Δύο προτάσεις για εξυγίανση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Δύο προτάσεις νόμου για εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο τη διαφάνεια, κατατέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η πρώτη κατατέθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και η δεύτερη από το ΔΗΚΟ.

Η πρώτη αφορά την εισήγηση να δικαιούνται οι καταθέτες – πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας να διορίζουν έναν ειδικό εκκαθαριστή σε αντικατάσταση του διαχειριστή που έχει διορίσει η αρχή εξυγίανσης, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο προέκυψε μετά τις καταγγελίες των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας για την κακοδιαχείριση που ισχυρίζονται ότι έχει επέλθει σε ό,τι αφορά την πρώην διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας.

Όπως είπε στη σημερινή συνεδρία το Υπ. Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ) και η Νομική Υπηρεσία ανέφεραν ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που καθορίζει ότι μόνο η ΚΤΚ ως αρχή εξυγίανσης μπορεί να καθορίσει το διαχειριστή.

«Αυτό που δεν μας είπαν και που μας αποκάλυψε στην πορεία των συζητήσεων η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», ανέφερε, «είναι ότι η ίδια οδηγία προνοεί ότι η εξυγίανση πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο», αναφέροντας ότι η εξυγίανση της Λαϊκής συνεχίζεται εδώ και 2,5 χρόνια και άρα η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει την εν λόγω οδηγία. Ενδεχομένως πρόσθεσε, η ΚΔ να είναι ευάλωτη σε αστικές αγωγές των ενδιαφερομένων για μη συμμόρφωση με την οδηγία.

Η δεύτερη πρόταση νόμου έχει να κάνει με το διορισμό διοικητικών συμβούλων στο ΔΣ τράπεζας που έχει διασωθεί με ίδια μέσα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στις περιπτώσεις που καταθέτες έχουν κουρευτεί για να διασώσουν τράπεζα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο ΔΣ της τράπεζας, όπως για παράδειγμα στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Δεν είναι λογικό, είπε, κάποιοι που έβαλαν €4 δισ για τη διάσωση της Τρ. Κύπρου να μην εκπροσωπούνται και κάποιοι που έβαλαν 400 εκ. να ελέγχουν ολόκληρο το ΔΣ. Αυτό, είπε, εμποδίζει τη διαφάνεια και οδηγήσει στην αυθαιρεσία.

«Θεωρούμε ότι με αυτή την πρόταση νόμου οι κουρεμένοι καταθέτες, οι εκπρόσωποι των ταμείων προνοίας των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των ταμείων συντάξεων, οι συνταξιούχοι, οι καταθέτες που έχουν κουρευτεί θα μπορούν να εποπτεύουν και να επιβλέπουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και των εργασιών της Τρ. Κύπρου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας.

Όσον αφορά την ανάληψη της διαχείρισης της περιουσίας επηρεαζομένου ιδρύματος από τους πιστωτές του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι το θέμα είναι σημαντικό, και ότι η διαχείριση μέσα στα πλαίσια της εξυγίανσης ενός ιδρύματος δεν μπορεί να κωλυσιεργεί, να είναι αντιπαραγωγική και σε τελευταία ανάλυση να γίνονται ενέργειες και παραλείψεις, οι οποίες να ζημιώνουν τους πιστωτές και τους κουρεμένους καταθέτες. Αυτό το θέμα είπε, πρέπει να λήξει με τη διευθέτηση αυτή.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy