Διορία τακτοποίησης ΜΕΧ η 19η Μαρτίου – Μέτωπο με ΠΕΠ ανοίγει ο Συνεργατισμός

Ανακλήθηκαν με παρέμβαση Συντεχνιών οι επιστολές απόλυσης 17 υπαλλήλων

Επιστρέφουν σήμερα κανονικά στις δουλειές τους οι 17 εργαζόμενοι του Συνεργατισμού που έλαβαν επιστολή απόλυσης λόγω Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων καθώς μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν ήδη ανακληθεί οι επιστολές.

Μετά από μια πολύωρη διαπραγμάτευση μεταξύ της εργοδοσίας και των οργανώσεων ΠΕΟ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, καθορίστηκε πέραν της ανάκλησης των επιστολών και το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι στο όνομα των οποίων απεστάλη επιστολή απόλυσης αλλά και όσοι πήραν προειδοποίηση, καλούνται να τακτοποιήσουν τις δανειακές εκκρεμότητές τους. Πλέον όσοι εργαζόμενοι έχουν εκκρεμότητες θα πρέπει να προχωρήσουν είτε σε εξόφληση είτε σε θεραπεία μέσω αναδιάρθρωσης μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Μιλώντας στον “Άστρα” ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, υπέδειξε ότι με τη συμβολή των οργανώσεων του προσωπικού, πλέον θα δοθεί χρόνος σε αυτό να τακτοποιήσει τις χορηγήσεις και σε περίπτωση που δεν το πράξει τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. Οι συντεχνίες θεωρούν σημαντικό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σε σύντομο διάστημα. Ο Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ υπέδειξε ότι σε αντίθετη περίπτωση, εαν απουσίαζαν επί μακρόν απο την εργασία τους μπορεί να μην επέστρεφαν στα καθήκοντά τους.

Όπως πληροφορήθηκε η εφημερίδα«Χαραυγή», η λίστα που ετοίμασε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα με το προσωπικό που διαθέτει Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, έφτανε τα 100 άτομα. Η αρχική λίστα περιελάμβανε περισσότερους από 200 εργαζόμενους της ΣΚΤ, από τους οποίους ωστόσο οι πλείστοι είχαν προβεί σε αναδιάρθρωση των δανείων τους. Οι τρεις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν επικρίνει την απόφαση τονίζοντας προς την εργοδοσία ότι η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί για έκδοση των επιστολή απόλυσης, παραβίαζε τον κώδικα της ΣΚΤ και επιπρόσθετα, είχαν υποδείξει ότι η ΣΚΤ είχε αγνοήσει όλους τους προσωπικούς λόγους της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την απόφαση ο ΓΓ ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί με την αναστολή των απολύσεων αλλά, πρόσθεσε, αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να ακυρωθούν οι απολύσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στη «Χ», «είναι απαράδεκτο μέλος του προσωπικού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να μη συνεργάζεται για εξόφληση των υποχρεώσεών του και να διατηρεί Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν επιστολή απόλυσης, οι καθυστερήσεις κυμαίνονταν μεταξύ ενός έτους μέχρι και 10 χρόνων. Υπήρξαν περιπτώσεις, ανέφερε η ίδια πηγή, ατόμων που δεν πλήρωναν ούτε πριν τις περικοπές μισθών, ούτε πριν τις συγχωνεύσεις των ΣΠΙ.

Μέτωπο και με ΠΕΠ

Μέτωπο με Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα ανοίγει ο Συνεργατισμός στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει στο μικροσκόπιό της, Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Τέτοιες περιπτώσεις, όπως ανέφεραν στον Άστρα καλά ενημερωμένες πηγές, διακρίνονται σχεδόν σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα. Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως μας αναφέρθηκε, έχει προειδοποιήσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα, και λίαν συντόμως υπάρχουν ενέργειες προς την εξόφληση ή προς τη λύση της αναδιάρθρωσης, αλλιώς ο Συνεργατισμός θα προχωρήσει σε λήψη νομικών μέτρων.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy