Δηλώσεις που προκαλούν και αφυπνίζουν

Του Λευτέρη Γεωργιάδη*

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη κινητικότητα από μέρους συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα, με απεργιακά μέτρα και κινητοποιήσεις.

Η ιδεολογική αγκύλωση και εμμονή των κυβερνώντων για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου των οργανισμών δημοσίας ωφέλειας στο ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των αδυνάτων του λαού, οδηγούν τους εργαζόμενους στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για συλλογικό αγώνα προστασίας των αυτονόητων: των θέσεων εργασίας τους και μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Αυτό τον αγώνα, οι εκπρόσωποι του κράτους και των εργοδοτών, με δηλώσεις τους προσπάθησαν να τον χλευάσουν και να τον απαξιώσουν.

Ο Υπουργός Γεωργίας δεν κατανοεί, είπε, να γίνονται απεργίες χωρίς λόγο, μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, σχολιάζοντας τη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την ταύτισε με την Αραβική Ανοιξη, παραπέμποντας σε εμπόλεμη ανεξέλεγκτη και χαώδη κατάσταση.

Οι δηλώσεις αυτές, πέραν της ταύτισης της παρούσας κυβέρνησης με το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, τα οποία εκ πεποιθήσεως και εργολαβικά ανέλαβε να εξυπηρετεί, καταδεικνύει και την αντίληψή τους για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της.

Η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η λειτουργία του συνδικαλισμού και το αναφέρετο δικαίωμα της απεργίας σαν ύστατο μέτρο προστασίας των εργαζομένων, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Δημοκρατίας και η απουσία τους από τα κράτη, συνιστούν από μόνα τους έλλειμμα Δημοκρατίας και παραπέμπει σε καθεστώτα ανελεύθερα και δικτατορικά.

Είναι κατανοητή η αδυναμία τους να αντιληφθούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία οδήγησαν μεγάλο μέρος του λαού μας με τις αποφάσεις τους και τις πολιτικές τους.
Πώς να κατανοήσουν την τραγική μητέρα εργάτρια στα ξενοδοχεία, με τρία παιδιά, που ξεσπά σε κλάμα μπροστά στις κάμερες, μη αντέχοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την αδικία της κατακράτησης μισθών και ωφελημάτων της από τον εργοδότη της;

Πώς να κατανοήσουν τους γονείς που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους, γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν άνεργοι, πληρώνοντας το τίμημα των εγκλημάτων των κυβερνώντων και αυτών που εκπροσωπούν;

Πώς να κατανοήσουν τις χιλιάδες των φτωχών που ταπεινωτικά επιβιώνουν με τις δωρεές και τις βοήθειες της κοινωνίας, αφού οι ίδιοι θεωρούν αναχρονισμό την κρατική μέριμνα για τους αδύνατους;

Πώς να κατανοήσουν τους φτωχούς ασθενείς που πεθαίνουν αναμένοντας σε ψυχρούς καταλόγους τη σειρά τους για ιατρική περίθαλψη, στα υποβαθμισμένα νοσοκομεία μας, όταν την υγεία την εμπορευματοποιούν και την παραδίδουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο;

Πώς να κατανοήσουν την απελπισία των παιδιών μας που με γκρεμισμένα τα όνειρά τους και χωρίς προοπτική, αν δεν περιπέσουν σε κατάθλιψη, ξενιτεύονται για ένα καλύτερο αύριο;

Σας κατανοούμε κύριοι απόλυτα. Κατανοούμε ότι η κατανόηση των προβλημάτων του λαού θα ήταν αυτοαναίρεση για σας.

Γι’ αυτό δεν μας εκπλήττουν οι δηλώσεις σας. Απλά μας επιβεβαιώνουν. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη αντίστασης και πάλης των εργαζομένων κατά των ανθρωποφάγων πολιτικών σας και αφυπνίζουν το λαό από το λήθαργο που το σύστημα και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προσπαθούν να τον κρατήσουν.

*Γενικός Γραμματέας ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy