Δύο μήνες αναμονή για τους άλλους, μόλις 13 μέρες για τον Παναγιώτη Νεοκλέους

 

Κατάδικοι με σοβαρές παθήσεις παραμένουν στη φυλακή

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Άκρως προνομιακή είναι η μεταχείριση που έτυχε ο κατάδικος Παναγιώτης Νεοκλέους, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά προηγούμενη περίπτωση στην οποία οι διαδικασίες κινήθηκαν με τόση ταχύτητα, αλλά και καμιά περίπτωση που δόθηκαν τόσες πολλές χαλαρώσεις.

Η ιδιαίτερη μεταχείριση του Παναγιώτη Νεοκλέους αποδίδεται στις επίμονες παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος περιφρόνησε τις θέσεις της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να επιβάλει τη μεταφορά τού υπό αναφορά καταδίκου από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρον.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φυλακών, ο μέσος όρος ανταπόκρισης του ιατροσυμβουλίου, από την υποβολή σχετικού αιτήματος για σοβαρά περιστατικά υγείας και όχι ρουτίνας, ανέρχεται στους δύο μήνες (υπάρχει σχετική αναφορά και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας). Ωστόσο, στην περίπτωση του Π. Νεοκλέους το ιατροσυμβούλιο συνήλθε σε χρονικό διάστημα μόλις 13 εργάσιμων ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από μέρους των δικηγόρων του κρατουμένου. Μάλιστα, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις συνεδρίες του ιατροσυμβουλίου για τον ίδιο κρατούμενο, η μία με αίτημα και πάλι των δικηγόρων του και οι άλλες δύο μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συνολικά το ιατροσυμβούλιο παρακάθισε σε τέσσερις συνεδρίες εντός χρονικού διαστήματος έξι εβδομάδων, για εξέταση τής υπό αναφορά υπόθεσης. Οι αποφάσεις διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, αφού οι πρώτες δύο ανέφεραν ότι η θεραπεία μπορούσε να γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ η τρίτη και η τέταρτη ανέφεραν ότι το πιο κατάλληλο μέρος είναι το Μέλαθρον. Επίσης, στα αξιοσημείωτα είναι ότι τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών διαφωνούσαν με την απόφαση για μεταφορά του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον, αλλά τους το επέβαλε ο Ι. Νικολάου. Επίσης ούτε ο ιατρικός λειτουργός των Φυλακών φαίνεται να συμφωνούσε, αφού ετοίμασε έκθεση ότι η θεραπεία του Π. Νεοκλέους θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί από τουλάχιστον 20 ιατρικά κέντρα στη Λευκωσία, αλλά και αυτός παραγνωρίστηκε από τον Ι. Νικολάου που επέμεινε μέχρι τέλους στη μεταφορά του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον.

Επιπρόσθετα, η έκθεση του ιατρικού λειτουργού των Φυλακών καταγράφει άλλες περιπτώσεις κρατουμένων με εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας, ίσως και χειρότερα, οι οποίοι παραμένουν στις Κεντρικές Φυλακές. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση ασθενούς με θυλακιώδες καρκίνωμα θυροειδούς που λάμβανε θεραπείες με ιώδιο, άρα με χαμηλό ανοσοποιητικό, ο οποίος παρέμεινε στις Κεντρικές Φυλακές. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις κρατουμένων οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπου δόθηκε από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναστολή της ποινής φυλάκισής τους για το χρονικό διάστημα που απαιτείτο, για τη διενέργεια και ολοκλήρωση των θεραπειών και επεμβάσεών τους. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών είχε προτείνει και αυτή την επιλογή, ωστόσο δεν εξετάστηκε ποτέ, αφού προφανώς ο στόχος ήταν άλλος.

 

 

Το ιστορικό 

 

1/3/2017 – Ο Π. Νεοκλέους καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, στη γνωστή υπόθεση με τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

3/3/2017 – Δύο μέρες μετά οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτηση για να εξεταστεί από ιδιώτες ιατρούς τριών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η αίτηση εγκρίθηκε προφορικά και η εξέταση έγινε στις 7/3/2017.

21/3/2017 – Οι δικηγόροι του επανήλθαν με νέο αίτημα για παραπομπή του Π. Νεοκλέους σε ιατροσυμβούλιο.

7/4/2017 Το πρώτο ιατροσυμβούλιο συνήλθε 13 εργάσιμες μέρες μετά το αίτημα, την ώρα που ο μέσος όρος αναμονής για άλλους κρατούμενους είναι δύο μήνες και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το περιστατικό είναι σοβαρό. Για εξετάσεις ρουτίνας η αναμονή είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ιατροσυμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Π. Νεοκλέους χρήζει θεραπείας και ότι αυτή μπορεί να του παρασχεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μάλιστα ορίστηκε ραντεβού για τις 12/4/2017, στο οποίο αποφασίστηκε η έναρξη της θεραπείας στις 18/5/2017.

24/4/2017 – Ωστόσο οι δικηγόροι του επανήλθαν με αίτημα για νέα σύγκληση ιατροσυμβουλίου με αίτημα για μεταφορά του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, χρειαζόταν εξειδικευμένη ιατρική θεραπεία που δεν μπορούσε να του παρασχεθεί στον ίδιο βαθμό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Επίσης έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων στο περιβάλλον των Κεντρικών Φυλακών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του ιατρικού λειτουργού των Φυλακών υπήρχε ασθενής με καρκίνο που λάμβανε θεραπείες με ιώδιο και είχε χαμηλό ανοσοποιητικό, αλλά παρέμεινε στις Κεντρικές Φυλακές.

3/5/2017 – Συγκαλείται νέο ιατροσυμβούλιο, το οποίο διαφοροποιεί μερικώς τη θέση του, αναφέροντας ότι «ασθενείς με παρόμοια προβλήματα δεν χρήζουν εσωτερικής νοσηλείας», αλλά η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας στο χώρο των φυλακών «ενδεχόμενα σε συνδυασμό με το συγχρωτισμό των Κεντρικών Φυλακών να είναι παράγοντας αυξημένου κινδύνου […] και ενδεχομένων επιπλοκών».

8/5/2017 – Παρά την αναφορά ότι «ασθενείς με παρόμοια προβλήματα δεν χρήζουν εσωτερικής νοσηλείας» ο ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στέλνει επιστολή στη ΓΔ του Υπουργείου Υγείας ζητώντας τη γνωμοδότηση του ιατροσυμβουλίου «ως προς το Ιατρικό Κέντρο στο οποίο θα ενδείκνυτο να παραπεμφθεί ο κατάδικος».

10/5/2017 – Συγκαλείται τρίτη συνεδρία του ιατροσυμβουλίου, όπου ανατρέπονται οι δύο προηγούμενες αποφάσεις και γίνεται αναφορά στο Μέλαθρον ως τον πλέον κατάλληλο χώρο για νοσηλεία του Π. Νεοκλέους.

12/5/2017 – Το Τμήμα Φυλακών στέλνει επιστολή ότι με βάση τη νομοθεσία «δεν επιτρέπεται η μεταφορά του καταδίκου εκτός των ορίων της ευρύτερης αστικής περιοχής της Λευκωσίας»

15/5/2017 – Ο Ιωνάς Νικολάου στέλνει επιστολή στη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών ζητώντας τις απόψεις της για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Ήταν μια προσπάθεια άσκησης πίεσης με διακριτικό τρόπο.

16/5/2017 – Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών επιμένει ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει τη μεταφορά κρατούμενου εκτός των ορίων της Λευκωσίας και εισηγείται να ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

18/5/2017 – Συγκαλείται για τέταρτη φορά ιατροσυμβούλιο, το οποίο καταλήγει και πάλι στο συμπέρασμα ότι το πλέον κατάλληλο ίδρυμα είναι το Μέλαθρον.

8/5/2017 – Την ίδια μέρα και αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών στέλνει επιστολή στον Κώστα Κληρίδη

19/5/2017 –  Ο ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στέλνει επιστολή στη Διευθύντρια των Φυλακών να δώσει την έγκρισή της, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αναγκαίο να επιδιωχθεί η λήψη γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο τελευταίος τούς πληροφόρησε προφορικά ότι οι διατάξεις του Κανονισμού 72(2) δεν τυγχάνουν εφαρμογής στις περιπτώσεις παραπομπής από το κράτος σε ιδιωτικά ιδρύματα. Η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε έστειλε επιστολή σε «αυστηρό ύφος» διαψεύδοντας τον ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

24/5/2017 – Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών στέλνει επιστολή ότι διαφωνεί, αλλά «ενόψει των οδηγιών του Υπουργείου» θα συμμορφωθεί.

26/5/2017 – Ο Ιωνάς Νικολάου κηρύσσει ως Φυλακή την «πολυτελέστερη των δωματίων που διαθέτει Μέλαθρον».

30/5/2017 – Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών στέλνει επιστολή προς τον ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «υπήρξε σήμερα συμμόρφωση με τις οδηγίες σας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy