Διορθωτικά μέτρα ή κλιμάκωση των μέτρων λένε οι γιατροί

Χάος στον τομέα της Υγείας, με τη φυγή γιατρών να συνεχίζεται

Καυτός αναμένεται να είναι ο Ιούνιος για τον τομέα της δημόσιας υγείας σε περίπτωση που η επίσημη πλευρά δεν ανταποκριθεί σε διάλογο στον οποίο την καλεί η ΠΑΣΥΚΙ και δεν λάβει διορθωτικά μέτρα για στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Την ώρα μάλιστα που χθες για δύο ώρες παρέλυαν τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της στάσης εργασίας, δύο γιατροί παραιτήθηκαν από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Πρόκειται για ζευγάρι γιατρών, που εργάζονταν στο ΤΑΕΠ της Λάρνακας και οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους επικαλούμενοι προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Ωστόσο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως οι δύο γιατροί παραιτήθηκαν λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν και λόγω της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται. Σήμερα το Τμήμα αντί από 14 άτομα στελεχώνεται μόνο από έξι. Εξάλλου όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της συντεχνίας που είναι προγραμματισμένη τον Ιούνιο θα γίνει επανεκτίμηση της όλης κατάστασης και αν κριθεί σκόπιμο τότε θα ενεργοποιηθούν επιπρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως και απεργιακά.

Οι κυβερνητικοί ιατροί δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν τα μέτρα ώστε να δημιουργήσουν ασφαλείς συνθήκες για τους ασθενείς και τους εργαζομένους στο χώρο της Υγείας. «Προειδοποιήσαμε πάμπολλες φορές για τα προβλήματα και πως η κατάσταση στα νοσοκομεία μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά συμβάντα.

Στο τέλος της ημέρας ένοχοι είναι μόνο 2 γιατροί; Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να αναλάβουν και άλλοι τις ευθύνες τους. Έπρεπε χθες να εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα για τα νοσοκομεία μας».

Παράλληλα, ο κ. Κούμας με αφορμή τη στάση εργασίας είπε ότι αυτή δεν γίνεται για να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους, αλλά για να ευαισθητοποιηθεί ο εργοδότης τους και αυτοί που έχουν άμεσα την ευθύνη να οργανώσουν το σύστημα, ώστε ο Κύπριος ασθενής να απολαμβάνει αυτά που δικαιούται.

Επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της συντεχνίας και του ιατρικού κόσμου προς την οικογένεια του άτυχου 10χρονου προσθέτοντας πως βιώνουν ανεπίτρεπτες καταστάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τους γιατρούς να απαιτήσουν στην εξίσωση του καταλογισμού ευθυνών για το συγκεκριμένο περιστατικό, να μπει και το ίδιο το σύστημα. «Εμείς ως γιατροί επαναλαμβάνουμε, δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες μας εφόσον αποδειχθούν βάσει των σωστών διαδικασιών», είπε σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή που γίνονται γιατροί γνωρίζουν ότι για την κάθε τους ιατρική πράξη έχουν ευθύνη.

Η διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, σημείωσε ότι το υπουργείο μελετά τρόπους ώστε να εξευρεθεί λύση στη φυγή γιατρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας είναι και η μετακίνηση γιατρών από τη Λευκωσία στο ΤΕΠ Λάρνακας. Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy