Δυσεπίλυτο το πρόβλημα των λυμάτων σε Δάλι και Λειβάδια

Δυσεπίλυτο και πολυδάπανο φαίνεται να είναι το ζήτημα της υπερχείλισης απορροφητικών λάκκων στους δήμους Λειβαδιών και Ιδαλίου, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την Τετάρτη.

Περιγράφοντας το πρόβλημα, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπή, ο Δήμαρχος Λειβαδιών Μάριος Αρμένης, ανέφερε ότι το σοβαρό πρόβλημα των λυμάτων που τρέχουν μέσα στις γειτονιές αφορά 170 κατοικίες και εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας να ευαισθητοποιηθεί και να δώσει μια λύση στην επόμενη συνεδρία, για να ενταχθούν αυτές οι κατοικίες στο υπάρχον αποχετευτικό σύστημα του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Λειβαδιών, που υπάρχει στην περιοχή.

Εξήγησε ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι τραγική, με τα παιδιά να παίζουν μέσα στα λύματα και παρόλο που ο δήμος επιχορηγεί κατά 50% την κένωση των λάκκων, το πρόβλημα δεν λύνεται.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή είναι ένα από τα θέματα που θα συνεχίσει να συζητείται ακόμα περισσότερο. Όπως είπε, έχει δοθεί ανεξέλεγκτη επέκταση οικιστικών ζωνών και άδειες για μεμονωμένη κατοικία που αντί μια κτίζονται τέσσερις και βρισκόμαστε στο σημείο να υπάρχουν τόσα πολλά λύματα και να στοιχίζει πολύ η επεξεργασία, η συλλογή και συντήρηση των συστημάτων.

Έκανε επίσης λόγο για αδιαφορία του κράτους όσον αφορά ιδιαίτερα τη διαχείριση του νερού και των λυμάτων.

Όπως είπε, θα έπρεπε να μπει υποχρέωση επεξεργασίας των λυμάτων για κατοικίες εκτός οικιστικής περιοχής και μεμονωμένες κατοικίες, ώστε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, ότι δηλαδή ο «ρυπαίνων πληρώνει».  

Είπε επίσης ότι υπάρχουν πολυκατοικίες με μικρούς απορροφητικούς λάκκους γιατί δεν υπάρχουν σωστοί κανονισμοί για το μέγεθος των λάκκων των πολυκατοικιών και επίσης δεν υπάρχουν κανονισμοί πώς επεκτείνεται μια περιοχή όταν γίνεται διαχωρισμός οικοπέδων. Πρόσθεσε ότι όταν επεκτείνεται η πόλη επεκτείνεται η ανάγκη για το δίκτυο υδροδότησης, το δίκτυο τηλεφώνων και το αποχετευτικό με επιπλέον έξοδα, τα οποία όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώνουν αυτά τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν  και να εξυπηρετούνται οι κατοικίες κάποιου που έκτισε μια έπαυλη στην άκρη της πόλης.

«Αν δεν αλλάξει η πολιτική η οποία έχουμε και εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε αυτά τα προβλήματα να τα έχουμε και σε μεγαλύτερο βαθμό, θα κολυμπούμε στα λύματά μας και θα τα πίνουμε σύντομα», ανέφερε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ανέφερε ότι ούτε σήμερα υπήρξαν απαντήσεις για το πώς μπορούν να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει μια επιδημία σε μια περιοχή που παίζουν παιδιά θα υπάρχουν μεγάλες ευθύνες.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα δεν έχει καταλήξει πουθενά αφού κάθε αρμόδιο τμήμα δηλώνει ότι δεν είναι αρμόδιο και υπάρχει ένας κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα που να επιλύει όλα αυτά τα ζητήματα.

Σημείωσε επίσης ότι για να γίνει το αποχετευτικό σύστημα στην περιοχή Καλλιθέα του Δήμου Ιδαλίου χρειάζονται €26 εκατ. Πρόσθεσε ότι το δάνειο με κρατικές εγγυήσεις που θα πάρει το ΣΑΛ Λάρνακας θα πρέπει να το επωμιστούν 4,500 νοικοκυριά του δήμου Ιδαλίου.  

Πρόσθεσε ότι για τον δήμο Λειβαδιών τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού οι κατοικίες γειτνιάζουν με Συνοικισμό Αυτοστέγασης όπου υπάρχει βιολογικός σταθμός και αποχετευτικό σύστημα, ωστόσο το κόστος θα κυμανθεί γύρω στις €270 χιλιάδες για τα κατασκευαστικά έργα και υπάρχει το ερώτημα ποιος θα επωμιστεί το κόστος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy