Δημοσκόπηση: Σταθερή άνοδος ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, μειώνεται η αποχή

Τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του ΑΚΕΛ αφήνουν την Εζεκία Παπαϊωάννου ικανοποιημένη χωρίς αυτό να οδηγεί σε εφησυχασμό. Κι αυτό, καθώς παρουσιάζεται μια άνοδος που καταγράφεται αργά μεν αλλά σταθερά. Σημειώνεται το πλεονέκτημα του ΑΚΕΛ έναντι όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων στη διαχείριση κοινωνικά ευαίσθητων ζητημάτων.

Ανοδο παρουσιάζει και ο ΔΗΣΥ, ενώ τα μικρότερα κόμματα αντιμετωπίζουν δυσκολία να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τόσο σε γενικότερες πολιτικές όσο και σε εξειδικευμένα θέματα.

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της συνεχίζουν να προβληματίζουν τους πολίτες καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην ιεράρχηση των ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητά τους (62,7%). Την ίδια ώρα διατηρείται αναβαθμισμένο το ενδιαφέρον για το Κυπριακό (53,2%). Ακολουθούν: η Ανεργία (38%), η Υγεία (30,1%), η Παιδεία (14,9%) και το Ασφαλιστικό Σύστημα (14,3%).

Η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό αξιολογείται από το 52,5% της κοινής γνώμης ότι κινείται σίγουρα και μάλλον προς την ορθή κατεύθυνση, με το 42,4% να εκτιμά το αντίθετο και 5,1% να μην απαντά. Μεγαλύτερη στήριξη βρίσκει στη βάση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ (74,8%), ενώ απορρίπτεται εντονότερα από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ (72,7%).

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το 50,5% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι προεδρικοί χειρισμοί σίγουρα και μάλλον κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση με το 48,3% να εκτιμά ακριβώς το αντίθετο. Αυτοί που αμφισβητούν την κυβερνητική διαχείριση είναι πρωτίστως οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ με 80,8% και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ με 75,7%.

Το ΑΚΕΛ εμπιστεύονται οι περισσότεροι για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους

Το 27,7% όσων απαντούν συμφωνούν περισσότερο με την πολιτική του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, ενώ ακολουθεί πολύ κοντά το ΑΚΕΛ με ποσοστό 26,1%. Το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 12% για το ΔΗΚΟ, στο 5,8% για την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών και πέφτει στο 3,7% για την Αλληλεγγύη. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που συγκεντρώνει σαφή στήριξη στην πολιτική του για το Κυπριακό και ανάμεσα στη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη τού 33,9%, το ΑΚΕΛ 22,9%, το ΔΗΚΟ 12,7%, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 5,4% για τη Συμμαχία Πολιτών και στο 4,6% για την ΕΔΕΚ.

Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ συγκεντρώνει την εκτίμηση των πολιτών όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, αφού υπερέχει του ΔΗΣΥ με 32% έναντι 25,2%. Το ΔΗΚΟ στην ερώτηση αυτή παίρνει 12,9%, ενώ η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη περιορίζονται στο 5,5%, στο 5,3% και στο 1,6% αντίστοιχα. Σημειώνεται η δυσφορία ακόμα και ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ με την κοινωνική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα τους, το οποίο παρουσιάζει συνεχή πτώση στην αξιολόγηση αυτή τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρόμοια τάση εμφανίζεται και στην ερώτηση «ποιο κόμμα νομίζετε ότι υπερασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντά σας». 24% απαντούν ότι το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών έναντι 18,7% του ΔΗΣΥ. Ακολουθούν με πολύ μικρότερα ποσοστά το ΔΗΚΟ (7,9%), η Συμμαχία Πολιτών (4,9%), η ΕΔΕΚ (4,4%) και το Κίνημα Οικολόγων (2,6%). Σημειώνεται ότι ποσοστό 31,2% απορρίπτει όλα τα κόμματα.

Σε δύο θέματα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες και πάλι το ΑΚΕΛ εμφανίζεται δικαιωμένο. Στο θέμα της εκποίησης περιουσιών η πολιτική του ΑΚΕΛ συγκεντρώνει υποστήριξη από το 25,3% έναντι 16,5% του ΔΗΣΥ, ενώ στο θέμα ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας, για την οποία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διαφωνεί το 55,1% των ερωτηθέντων.

Ψηλά στην εκτίμηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

Στον πίνακα με τα πολιτικά πρόσωπα στην πρώτη θέση παραμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με 48,8% θετικές απόψεις και 50,8% αρνητικές και ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους με 45,1% θετικές απόψεις και 49,4% αρνητικές. Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας 43% θετικές απόψεις (ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 82,5%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 42,6% θετικές και 54,7% αρνητικές απόψεις και ακολουθούν ο Γ. Περδίκης με 42,1% θετικές και 54,9% αρνητικές απόψεις, ο Γ. Λιλλήκας με 40,1% θετικές απόψεις και 56,9% αρνητικές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος με 33,8% θετικές και 61,3% αρνητικές και τελευταίος ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 32,9% θετικές απόψεις και 65,9% αρνητικές.

Μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ

Στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν αύριο βουλευτικές εκλογές» ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά (25%) με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί από κοντά στο 22%. Το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει 9%, η Συμμαχία Πολιτών 6,4%, η Αλληλεγγύη και η ΕΔΕΚ 4,5% και 4% αντίστοιχα, το Κίνημα Οικολόγων 3% και το ΕΛΑΜ 1,9%. Ποσοστό 13,8% δηλώνει ότι δεν αποφάσισε, 2% δηλώνει ότι επιλέγει λευκό/άκυρο και ποσοστό 5,8% ότι δεν θα ψήφιζε.

Στην ερώτηση «πόσο βέβαιος είσαστε για την επιλογή σας αυτή», ποσοστό 92,8% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ ποσοστό μόλις 3,5% απαντά λίγο ή καθόλου.

Στην ερώτηση «πόσο πιθανόν είναι να πάρετε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου» ποσοστό 88,3% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ ποσοστό 11,3% απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. Σημειώνεται ότι στα ευρήματα της έρευνας ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει συσπείρωση 66,4% και το ΑΚΕΛ 65,7%, ενώ το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ περιορίζονται στο 44,6% και 42,5% αντίστοιχα.


Ταυτότητα Ερευνας

Δείγμα: Οι Κύπριοι ψηφοφόροι 18 ετών και άνω.

Μέγεθος δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 1200 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.

Χρόνος συλλογής στοιχείων: 15, 18, 19, 20 και 21 Απριλίου 2016.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ψηφοφόρων ως προς τις περιφέρειες, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση αυστηρά δομημένου ερωτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος CATI.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Η συνολική μέγιστη απόκλιση της έρευνας είναι 2,8%.

Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία GPO Ερευνα Επικοινωνία AE.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy