Δυσαρέσκεια της Ολλανδικής κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στην Αφρίν

Τις θέσεις της ολλανδικής  κυβέρνησης επί της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην πόλη Αφρίν της Συρίας διατυπώνει ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλόκ σε ενημερωτική του επιστολή προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο υπό τον τίτλο “Οι ολλανδικές θέσεις επί του Συριακού”. 

Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων, τα εξής: ‘τις περασμένες εβδομάδες η Ολλανδία πραγματοποίησε εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τη τουρκική στρατιωτική επίθεση στην Αφρίν. Οι ολλανδικές ανησυχίες εκφράστηκαν τόσο σε διμερές επίπεδο στις διάφορες πρωτεύουσες όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Αλλά και κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε κατά καιρούς με την Τουρκία εκφράστηκαν οι ολλανδικές ανησυχίες. Η Ολλανδία εξέφρασε  με σαφή τρόπο τις ανησυχίες της για την τουρκική επιχείρηση και κάλεσε εμφαντικά την Τουρκία να επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση και να μην υπερβεί τα όρια”, αναφέρει ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή.

Σημειώνει μάλιστα ότι “μία παράπλευρη αρνητική επίπτωση από την τουρκική επίθεση είναι η αποχώρηση δυνάμεων του SDF από την κοιλάδα του Ευφράτη όπου πολεμούν εναντίον του ISIS, προκειμένου να μεταβούν στην Αφρίν. Για το λόγο αυτό λοιπόν η Ολλανδία έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η επιχείρηση στην Αφρίν δεν πρέπει να θέτει προσκόμματα στον αγώνα εναντίον του ISIS”.

Διευκρινίζεται δε ότι “στις 13 Φεβρουαρίου μάλιστα, ο υπουργός Αμύνης μετέφερε αυτό το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη Ρώμη. Την ίδια μέρα η Ολλανδία έπραξε το ίδιο στο Κουβέιτ κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών των κρατών που ανήκουν στην Συμμαχία εναντίον του ISIS όπως και στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες αργότερα, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στις 15 Φεβρουαρίου η Ολλανδία κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με τις υποψήφιες χώρες, επεσήμανε στην τουρκική αντιπροσωπεία την ελλειμματική τουρκική επιχειρηματολογία σε σχέση με την επίθεση στην Αφρίν. Στις 26 Φεβρουαρίου η Ολλανδία κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες μέλη να συνεχίσουν να ζητούν εξηγήσεις για την τουρκική επιχείρηση”, αναφέρει η επιστολή του ΥΠΕΞ.

Συνεχίζει δε λέγοντας: “Με αφορμή τα ολλανδικά αιτήματα για παροχή εξηγήσεων, η Τουρκία προσκόμισε συμπληρωματικές πληροφορίες προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά της για αυτοάμυνα. Το υλικό αυτό αφορά κυρίως ειδησεογραφικές πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, της τουρκικής επιχείρησης (20 Ιανουαρίου) προηγήθηκαν πυροβολισμοί από την Αφρίν προς την τουρκική ενδοχώρα. Η κυβέρνηση εξέτασε τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο δεν διαθέτει δικό της υλικό που θα μπορούσε είτε να τις επιβεβαιώσει  είτε να τις διαψεύσει. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Τουρκία δεν μπορεί με το υλικό αυτό να τεκμηριώσει με πειστικό τρόπο το δικαίωμά της για αυτοάμυνα που επικαλείται. Η κυβέρνηση δεν περιμένει ότι η Τουρκία θα προσκομίσει συγκεκριμένο, διασταυρωμένο, υλικό που να τεκμηριώνει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Είναι όμως σαφές ότι, υπό την ευρεία έννοια, μπορεί να γίνει λόγος για εύλογες ανησυχίες ασφάλειας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως προκύπτει και από τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος τα τελευταία χρόνια”.

Ο Στεφ Μπλοκ συνεχίζει στην επιστολή του αναφέροντας τα εξής: “η Ολλανδία πραγματοποίησε εντατικές διαβουλεύσεις με συμμάχους και κράτη μέλη της ΕΕ για τη διατύπωση μιας κοινής θέσης  σε ό,τι αφορά την τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν. Πολλές χώρες συμμερίζονται τις ολλανδικές ανησυχίες για την επιχείρηση, τον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη μάχη εναντίον του ISIS. Από τις εκτεταμένες αυτές διαβουλεύσεις προκύπτει ότι ανάμεσα στα μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει η κοινή βούληση να κληθεί η Τουρκία να παράσχει εξηγήσεις για το δικαίωμα αυτοάμυνας που επικαλείται. Κάποιες χώρες κάνουν λόγο για θεμιτή από την πλευρά της Τουρκίας επίκληση του δικαιώματος αυτοάμυνας, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να εκφράσουν άποψη. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν είναι δυνατό στο θέμα αυτό να υπάρξει μια κοινή γραμμή τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι εταίροι συμμερίζονται τις ολλανδικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών σε μια σειρά από πολύ εύθραυστες καταστάσεις στη Συρία, που έχουν κυρίως να κάνουν με τους κινδύνους για την πρόοδο στη μάχη εναντίον του ISIS, την πρόοδο στο πολιτικό πεδίο, τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό και τις ροές των προσφύγων”.

Τέλος σημειώνεται ότι “η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ελλειμματική πληροφόρηση που παρείχε η Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Επίσης η κυβέρνηση καλεί χωρίς περιστροφές την Τουρκία  να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκφράζει τη μεγάλη της λύπη που η Τουρκία στο σημείο αυτό δεν δείχνει καμία ανταπόκριση. Ακόμη, η Ολλανδία θα μεριμνήσει ώστε οι ανησυχίες για την τουρκική επιχείρηση, η ανάγκη σεβασμού της αρχής της αναλογικότητας και η μεγάλη σημασία που έχει η ανθρωπιστική πρόσβαση στην Αφρίν, θα εκφραστούν από την ΕΕ με ξεκάθαρο τρόπο και θα τεθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στις επαφές της με την Τουρκία”, καταλήγει ο Στεφ Μπλοκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy