Δήμοι και κοινότητες προωθούν την ανακύκλωση

522

Στόχος η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, αλλά και του κόστους που θα προκύψει από τον νέο τρόπο διαχείρισής τους

Μεγάλη και καθοριστικής σημασίας επένδυση για την περιβαλλοντική προστασία και τη διαχείριση των σκυβάλων, που ευθυγραμμίζεται και με καλές πρακτικές που εδώ και χρόνια εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί η έναρξη σε λίγες μέρες της λειτουργίας της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή Πεντακώμου.

Πέραν τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η εξέλιξη που βάζει ταυτόχρονα οριστικό λουκέτο στον, προ πολλού, κορεσμένο σκουπιδότοπο του Βατί, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την αστική περιοχή της Λεμεσού αλλά για ολόκληρη την επαρχία αφού η ΟΕΔΑ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των 6 δήμων και των 106 κοινοτήτων.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, την ωφελιμότητα της οποίας αναγνωρίζουν όλοι, θα έχει αναπόφευκτα αυξημένο κόστος για τους πολίτες αφού τα τέλη της παραλαβής των σκυβάλων από την ΟΕΔΑ θα είναι σχεδόν τριπλάσια από τα τέλη που ίσχυαν στο Βατί. Συγκεκριμένα, η είσοδος στο Βατί ήταν 6 ευρώ ενώ στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πεντακώμου τα τέλη θα ανέρχονται στα 20 περίπου ευρώ. Ως εκ τούτου, τα εξυπηρετούμενα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν το επιπρόσθετο κόστος το οποίο θα εξασφαλίζεται από τα αυξημένα τέλη στα σκύβαλα που είναι αναμενόμενο ότι θα επιβάλλονται από τις Τοπικές Αρχές.

Τόσο οι δήμοι όσο και τα Κοινοτικά Συμβούλια προβαίνουν σε σχετική ενημέρωση των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και άλλων φορολογούμενων, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην υπηρεσία αποκομιδής σκυβάλων. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λεμεσού ο οποίος συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο πληθυσμό όλης της επαρχίας προσανατολίζεται στο να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης με εξοικονομήσεις από άλλα κονδύλια. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και σε άλλες Τοπικές Αρχές.

Σε όλους όμως τους δήμους και σε μεγάλο αριθμό κοινοτήτων, έχει ξεκινήσει μια έντονη εκστρατεία διαφώτισης και προτροπής των πολιτών για δράσεις οι οποίες θα μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των οικιακών κυρίως σκυβάλων που θα μεταφέρονται στον ΟΕΔΑ, προωθώντας το διαχωρισμό τους στην πηγή. Ειδικότερα, γίνονται προσπάθειες να αντιληφθούν οι πολίτες την οικονομική και περιβαλλοντική σημασία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης κάποιων υλικών, αλλά και της κομποστοποίησης κάποιων οικιακών αποβλήτων και να εφαρμόζουν αυτές τις διαδικασίες ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκυβάλων και κατ’ επέκταση και το κόστος αποκομιδής και διάθεσής τους.

Ήδη η διαδικασία της ανακύκλωσης εφαρμόζεται σε αρκετά σημεία των έξι δήμων με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του Δήμου Γερμασόγειας όπου, εκτός των άλλων, έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία κάδοι για την απόρριψη παλιών ειδών ένδυσης και υπόδησης. Επιπλέον ο δήμος εγκατέστησε πρόσφατα σε όλα τα φαρμακεία της περιοχής του, κάδους για συλλογή ληγμένων φαρμάκων, ενώ έχει εφαρμόσει και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για μείωση του όγκου των σκυβάλων, παραχωρώντας έκπτωση 20% στη φορολογία για όσα νοικοκυριά κάνουν τεκμηριωμένα οικιακή κομποστοποίηση. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να παραχωρηθούν σε πρώτη φάση 100 περίπου κομποστοποιητές σε ενδιαφερόμενους δημότες της Γερμασόγειας.

Ενθαρρυντική είναι και η πρωτοβουλία που ανέλαβαν τον τελευταίο καιρό αρκετά Κοινοτικά Συμβούλια της επαρχίας Λεμεσού τα οποία άρχισαν συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης, τοποθετώντας σε καίρια σημεία των χωριών κάδους συλλογής χαρτικών ειδών, πλαστικών και αλουμινένιων συσκευασιών.

Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πεντάκωμο, αξίζει να αναφερθεί ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκατάσταση μηχανικής διαλογής, για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών όπως μέταλλα, πλαστικά, χαρτί και γυαλί και με βάση τις προδιαγραφές της θα δέχεται προς επεξεργασία περίπου 140.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων ετησίως, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα μηχανικής επεξεργασίας άλλων 20.000 τόνων προδιαλεγμένων οικιακών και εμποροβιομηχανικών ανακυκλώσιμων υλικών.

Διαθέτει επίσης, εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας υλικών για την παραγωγή βιοαέριου το οποίο θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.Χρήστος Χαραλάμπους

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.