Δημοσκόπηση: Άνοδος Μαλά, χωρίς εφησυχασμό

  • Ο Στ. Μαλάς 26,5% έναντι 24% του Ν. Παπαδόπουλου.
  • Με τη μεγαλύτερη μεταβολή στις θετικές απόψεις ο Μαλάς.
  • Περισσότερες οι αρνητικές απόψεις για Ν. Αναστασιάδη

Σημαντικά στοιχεία εξάγονται, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες και την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Χ». Καταγράφει ανοδική πορεία για τον Στ. Μαλά, ο οποίος περνά στον δεύτερο γύρο με σημαντικές προοπτικές νίκης έναντι του Νίκου  Αναστασιάδη. Ικανοποίηση εκφράζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας όμως ότι δεν χωρεί εφησυχασμός.

Του Δημήτρη Στρατή

  • Θα συνεχίσει στο δρόμο της εντιμότητας 
  • Υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική κουλτούρα, τονίζει ο Σταύρος Μαλάς

Ο Σταύρος Μαλάς θα συνεχίσει να πολιτεύεται με ήθος, εντιμότητα, σοβαρότητα και ειλικρίνεια, στοιχεία που οι πολίτες τού πιστώνουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτή την απάντηση έδωσε χθες ο ίδιος ο υποψήφιος για την Προεδρία σε όσους προβαίνουν σε μια οργανωμένη παραπληροφόρηση και σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών του.

«Παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε, παρά την οργανωμένη παραπληροφόρηση και τη σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών μας, εμείς δεν πρόκειται να παρασυρθούμε ή να ενδώσουμε σε τέτοιου είδους πρακτικές. Επιμένουμε σε αυτό που μας χαρακτηρίζει και πιστεύουμε και οι πολίτες το επιζητούν: πολιτικό ήθος, εντιμότητα, σοβαρότητα και ειλικρίνεια» δήλωσε ο Στ. Μαλάς.

Τόνισε ακόμα ότι είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα στην πολιτική, προσθέτοντας ότι «δικαίως οι πολίτες απαξιώνουν πολιτικές συμπεριφορές και είναι δική μας υποχρέωση να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και να πείσουμε με επιχειρήματα, ρεαλιστικές προτάσεις και μακριά από δημαγωγίες».

Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως εάν οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσει με συνέπεια τον ίδιο δρόμο που χάραξε προεκλογικά, κάνοντας πράξη όλες εκείνες τις υποσχέσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Είπε ακόμα ότι εάν εκλεγεί θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικοπολιτικής αποδοχής. Κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να τον εμπιστευτούν, υποσχόμενος ότι η χώρα θα μπει σε μια νέα εποχή.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, ο Στ. Μαλάς είπε ότι καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη ανοδική πορεία της υποψηφιότητάς του. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν όμως και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Ότι αυτό που το επιτελείο Σταύρου Μαλά λέει σήμερα, ότι δηλαδή οι πολίτες επιζητούν σοβαρότητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια και ήθος στην πολιτική, το πιστώνουν στον Σταύρο Μαλά, με συντριπτική υπεροχή. Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε ο Σταύρος Μαλάς, «θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αυτή την προσέγγιση γιατί θέλουμε την κοινωνία να είναι κοντά στους πολιτικούς, θέλουμε την κοινωνία να συμμετέχει στη διαμόρφωση πολιτικής και είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς υποσχόμαστε στους πολίτες ότι αν μας τιμήσουν με την ψήφο τους θα δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικοπολιτικής αποδοχής».

Σε ό,τι αφορά το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα συσπείρωσης ψηφοφόρων των κομμάτων που τον στηρίζουν. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ με την οποία καλεί σε συστράτευση με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.

 

Παράδοση ψηφοδελτίων

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η παράδοση των ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές στους Εφόρους Εκλογής από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν και συναντήσεις του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής, Κυπριανού Κυπριανού, με τους προεδρεύοντες κατά επαρχία για τις τελευταίες οδηγίες πριν τις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου σύμφωνα με δηλώσεις του Β. Έφορου Εκλογών, Δ. Δημητρίου, στο ΚΥΠΕ. Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, θα τα παραλάβει ο Έφορος Εκλογής Εξωτερικού και στη συνέχεια αυτά θα μεταφερθούν στις πόλεις όπου θα λειτουργήσουν τα εκλογικά κέντρα από τους προεδρεύοντές τους. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Δημητρίου είπε πως επιδείχθηκε ενδιαφέρον από περίπου διπλάσιο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων από αυτούς που χρειάζονται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Όσον αφορά τους άνεργους, ο κ. Δημητρίου είπε πως ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον που εκφράστηκε και πως όσοι υπέβαλαν δήλωση ενδιαφέροντος, και οι οποίοι ανέρχονται γύρω στους 1000, θα εργαστούν.

 

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Συνεχίζουμε με σύνεση και προτάσεις και δεν ακολουθούμε όσους θέλουν  κοκορομαχίες»

Ικανοποίηση για την τάση στις δημοσκοπήσεις που δείχνει τον Σταύρο Μαλά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εξέφρασε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Οι δημοσκοπήσεις, τόνισε, αποτυπώνουν τις τάσεις στην κοινωνία την ώρα που διεξάγονται και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν φέρνουν εφησυχασμό και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με σύνεση, σοβαρότητα και κυρίως με πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις. «Αν άλλοι έχουν εξαντληθεί, αν τα επιχειρήματά τους έχουν υποχωρήσει, αν έχουν κυριαρχηθεί από πανικό και θέλουν αντί να κάνουμε πολιτική συζήτηση να κάνουμε κοκορομαχίες, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Ο δικός μας στόχος είναι να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Να προτείνουμε και όχι να δημαγωγήσουμε. Να πείσουμε με τις θέσεις, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα», πρόσθεσε. Δεν περιμένουμε ότι έχει να προσφέρει περισσότερα στην Κύπρο ο Ν. Αναστασιάδης, υπογράμμισε ο Α. Κυπριανού. Ακόμα και οι υποστηρικτές του ανησυχούν ότι θα αποδειχθεί ξανά αναξιόπιστος και αν επανεκλεγεί θα ισοπεδώσει ό,τι άφησε όρθιο, είπε. Ούτε ο Ν. Παπαδόπουλος έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό από τις πολιτικές που μαζί με τον κ. Νεοφύτου επέβαλαν στον κυπριακό λαό, ανέφερε. Από την άλλη, πρόσθεσε, ο Στ. Μαλάς και θέλει και μπορεί, έχει πρόγραμμα για την Κύπρο του αύριο, δεν εκπροσωπεί τα μεγάλα τζάκια, δεν είναι ο άνθρωπος που θέλουν στην εξουσία τα μεγάλα συμφέροντα και τα κατεστημένα. ”Είναι ένας από εμάς και η ελπίδα των πολλών, γι’ αυτό αξίζει τη στήριξη και την ψήφο όλων μας”, πρόσθεσε.

 

 

Στη δεύτερη θέση με προοπτικές νίκης η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά 

Μεγαλύτερη μεταβολή των θετικών απόψεων της κοινής γνώμης υπέρ του Σταύρου Μαλά. 

Η «Χ» δημοσιεύει την τελευταία έρευνα της GPO που μόλις ολοκληρώθηκε

 

Σταθερά στη δεύτερη θέση με προοπτικές νίκης δείχνει την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά η τελευταία δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του επιτελείου του κ. Σταύρου Μαλά.

Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα η «Χ» φαίνεται πως ο Σταύρος Μαλάς είναι ο υποψήφιος που καταφέρνει να έχει τη μεγαλύτερη μεταβολή στις θετικές απόψεις υπέρ του μεταξύ της κοινής γνώμης, κάτι που θεωρείται γενικώς ένα κλειδί για το πού θα καταλήξουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Ταυτόχρονα, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της GPO είναι ότι ο Σταύρος Μαλάς λαμβάνει στο σενάριο του δεύτερου γύρου ποσοστά υψηλότερα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, σε μια απόσταση μάλιστα από τον Νίκο Αναστασιάδη η οποία μπορεί ν’ ανατραπεί, αφού μόλις που ξεπερνά το 4%.

 

 


 

  • 53,8% με θετική γνώμη για τον κ. Μαλά,
  • 55,1% αρνητική γνώμη για τον κ. Αναστασιάδη

gpo1

Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μόνος υποψήφιος που γέρνει την πλάστιγγα των θετικών απόψεων υπέρ του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπως φαίνεται στην έρευνα της GPO. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 53,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η γνώμη τους έγινε πιο θετική ή παρέμεινε το ίδιο θετική. Η εξέλιξη αυτή, όπως πληροφορούμαστε, ερμηνεύεται από τη μεστή στάση που διατήρησε ο Σταύρος Μαλάς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και από το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει το πρόγραμμά του προτάσεις εντυπωσιασμού ή ανέφικτα συνθήματα. Στο γραφικό αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να λαμβάνει 44,4% θετικές απόψεις, ενώ για το 32,9% των ερωτηθέντων φαίνεται πως η άποψή τους έγινε πιο αρνητική. Συνολικά οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Αναστασιάδη ανέρχονται στο 55,1%. Σε ό,τι αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο ένα 40,5% έχει θετική γνώμη, ενώ 56,2% έχει αρνητική.

 

 


 

2,5% πιο πάνω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο Σταύρος Μαλάς

 

gpo2

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αναπτύσσοντας διαφορά της τάξης του 2,5% από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 33%, ο Σταύρος Μαλάς 26,5%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 24%, ο Χρίστος Χρίστου 4%, ο Γιώργος Λιλλήκας 2,5%, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι που δεν υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα λαμβάνουν ποσοστά κάτω του 1%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πέμπτη δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών που δείχνει τον Σταύρο Μαλά πιο ψηλά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τις τάσεις του κοινού.

 

 


Χαμηλά η στήριξη των ψηφοφόρων ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ προς Ν. Παπαδόπουλο

Το ΑΚΕΛ παραμένει το κόμμα με τη μεγαλύτερη συσπείρωση και στην έρευνα της GPO. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 86,8% υπέρ του Σταύρου Μαλά. Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει ένα ποσοστό 82,5% υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα, τόσο οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ όσο και οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ φαίνονται να μην ακολουθούν συντριπτικά την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, προτιμώντας άλλες υποψηφιότητες. Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, ένα 59,3% φαίνεται να στηρίζει Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ ένα ποσοστό 11,4% φαίνεται να υποστηρίζει τον Σταύρο Μαλά. Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, ένα ποσοστό ύψους 64,5% στηρίζει τον Ν. Παπαδόπουλο, ενώ ένα 16,1% στηρίζει Ν. Αναστασιάδη και ένα 9,7% τον Σταύρο Μαλά.


 

 

Πιο κοντά στον Αναστασιάδη ο Μαλάς στο β’ γύρο

gpo3

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια του β’ γύρου ο Σταύρος Μαλάς παρουσιάζεται να λαμβάνει υψηλότερα ποσοστά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε μια πιθανή μάχη με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο απερχόμενος Πρόεδρος φαίνεται να λαμβάνει 42,2% και ο Σταύρος Μαλάς 39%, με ένα ποσοστό 15,9% να δηλώνει κανένα από τους δύο και ένα 2,9% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Στα ευρήματα της έρευνας της GPO υπάρχει και ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ φαίνονται να στηρίζουν κατά ένα 94,2% τον Σταύρο Μαλά, ενώ οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ στηρίζουν τον Νίκο Αναστασιάδη κατά 88,7%. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, φαίνονται να μοιράζουν τη στήριξή τους προς τους δύο υποψηφίους. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των υποψηφίων που ενδεχομένως δεν θα καταφέρουν να περάσουν στο β’ γύρο των εκλογών, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση των προεδρικών εκλογών στο β’ γύρο.


 

gpo4

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σενάριο, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να λαμβάνει 42% έναντι 35% του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό 16,1% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα από τους δύο υποψηφίους, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 6,9% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

 


 

Εντιμότητα που κάνει τη διαφορά

 

rik1 rik2

Αρκετές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν ξεκάθαρη αντιστροφή της τάσης του εκλογικού σώματος, το οποίο φαίνεται να δίνει το εισιτήριο για το β’ γύρο στον Σταύρο Μαλά. Μια απ’ αυτές είναι η δημοσκόπηση του ΡΙΚ από την εταιρεία CYMAR, η οποία παρουσιάζει τον Σταύρο Μαλά τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη μάχη για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Εκείνο όμως στο οποίο σταθερά ξεχωρίζει ο Σταύρος Μαλάς στη μέτρηση της κοινής γνώμης είναι η γενικότερη εκτίμηση και αναγνώριση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών -εντιμότητα, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, ψυχραιμία.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνει τα υψηλότερα ποσοστά στα χαρακτηριστικά αυτά, με 23% των ερωτηθέντων να κρίνουν τον Σταύρο Μαλά ως τον πιο έντιμο, 24% ως τον πιο σοβαρό, 37% ως τον πιο ψύχραιμο και 20% ως τον πιο ειλικρινή.

Τα χαρακτηριστικά στα οποία υπερέχει ο Σταύρος Μαλάς είναι αυτά, όπως σημειώνουν όλοι οι ειδικοί επί των μετρήσεων της κοινής γνώμης, που αναμένεται ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση των αποτελεσμάτων, αφού με αυτά θα κρίνουν αρκετοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Ειδικότερα η εντιμότητα και η ειλικρίνεια είναι παράγοντες καθοριστικοί μετά την απώλεια εμπιστοσύνης αρκετών πολιτών στην πολιτική για μια σειρά από παράγοντες.

 

 


 

Τρεις ποσοστιαίες μονάδες πιο μπροστά

reik3

Στη δημοσκόπηση του κρατικού καναλιού στη διευκρινισμένη ψήφο λαμβάνουν με σειρά: Νίκος Αναστασιάδης 42%, Σταύρος Μαλάς 25%, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος περιορίζεται στο 22%. Την τέταρτη θέση φαίνεται να λαμβάνει ο Χρίστος Χρίστου με 7% και την πέμπτη ο Γιώργος Λιλλήκας με ποσοστό 3%.

 


 

Ο μόνος με αυξητική τάση

ΑΛΦΑ1

Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μόνος υποψήφιος με αυξητική τάση στα ποσοστά του. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης του κρατικού καναλιού, στην αδιευκρίνιστη ψήφο ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να υφίσταται μείωση στα ποσοστά του, από 30% τον Δεκέμβριο σε 27%, ο Σταύρος Μαλάς αυξάνει τα ποσοστά του από 15% σε 16%, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να οπισθοχωρεί στην τρίτη θέση με 14% από 15% που λάμβανε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα τους, ο Ν. Αναστασιάδης είναι πρώτος με 25%, ο Σ. Μαλάς δεύτερος με 18% και ο Ν. Παπαδόπουλος τρίτος με μόλις 11%. Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα ο Ν. Αναστασιάδης λαμβάνει ένα ποσοστό 57%, ο Σ. Μαλάς 47% και ο Ν. Παπαδόπουλος 44%.

Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο για τα αποτελέσματα της έρευνας διαδραματίζει η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι το πρώτο κόμμα σε συσπείρωση με ποσοστό 74%, με ένα 10% να μην έχει ακόμα αποφασίσει. Δεύτερος είναι ο ΔΗΣΥ με 70% προς το πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη. Όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι των κομμάτων που στηρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο δεν ακολουθούν πλήρως τις επιλογές των ηγεσιών τους, αφού η συσπείρωση στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου είναι μόνο 66% για το ΔΗΚΟ -που έχει διαρροές προς τον κ. Αναστασιάδη της τάξης του 17% και προς Σ. Μαλά 5%- 60% για την ΕΔΕΚ με διαρροές 8% προς Σ. Μαλά και 40% για το Κίνημα Αλληλεγγύη. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Κινήματος Οικολόγων, όπου μόλις 13% φαίνεται να στηρίζει τον Ν. Παπαδόπουλο, 19% στηρίζει Σταύρο Μαλά και 19% στηρίζει Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το 31% παρουσιάζονται ως αναποφάσιστοι.

 


 

Παραμένει στα ίδια ποσοστά ο Νικόλας Παπαδόπουλος

ΑΛΦΑ2Β

Την αυξανόμενη άνοδο του Σταύρου Μαλά καταδεικνύει και η δημοσκόπηση της Symmetron Market Research για τον ALPHA Κύπρου, όπου ο Σταύρος Μαλάς ανέβηκε στο 23,1% και φαίνεται να περνά στο δεύτερο γύρο αφήνοντας πίσω του τον Νικόλα Παπαδόπουλο με 22,6%. Σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη άνοδος στο ποσοστό πρόθεσης ψήφου για τον Σταύρο Μαλά, αφού στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας λάμβανε 19,6%, έχει δηλαδή αύξηση 3,5% σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο που έμεινε «κολλημένος» στο ίδιο ποσοστό.

Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης κόβει πρώτος το νήμα με 34,2% σε σύγκριση με 33,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Στην τέταρτη θέση πλασάρεται ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 4,3% έναντι 2,7%, αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Λιλλήκα με 3,1% έναντι 4,1% που συγκέντρωσε στην πρώτη έρευνα. Η αποχή ανέρχεται σε 6,5% σε σύγκριση με 9,6% και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν αποφάσισαν στο 5,3% έναντι 7%. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω από τη μια μονάδα και συγκεκριμένα 0,9%.

 


 

 

Όλα ανοικτά στο β’ γύρο

ΑΛΦΑ2Α

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις όπως και σ’ αυτή του “Alpha” φαίνεται ότι ο Σταύρος Μαλάς ισοφαρίζει το ποσοστό που λαμβάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτή την έρευνα λαμβάνουν και οι δύο ποσοστό ύψους 31% με ένα ποσοστό 22% με 26% να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, αποχή ή λευκό.

 


 

 

Και η άλλη «δημοσκόπηση»

 

26961678_10159861313435181_7558537345425974610_o 26758734_10159863358035181_2139359257659960430_o

Μπορεί η προσέλευση κόσμου στο στάδιο «Ελευθερία» να μην αποτελεί δημοσκόπηση, ωστόσο λέει πολλά στο παιχνίδι των εντυπώσεων, αλλά και για τη δυναμική της κάθε υποψηφιότητας.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε μόλις μερικές μέρες πριν τις εκλογές, είναι βασικό κριτήριο να μπορούν να κινητοποιηθούν οι μάζες των υποστηρικτών μιας υποψηφιότητας. Οι φωτογραφίες από το στάδιο «Ελευθερία» απεικονίζουν μια πραγματικότητα που είναι εν πολλοίς γνωστή: η μαζικότητα δίνει δυναμική και στέλνει μηνύματα για τον απαραίτητο ενθουσιασμό για την Κυριακή 28 Ιανουαρίου όταν θα διεξαχθεί η πρώτη αναμέτρηση των εκλογών. Μια μέρα μετά την εκδήλωση του Σταύρου Μαλά που ξεπέρασε τις προσδοκίες σε προσέλευση, είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση και το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου με απογοητευτική προέλευση κόσμου. Σε κάθε περίπτωση η κάλπη είναι αυτή που θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, καθώς και η δουλειά που θα καταβάλουν τα επιτελεία μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy