Διμερείς επαφές ΠτΔ στην Πολωνία, πριν την άφιξη στη Μόσχα

Στη Μόσχα έφτασε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου μετέβη από την Πολωνία για να συμμετάσχει αύριο στους εορτασμούς για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην Πολωνία, ο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σειρά επαφών με τον τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να συζητήσει απόψε το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ θα έχει αύριο συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι κατά τις επαφές του στην Πολωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για την προοπτική της επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev και την Πρόεδρο της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, με τους οποίους μίλησαν για το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο εξέφρασε της θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη διπλωματικής λύσης στο Ουκρανικό.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη εφαρμογής και τήρησης των συμφωνηθέντων στο Μίνσκ, ενώ εξέφρασε τη θέση της ΕΕ για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΚΥΠΕ, οι δύο άντρες συζήτησαν διμερή θέματα, όπως τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τη Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία.

Ο κ. Ποροσένκο προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφτεί την Ουκρανία, κάτι που αποδέχτηκε.

Απόψε στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την Κίνας Xi Jinping, στο περιθώριο των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα θέματα του Κυπριακού, καθώς και στις διμερείς σχέσεις.

Αύριο, θα δει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν με τον οποίο θα συζητήσει αποκλειστικά για το Κυπριακό, ενώ την Κυριακή το πρωί θα δει τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Jacob Zuma, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις.

Αργά απόψε, εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει ο Πρόεδρος Πούτιν προς τιμήν των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στους εορτασμούς, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στην παρέλαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει το μεσημέρι της Κυριακής στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy