Δύο μέτρα και δύο σταθμά για κατάδικους

Ευνοιοκρατική μεταχείριση για Νεοκλέους. Δεν γίνεται το ίδιο με καρκινοπαθείς

η της προνομιακής μεταχείρισης που τυγχάνει ο κατάδικος Παναγιώτης Νεοκλέους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνει ότι ενώ και η Γενική Εισαγγελία υπέδειξε ότι η μεταχείριση του συγκεκριμένου κατάδικου αντιβαίνει προς το νόμο, οι κυβερνώντες συνεχίζουν να συντηρούν την παρανομία.

Σημείωσε επίσης ότι η προνομιακή μεταχείριση του κ. Νεοκλέους επεκτείνεται και στη διαμονή του σε σουίτα του Μελάθρου Αγωνιστών, αντί σε ένα κανονικό δωμάτιο. Υπέδειξε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ιατροσυμβούλιο είναι ταγμένο σε συγκεκριμένη αποστολή, γι’ αυτό και δεν αναθεώρησε την απόφαση που έλαβε με επιλεκτικό και φωτογραφικό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι ”το ιατροσυμβούλιο συνεχίζει να θεωρεί ότι κανένας γιατρός στη Λευκωσία δεν μπορεί να κάνει τη θεραπεία εμφυτευμάτων δοντιών και ο κατάδικος πρέπει να παραμείνει στο Μέλαθρον κοντά στο σπίτι του, τη στιγμή που στη συνεδρία που έγινε στη Βουλή ο πρόεδρος του ιατροσυμβουλίου άκουσε με τ’ αυτιά του ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 οδοντιατρικά κέντρα στη Λευκωσία”. Υπενθύμισε επίσης ότι με βάση το σχετικό νόμο, κανένας κατάδικος δεν μπορεί να παραμένει σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο έξω από τα όρια της αστικής Λευκωσίας.

Ο Στ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι το ιατροσυμβούλιο αποφάσισε ότι προκύπτει θέμα λοιμώξεων για τον κατάδικο, όταν η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών υποστήριξε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι υπάρχουν κατάδικοι στις φυλακές που ακολουθούν θεραπεία με χρήση κατασταλτικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λοιμώξεων.

Προφανώς, σημείωσε ο Στ. Στεφάνου, για το ιατροσυμβούλιο η χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η θεραπεία για τα εμφυτεύματα. Ας το ακούσουν αυτό οι χιλιάδες των συμπολιτών μας που περιμένουν για μήνες τη σύγκληση ιατροσυμβουλίου για να υποβληθούν σε θεραπεία ή για να πάρουν ένα φάρμακο, κατέληξε ο Στ. Στεφάνου. Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι την παρανομία και την υπέρβαση εξουσιών την επεσήμανε και η Γενική Εισαγγελία.

Διερωτήθηκε παράλληλα αν ένας κατάδικος ασθενής θα μεταφερθεί για θεραπεία στην Ελλάδα, αν ο γιατρός του δηλώσει ότι έχει έδρα την Αθήνα. Ανέφερε ακόμη ότι η προνομιακή μεταχείριση του κατάδικου Νεοκλέους φαίνεται από το ότι έγιναν τέσσερα ιατροσυμβούλια σε πέντε βδομάδες, τη στιγμή που ασθενείς περιμένουν μήνες ολόκληρους το ιατροσυμβούλιο για να πάρουν έγκριση για ένα φάρμακο για σοβαρές ασθένειες. Διερωτήθηκε επίσης γιατί το ίδιο δικαίωμα με τον κ. Νεοκλέους δεν δόθηκε και σε άλλους κατάδικους με πολύ πιο σοβαρές ασθένειες.

Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς του θέματος έδειξε ότι μπορούν να γίνουν όλα, όταν ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης τηλεφωνά στα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και ζητά εδώ και τώρα να γίνουν ιατροσυμβούλια και να αποδεσμευθούν οι 270 χιλιάδες για τη μετατροπή της σουίτας σε κελί. Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, οι αρμόδιοι πιέζουν συγκεκριμένο κατάδικο που κάνει χημειοθεραπεία στις φυλακές να μην ανακινήσει το θέμα του γιατί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

 

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy