Δυσφορία της Μπαρτσελόνα για τη φυλάκιση των καθαιρεθέντων καταλανών υπουργών

Εν αναμονή της έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και για τον ίδιο, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης Κάρλας Πουτζντεμόν καταδίκασε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, την σύλληψη των οκτώ στενών συνεργατών του, υπουργών της παυθείσας περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, που τέθηκαν την Πέμπτη υπό κράτηση και οδηγήθηκαν σε δύο διαφορετικές φυλακές της Μαδρίτης.

Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας που εκλέχθηκε στις κάλπες της 27ης Σεπτεμβρίου, ζητώ την απελευθέρωση των μελών της κυβέρνησής μου και του αντιπροέδρου. Ζητώ τον σεβασμό όλων των πολιτικών απόψεων και απαιτώ να τερματιστεί αυτή η πολιτική καταστολή», είπε ο Πουτζντεμόν.

Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει τα αδικήματα της στάσης και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Ανάμεσα στους οκτώ που οδηγήθηκαν στις φυλακές είναι και ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας.

Μόνο ένας εκ των πρώην υπουργών της παυθείσας καταλανικής κυβένρησης που εμφανίστηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης στη Μαδρίτη γλίτωνει την φυλακή με καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο λόγος για τον Σάντι Βίλα που είχε παραιτηθεί λίγο πριν την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά προτίμησε αυτό το πρώτο βράδυ να το περάσει αια αυτός στη φυλακή.

Το γεγονός της φυλάκισης προκάλεσε νέες μεγάλες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις. Μέχρι και η Μπαρτσελόνα εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις αποφάσεις της ισπανικής δικαιοσύνης και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της για τους πρώην υπουργούς που φυλακίστηκαν και τις οικογένειεές τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy