ΔΗΣΥ και TDP στηρίζουν τις προσπάθειες για λύση

Συνάντηση με το τ/κ κόμμα ΤDP (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας) με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Τζεμάλ Οζγιγίτ είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ υπό τον Πρόεδρό του Αβέρωφ Νεοφύτου. Η Νεολαία του TDP παρευρέθηκε στις εργασίες του παγκύπριου συνεδρίου της ΝΕΔΗΣΥ στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου τόνισε τη σημασία τέτοιων συναντήσεων και επαφών μεταξύ των κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

“Ανασκοπήσαμε τη σημερινή κατάσταση και μοιραστήκαμε μαζί το κοινό μας όραμα για μια ενωμένη Κύπρο. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των δύο ηγετών μας, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στην προσπάθεια να βρεθεί μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού που θα δημιουργεί ξανά προοπτικές και ελπίδα για το σύνολο του λαού μας”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του TDP δήλωσε ότι μετά την ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ μια νέα εποχή έχει ανοίξει και ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει ότι οι Τ/κ με ειλικρινή διάθεση βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι στο μικρό χρονικό διάστημα που διεξάγονται οι συνομιλίες (μετά την επανέναρξή τους το Μάιο) οι δύο ηγέτες έχουν καταφέρει να σημειώσουν μια πολύ καλή πρόοδο και αυτό έχει εντείνει την ελπίδα ανάμεσα στο κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Οζγιγίτ, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα για το κοινό μας μέλλον σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

“Με το να συνομιλούν οι ηγέτες, αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό και δεν μπορούμε να φτάσουμε στο κοινό μας μέλλον, χρειάζεται και οι ΜΚΟ και τα κόμματα σε `βορρά και νότο`, που θέλουν λύση, να συνεργαστούν και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση σήμερα με τον ΔΗΣΥ”, δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του TDP συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν και αυτοί που εναντιώνονται στη λύση και προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις φωνές να ακούγονται δυνατά.

Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα αφήσουν αυτές τις φωνές να ακούγονται τόσο έντονα και δυνατά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι που σήμερα έχουν ξεκινήσει κάτι (με την παρουσία του TDP στο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ) αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε επίπεδο των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του TDP είπε ότι παρόλο που συγκεκριμένα πράγματα έχουν γίνει στο παρελθόν και μας έχουν πικράνει, πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον και τις νέες γενιές.

“Θυμόμαστε τις πικρές μνήμες του παρελθόντος, όμως τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν αυτά τα πράγματα, πρέπει μόνο να τα διαβάζουν στα βιβλία και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε το μέλλον να είναι διαφορετικό από το παρελθόν και τα παιδιά μας να έχουν καλύτερες μέρες  και καλύτερο μέλλον στην Κύπρο”, ανέφερε.

Ο δρόμος για τη δημιουργία μιας καλύτερης Κύπρου, περνά μέσα από τη σωστή επίλυση του Κυπριακού
————————————————————————————-

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά την αναχώρηση του κ. Οζγιγίτ και ερωτηθείς για την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι μόνο με την λύση θα δημιουργηθεί μια καλύτερη Κύπρος.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις και καταγγελίες των κομμάτων σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου διέκρινε ένα αρνητισμό και μια καταθλιπτική εικόνα που εκπέμπεται η οποία, είπε, δεν βοηθά.

“Εάν πάρουμε τη θέση του πολίτη, το πώς βλέπει τις εικόνες καθημερινά, είναι κάποιοι που εργολαβικά και καθημερινά πρέπει να εκδίδουν μερικές ανακοινώσεις που να βγάζουν σε όλα σχεδόν ανεξαιρέτως τα θέματα ένα αρνητισμό, έστω και τις ημέρες των διακοπών (θέλω) να ξυπνήσω και να ακούσω μια θετική ανακοίνωση π.χ. των Οικολόγων, λέω των Οικολόγων για παράδειγμα, δεν έχω τίποτε, μπορεί να ανέφερα και οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά πόσον αρνητισμό σε αυτό το τόπο;”, διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια να επανενώσουμε το τόπο μας και κάποιοι φωνάζουν για την κατοχή, διερωτώμενος πώς θα διώξουμε τους Τούρκους στρατιώτες και πώς θα απαλλαγούμε από την κατοχή.

“Θα απογειώσουμε από την βάση `Ανδρέα Παπανδρέου` στην Τίμη, τα F 16 για να διώξουμε τον τουρκικό κατοχικό στρατό, δεν είναι δια μέσου των συνομιλιών;” διερωτήθηκε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και δεν είναι σωστό ο ίδιος, επειδή  υποστηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτή τη διαδικασία, να στέλλει το μήνυμα και προς τον έξω κόσμο ότι θα ήταν έτοιμος να δεχθεί την οποιαδήποτε λύση, “και δεν θα δεχθώ την οποιαδήποτε λύση” αν δεν διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού. “Αλλά στηρίζω την προσπάθεια και αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα και ούτε και είναι και σωστό, ενώ διεξάγεται ο διάλογος, όλα να τα βλέπουμε μαύρα με ένα αρνητισμό και να δημιουργούμε και μια εικόνα στην κοινωνία ότι ανεξαρτήτως της συμφωνίας και της ποιότητας της λύσης, εμείς θα πούμε όχι”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, αυτές οι σχολές, είτε η σχολή που τα βλέπει όλα ρόδινα, είτε η σχολή που τα βλέπει όλα μαύρα δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε αντικειμενικότητα και πραγματισμό.

“Επιτέλους πόσο στοιχίζει να στέλνουμε θετικά μηνύματα στην κοινωνία, πρέπει το κάθε μήνυμα να είναι καταθλιπτικό; Μπορούμε να κτίσουμε την καλύτερη Κύπρο με  κοινή προσπάθεια ολονών μας και θεωρώ ότι ο δρόμος για τη δημιουργία μιας καλύτερης Κύπρου, περνά μέσα από τη σωστή επίλυση του Κυπριακού”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy