Δύο προτάσεις στο τραπέζι της Βουλής για τη δωρεά οργάνων

  • Αδήριτη η ανάγκη εκστρατειών διαφώτισης του κοινού για την υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς
  • Ένας δότης σώζει 8 ζωές…

 

πράξη ανθρωπιάς, τη δωρεά οργάνων, τέθηκαν χθες κάτω από το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Η μια κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και η άλλη (νομοσχέδιο) από το Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, τονίστηκε η αδήριτη ανάγκη για εκστρατείες διαφώτισης του κοινού γύρω από τη δωρεά οργάνων, ενώ αναφέρθηκαν και τα θλιβερά νούμερα τα οποία δεικνύουν πως η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για ένα θέμα που αδιαμφισβήτητα αποτελεί γνήσια πράξη αλτρουισμού και ανθρωπιάς. Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως, με μόνο περίπου 6,5 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο, ενώ σήμερα περίπου 50 άτομα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού με πολύ μικρές πιθανότητες για μεταμόσχευση ενόψει του μειωμένου αριθμού μεταθανάτιων δοτών.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ η βουλευτής Ελένη Μαύρου υπογράμμισε την ανάγκη όπως άμεσα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της δωρεάς οργάνων και της καλλιέργειας κουλτούρας για αυτή «την πράξη ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας». Σύμφωνα με την πρόταση του κόμματος, όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους καθίστανται δυνητικοί δότες οργάνων.

Στην πρόταση, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται πρόνοια για τους πολίτες που επιθυμούν να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νόμου. Συγκεκριμένα, επισυνάπτεται έντυπο με το οποίο κάποιος θα μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του με τη μετά θάνατο δωρεά των οργάνων του. Με την πρότασή του το ΑΚΕΛ προτείνει παράλληλα την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών, αρχίζοντας από τα σχολεία. Η εν λόγω πρόταση ωστόσο δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας, με την εκπρόσωπό του να μεταφέρει στη Βουλή την επίσημη θέση του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, ότι η πρόωρη επιβολή διά νόμου σε πολίτες 18 ετών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν με πλήρη συνείδηση για ένα θέμα, ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Ελένη Μαύρου διερωτήθηκε πάντως πώς γίνεται το Υπουργείο Υγείας να διαφωνεί όταν ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας από τη Βουλή τον Νοέμβρη του 2016 -στην προσπάθεια αύξησης των μοσχευμάτωνανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο μεταμοσχεύσεων σύμφωνα με το «όλοι οι ενήλικες θα είμαστε δυνητικοί πτωματικοί δότες εκτός εάν ενόσω βρισκόμαστε εν ζωή δηλώσουμε το αντίθετο». Δήλωσε εξάλλου ότι παρόμοια πρακτική εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Δρ Όλγα Καλακούτα παρουσίασε στη Βουλή την τροποποίηση του Περί Αφαιρέσεων και Μεταμοσχεύσεων των Οργάνων Ανθρώπινης Προελεύσεως Νόμου η οποία έχει σκοπό, όπως είπε, «η δεδηλωμένη εν ζωή θέληση από δυνητικό δότη για αφαίρεση των οργάνων του για σκοπούς μεταμόσχευσης, να μην μπορεί να αναιρεθεί μεταθανάτια από οποιονδήποτε από τους νενομισμένους αντιπροσώπους του».

Οι εμπλεκόμενοι στο θέμα των μεταμοσχεύσεων συμφώνησαν πως χρειάζεται να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τη δωρεά οργάνων, αφού φαίνεται να υπάρχει άγνοια γύρω από αυτό το θέμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Μάρτιο του 2016 -οπότε η Βουλή άρχισε να συζητά συγκεκριμένη πρόταση για τη δωρεά οργάνων και ως εκ τούτου δόθηκε δημοσιότητα στο θέμαάρχισαν να εντοπίζονται πτωματικοί δότες με τον αριθμό τους ως το τέλος του χρόνου να φτάνει τους 7. «Το 2015 είχαμε μόνο ένα», δήλωσε η κα Καλακούτα.

 

 

Πρότυπο η Ισπανία

Πρότυπο αποτελεί η Ισπανία στον τομέα των μεταθανάτιων δοτών. Όπως ανέφερε η Δρ Όλγα Καλακούτα πρόσφατα αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας, υπό τον υπουργό, βρέθηκε στο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο της χώρας και ενημερώθηκε για το σύστημα που ακολουθεί για τη δωρεά οργάνων.

Όπως ανέφερε, η επιτυχία της Ισπανίας οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης του δικτύου μεταμοσχεύσεων και στους συντονιστές μεταμοσχεύσεων (σε αυτούς περιλαμβάνονται και ιατροί με ειδικότητα την εντατικολογία) που στελεχώνουν όλα τα νοσηλευτήρια της χώρας και οι οποίοι εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει τη βοήθεια των ισπανικών Αρχών για τη δημιουργία του δικού της δικτύου μεταμοσχεύσεων

 

Ένας δότης σώζει 8 ζωές…

Η Ελένη Μαύρου, αναδεικνύοντας τη σημασία της δωρεάς οργάνων, επικαλέστηκε στοιχεία του ΠΟΥ σύμφωνα με τα οποία ένας μεταθανάτιος δότης οργάνων μπορεί να δώσει ζωή σε 8 συνανθρώπους του και να βοηθήσει άλλους 100 με τη δωρεά ιστών.

Τόνισε επίσης ότι ένας νεφρός απαλλάσσει έναν αιμοκαθαρόμενο από 160 αιμοδιαλύσεις την ίδια ώρα που του χαρίζει 560 ώρες ποιοτικής ζωής.

 

 

 

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy