Δύο «αγκάθια» για αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας

Στα 249 εκατ. ευρώ ανέρχεται συνολικά η πρόσθετη αποζημίωση για αποκατάσταση των μελών των κουρεμένων ταμείων προνοίας σε ποσοστό μέχρι 75%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο το ποσό δεν θα επιβαρύνει άμεσα τα δημόσια ταμεία, αφού η αποζημίωση θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος στο κάθε επηρεαζόμενο μέλος, κατά τη συνταξιοδότησή του στο 65ο έτος της ηλικίας του.

Για το 2018 το ποσό το οποίο απαιτείται, ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε χθες αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση 8 εκατ. ευρώ που αφορούν τις αποζημιώσεις προς τρεις ομάδες επηρεαζομένων: Όσους απεβίωσαν, όσους συνταξιοδοτήθηκαν και πέρασαν ήδη το 65ο έτος της ηλικίας τους και όσους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους.

Ωστόσο κατά τη συζήτηση του θέματος προέκυψαν δύο «αγκάθια» τα οποία χρήζουν περαιτέρω μελέτης. Το πρώτο αφορά τη διαχείριση των μετοχών που έλαβαν τα Ταμεία ως αντάλλαγμα για την απομείωση των καταθέσεων που είχαν στην Τράπεζα Κύπρου, και το δεύτερο το πλαφόν των 250 χιλ. ευρώ που τέθηκε ως ανώτατο όριο.

Η ΕΤΥΚ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του πλαφόν των 250 χιλ. ευρώ, αφού όπως ανέφερε αφήνει ακάλυπτους 240 τραπεζικούς υπαλλήλους.

Όπως είπε το επιπλέον κόστος ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ ήτοι 600 χιλ. ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων της Λαϊκής τάχθηκε υπέρ της αποδέσμευσης των 8 εκατ., σημειώνοντας ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που αποχώρησαν και οι οποίοι παραμένουν άνεργοι.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Πρόωρων Αφυπηρετησάντων της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι το σχέδιο είναι προβληματικό και ότι θα οδηγήσει στην πώληση των μετοχών που κατέχουν τα ταμεία προνοίας, κάτι που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στη συνέχεια αφού μέλη του συνδέσμου έχουν καταχωρήσει αγωγές για το κούρεμα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του συνδέσμου ανέφερε ότι εάν προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου, αυτό θα συνιστά παρέμβαση στη δικαστική διαμάχη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy