαχαρία Κουλία, η ψήφος του οποίου στέρησε την προεδρία της Βουλής στον Μάριο Καρογιάν το 2011.

Στο… άλλο ΔΗΚΟ, πάντως, εκτιμούν πως τυχόν επαναφορά του Ζαχαρία Κουλία στο κόμμα θα διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως σε μια τέτοια περίπτωση «Καρογιάν, Βότσης, Κυριακίδου, Προκοπίου και πιθανόν και άλλοι, δεν θα συμμετέχουν σε μια Κ.Ο. παρόντος του κ. Κουλία».

Το θέμα «Αθηνά Κυριακίδου», πάντως, παραμένει για το… επίσημο ΔΗΚΟ μεγάλο ζήτημα και δεν αποκλείεται η παραπομπή της στο Πειθαρχικό. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο του κόμματος, έλεγαν στη “Χ” πως «η αντιμετώπιση της συμπεριφοράς της κας Κυριακίδου, είναι απαίτηση των μελών και στελεχών μας», τα οποία «δεν ανέχονται από μία βουλευτή του κόμματος να γυρίζει από κανάλι σε κανάλι και να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ».

Ποια κατάληξη θα έχει το όλο ζήτημα; Οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για διαγραφή. «Θα της γίνει παρατήρηση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο. Κι αν δεν συμμορφωθεί, τότε θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό, το οποίο αποτελούν εγνωσμένου κύρους δικηγόροι. Δεν προεξοφλούμε τη διαγραφή της κας Κυριακίδου»… Επέμειναν, όμως, σε «εργολαβική προσπάθεια της βουλευτού Λεμεσού για υπόσκαψη του προέδρου» κι αυτό «ο κόσμος του ΔΗΚΟ δεν το ανέχεται».

Για το θέμα Κουλία, το στρατόπεδο Παπαδόπουλου βλέπει αλλιώς τα πράγματα. «Κρίνουμε πολιτικά τα ζητήματα. Προέχει η ενότητα και όποιος θέλει να επιστρέψει στο κόμμα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα η θέλησή του αυτή». Για την «ταμπακιέρα» ούτε λόγος…

Ποιος ήθελε να γίνει δήμαρχος, ποιος δούλεψε και ποιος απουσίασε…

Η «αντιπολίτευση» στο ΔΗΚΟ καταλογίζει στον Νικόλα Παπαδόπουλο ετσιθελικές και μονομερείς αποφάσεις και φέρνει ως παράδειγμα τις πρόσφατες δημαρχιακές εκλογές στην Πάφο και τις επιλογές που έγιναν. «Πήρε την απόφαση για τη συγκεκριμένη επιλογή σε συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, γνωρίζοντας ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα απουσίαζαν, ενώ ένα και κάτι μήνα μετά τις εκλογές, καμία συζήτηση δεν έγινε στα συλλογικά όργανα του κόμματος για την πρωτοφανή, για το ΔΗΚΟ, ήττα στην Πάφο».

Οσο για το «παράπονο» του άλλου μισού ΔΗΚΟ για παραγκωνισμό και παραγνώριση, το επίσημο ΔΗΚΟ έχει απάντηση: «Η Γραμματεία συνεδριάζει δυο φορές την εβδομάδα. Το Ε.Γ. συχνά, επίσης. Η Κ.Ε. ανά δίμηνο. Πού είναι ο παραγκωνισμός και η παραγνώριση», διερωτώνται οι… επίσημοι του κόμματος και αφήνουν την ίδια ώρα αιχμές για τη συχνότητα σύγκλησης των συλλογικών οργάνων επί Μάριου Καρογιάν.

Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για «συχνές απουσίες, ιδιαίτερα του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ», στον οποίο επίσης καταλογίζουν αδιαφορία στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Πάφο. «Παρουσιαζόταν περίπου ως επιλογή του ΔΗΣΥ για τη δημαρχία, επιδιώκοντας να οδηγήσει το κόμμα σε δική του υποψηφιότητα, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπήρχε. Κι όταν το κόμμα κατέληξε στην επιλογή, πόσο την στήριξε ο αντιπρόεδρος, όταν έλαμψε διά της απουσίας του από την όποια προσπάθεια προώθησης της υποψηφιότητας Βασιλειάδη», διερωτήθηκε με νόημα, στέλεχος του ΔΗΚΟ για να προσθέσει την ίδια ώρα: «Τι περισσότερο να πούμε για τις εκλογές στην Πάφο, οι οποίες έγιναν στη σκιά ενός πρωτοφανούς σκανδάλου»;

Με το βλέμμα στο 2018

Αλλο ανενεργό, σήμερα, στέλεχος του ΔΗΚΟ στέκεται στις μεταλλάξεις του Νικόλα Παπαδόπουλου: «Από μνημονιακός εξελίσσεται σε αντιμνημονιακό, από υποστηρικτής του τότε Προέδρου Χριστόφια έγινε πολέμιός του, από αυτάδελφος του Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε επικριτής των πολιτικών που μαζί για πέντε χρόνια προωθούσαν, κι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά…». Γιατί το κάνει αυτό ο Ν. Παπαδόπουλος; «Μα γιατί έχει το βλέμμα στις προεδρικές του 2018», απαντούν αρκετοί με τους οποίους μιλήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, θέση την οποία απορρίπτει το στρατόπεδο Παπαδόπουλου. «Δεν βιάζεται ο Νικόλας, μπορεί να περιμένει», έλεγε άτομο από το στενό του περιβάλλον. Και κατηγορεί για την επιχειρηματολογία αυτή, πρωτίστως τον ΔΗΣΥ και δευτερευόντως την αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ, για προσπάθεια «φθοράς του προέδρου του κόμματός μας».

Παλιές αμαρτίες…

Για το… επίσημο ΔΗΚΟ, πάντως, το πρόβλημα στο κόμμα έχει όνομα και επίθετο: «Μάριος Καρογιάν. Γιατί δεν χώνεψε ποτέ την αποτυχία επανεκλογής του στην προεδρία του κόμματος. Για πρώτη φορά εν ενεργεία πρόεδρος αποτυγχάνει να επανεκλεγεί».
Βέβαια ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει εντελώς διαφορετική άποψη για την αποτυχία επανεκλογής του. Δεν είναι λίγες οι φορές που μίλησε για καλπονοθεία, στην Πάφο συγκεκριμένα. «Εγινε μεγάλο πάρτι τότε, κι αν ο τέως πρόεδρος δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα, το έκανε για να προστατεύσει το κόμμα. Η καλπονοθεία θα επιβεβαιωθεί, και πολύ σύντομα οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές θα μιλήσουν για το ζήτημα αυτό», υποδεικνύει με σιγουριά, καλά πληροφορημένη πηγή.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy