Δήμος Αμμοχώστου : Εκκληση για μαζική παρουσία Αμμοχωστιανών

Εκκληση στους Αμμοχωστιανούς για μαζική παρουσία στην επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου 

 

Εκκληση προς τους Αμμοχωστιανούς να παρευρεθούν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη κατεχόμενη Αμμόχωστο την Τρίτη 8 Μαΐου, κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απηύθυναν σήμερα ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης και ευρωβουλευτές.

Η έκκληση απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε απόψε στο Σωματείο «Λευκόνοικο» στη Λάρνακα, ο Δήμος Αμμοχώστου με όλους τους οργανωμένους φορείς, Σωματεία και Οργανώσεις καθώς και άλλους παράγοντες της Αμμοχώστου προκειμένου να γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός «οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το τι συμβαίνει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Θα επισκεφθούν την περίκλειστη πόλη, αλλά δυστυχώς η τουρκική πλευρά δεν έδωσε ποτέ άδεια και αυτό είναι πάρα πολύ σκληρό, σε οποιονδήποτε να μπει στην κατεχόμενη πόλη, ούτε καν στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάϊντεν, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο».

Ωστόσο, συνέχισε «θα είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη για να δουν οι ευρωβουλευτές ότι συνεχίζονται αυτά τα δεδομένα και αυτή η αφάνταστη σκληρότητα από πλευράς της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι για μας «το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να προχωρήσει το θέμα στους Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ληφθεί μια καθαρή απόφαση ότι η Τουρκία καλείται να τιμήσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτή είναι η προσπάθεια μας σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση του Κυπριακού»

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλανός «το θέμα της Αμμοχώστου είναι ένα πανανθρώπινο δράμα και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να εγερθεί. Θέσαμε το θέμα σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εκφράσαμε την ελπίδα να βρεθεί κάποιος τρόπος για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς βέβαια να γίνουν θυσίες όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» μας γιατί δυστυχώς ο χρόνος κυλά εναντίον μας».

Ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως «είναι σημαντικό το γεγονός πως η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφθεί την αγαπημένη μας πόλη την Αμμόχωστο. Ωστόσο πολύ πιο σημαντικό θεωρώ ότι τα 4 χρόνια που βρίσκομαι στο Ευρωκοινοβούλιο διαρκώς για μας το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και σε όλα τα ψηφίσματα που γίνονται για το Κυπριακό η πόλη της Αμμοχώστου έχει τον πρώτο λόγο».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λάβαμε πολύ ισχυρά ψηφίσματα για το Κυπριακό και ιδιαίτερα για την Αμμόχωστο. Διαρκώς προσπαθούμε να κρατούμε αναμμένη τη φλόγα και τη δάδα για επιστροφή στη κατεχόμενη πόλη και θεωρούμε πως η Αμμόχωστος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που μπορούμε να την προτάξουμε, να την προβάλουμε και να επιδειχθεί ιδιαίτερη κατανόηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου «ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι η ισχυρότερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχει πλήρης στήριξη και υποστήριξη αυτών των ενεργειών και θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή της Επιτροπής με την επίσκεψη στην Αμμόχωστο. Ο αγώνας που διεξάγουμε θα συνεχιστεί τόσο μέσα στις Επιτροπές όσο και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και όπου δει, αφού για μας είναι στόχος ζωής να προβάλλουμε και να προτάσσουμε πρωτίστως τον αγώνα μας για επιστροφή και επανένωση της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο» και σημείωσε πως «δεν είναι εύκολο πράγμα μια Επιτροπή να πραγματοποιεί αποστολές. Είναι θετικό το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, το αίτημα για επίσκεψη στη Κύπρο πέρασε ομόφωνα μέσα από την Επιτροπή Αναφορών».

Πρόσθεσε ότι στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών «που θα επισκεφθεί το νησί μας συμμετέχουν ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να δείξουμε πως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις και το κλίμα στο Κυπριακό είναι αρνητικό, η Αμμόχωστος υπάρχει και έχουμε το προηγούμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Θεωρούμε συνέχισε ο κ. Συλικιώτης ότι «μ’ αυτή την επίσκεψη θα αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον για την Αμμόχωστο και θα επαναβεβαιώσουμε το ψήφισμα μας. Για μας η υπόθεση της Αμμοχώστου είναι κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με το Κυπριακό και αν θέλετε η επιστροφή της Αμμοχώστου μπορεί να σηματοδοτήσει και την απαρχή για την οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Εξάλλου το μέλος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου είπε πως «προσδοκώ η μαζική παρουσία του κόσμου της Αμμοχώστου και όχι μόνο, να πλαισιώσει την επίσκεψη των ευρωβουλευτών έτσι ώστε να φύγουν ξέροντας ότι υπάρχει εδώ ένας κόσμος που αγωνιά και πονά αλλά και εμείς οι ίδιοι να επανεπνευστούμε. Χωρίς τη μαζική παρουσία του κόσμου οι ευρωβουλευτές θα επαναλάβουν παλαιότερο θετικό ψήφισμα για την Αμμόχωστο και θα πάρει και αυτό τη σειρά του σε κάποιο συρτάρι» είπε και κάλεσε «τον κόσμο να είναι εκεί την Τρίτη 8 Μαίου, 10 – 12 το μεσημέρι στη παραλία της Γλώσσας στη κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Πρόσθεσε πως «αντιλαμβανόμαστε πως η μέρα και η ώρα της επίσκεψης δεν είναι η καταλληλότερη, η δική μου προσπάθεια ήταν η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί Σαββατοκύριακο αλλά για πάρα πολλούς λόγους αυτό δεν επιτεύχθηκε. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη θα γίνει Τρίτη και μεσημέρι, εντούτοις υπάρχουν χιλιάδες Κύπριοι που μπορούν να παρευρεθούν και ας είναι αυτοί που μπορούν».

Από την πλευρά του ο Ιάκωβος Χατζηβαρνάβας, Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου ανέφερε πως «ελπίζουμε ότι οι κατοχικές αρχές θα αφήσουν την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών να μπει στην κατεχόμενη πόλη για να δει και να εκτιμήσει την κατάσταση και ακολούθως να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Τουρκία, ώστε να ανοίξει η πόλη για τους νόμιμους κατοίκους της».

Πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα στάση της Τουρκίας, το πιο πιθανό είναι να μην δοθεί άδεια από τις κατοχικές αρχές στην αντιπροσωπεία να μπει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ωστόσο από τη στιγμή που η Επιτροπή μπορεί να μεταβεί μέχρι την περίκλειστη πόλη θα έχει την ευκαιρία να δει τα σπίτια που υπάρχουν εκεί και την όλη κατάσταση που επικρατεί».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy