Δήμος Δερύνειας: Ο φτωχός συγγενής της επαρχίας Αμμοχώστου

481

Ο Δήμος Δερύνειας «παραμένει για μια ακόμα χρονιά ο φτωχός συγγενής των εξαγγελιών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου» αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του Δήμου, σημειώνοντας πως «ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ενημέρωσε σε ειδική συνεδρία, το Δημοτικό Συμβούλιο για τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη πρόσφατη συνάντησή του με τις τοπικές αρχές στον Δήμο Παραλιμνίου».
 
Προστίθεται ότι «οι εξαγγελίες, ειδικά για τους παραλιακούς Δήμους, ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε έργα υποδομής, ενώ για τον ακριτικό και ημικατεχόμενο Δήμο Δερύνειας μόλις του φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ».
 
Δυστυχώς συνεχίζει η ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία στα έργα προτεραιότητας που απέστειλε έγκαιρα ο Δήμος Δερύνειας, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου που έχει πληγεί από την κατασκευή του Αποχετευτικού έργου και ο Δήμος Δερύνειας θα λάβει το ποσό των €176.000 για βελτίωσή του. Αλλα έργα που έχει προτείνει ο Δήμος Δερύνειας είναι η δημιουργία αίθουσας Πολιτισμού / Συνεδριακού Κέντρου κόστους €3 εκατομμυρίων, η αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Δερύνειας με προϋπολογισμό λιγότερο από € 600 χιλιάδες και η δημιουργία Περιφερειακού Κολυμβητηρίου Ολυμπιακών Προδιαγραφών κόστους €5 εκατομμυρίων».
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «τα έργα που πρότεινε ο Δήμος Δερύνειας, αφορούν ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο τον Δήμο Δερύνειας. Εκτιμάται η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΚΟΑ για διεξαγωγή μελέτης για το Περιφερειακό Κολυμβητήριο Αμμοχώστου, για το οποίο έχει εκμισθωθεί γη στον Δήμο Δερύνειας από το 2012, όπως και η δημιουργία γηπέδων κοινωνικού αθλητισμού, για τα οποία έχει ενταχθεί κονδύλι ύψους €155 χιλιάδων στον Προϋπολογισμό του 2018».
 
Μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σημειώνεται «έχουν εκτελεστεί έργα επιδιόρθωσης και αναβάθμισης σχολικών μονάδων στη Δερύνεια, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία Δημόσιου Νηπιαγωγείου και η αντικατάσταση, μέσω του ΚΟΑ, του πλαστικού τάπητα της Αίθουσας Αθλοπαιδιών «Αναγέννησης» Δερύνειας ύψους €90.000.  Το 1/3 του κόστους αναβάθμισης της αίθουσας θα το καλύψει ο Δήμος Δερύνειας από το δικό του ταμείο».
 
Ο Δήμαρχος Δερύνειας «εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προκήρυξη προσφορών για την εκτέλεση του Πολεοδομικού Έργου, του Δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας.  Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €11 εκατομμύρια και θα συνδέει τους δύο Δήμους αλλά και την παραλιακή περιοχή με την ενδοχώρα.  Το έργο, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Τμήμα Δημοσίων Εργων, αναμενόταν να αρχίσει αρχές του 2018, ενώ μετά και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι τον Απρίλιο του 2018, θα προκηρυχθούν προσφορές για εκτέλεση του Πολεοδομικού Έργου».
 
Στα θετικά συνεχίζει η ανακοίνωση «καταγράφεται η αντικατάσταση του αμιάντινου αγωγού ύδρευσης του έργου με μεταλλικό. Ωστόσο εκτός από τα παραπάνω, δεν έχουν εξαγγελθεί οποιαδήποτε άλλα έργα για τον ακριτικό και ημικατεχόμενο Δήμο Δερύνειας, ο οποίος μετά και την απώλεια ολόκληρης της παραλιακής του περιοχής και ¾ της γης του αποτελεί μέρος της ενδοχώρας».
 
Η επαρχία Αμμοχώστου «παρά τους αυξημένους αριθμούς τουριστικών αφίξεων, πλήττεται κάθε χρόνο από την εποχικότητα. Παρόλα αυτά η επαρχία και κυρίως η ενδοχώρα θα παραμείνουν αβοήθητες για τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά ζευγάρια και νέοι άνθρωποι να την εγκαταλείπουν. Η έλλειψη στεγαστικών κινήτρων και η ανεργία, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, οδηγεί την επαρχία Αμμοχώστου σε μαρασμό, κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να στηριχθεί περαιτέρω η ενδοχώρα».
 
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στην διάνοιξη του Οδοφράγματος της Δερύνειας και σημειώνεται πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην επικείμενη συνάντησή τους και θα τον ενημερώσει για τα προσκόμματα που προβάλλει η Τ/κ πλευρά». 
 
Εν τω μεταξύ καταλήγει η ανακοίνωση «σύντομα ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των στεγάστρων στο Οδόφραγμα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί οποιαδήποτε έργα εντός των 150 μέτρων στη Νεκρή Ζώνη».

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.