ΔΗΣΥ: «Ρεντίκολο με ευθύνη και του Προέδρου»!

Αμφίπλευρες οι ευθύνες στο σκάνδαλο Γιωρκάτζη δήλωσε το μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ Γ. Γεωργίου, κατηγορώντας για πρώτη φορά ευθέως τον Ν. Αναστασιάδη

Πλήρως απομονωμένος παραμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά και την σκανδαλώδη παραδοχή του για υπογραφή συμβολαίου της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για πρώτη φορά κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μαζί με την κα Γιωρκάτζη «έκαναν ρετίκολο» διεθνώς το κυπριακό κράτος!

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Γιώργος Γεωργίου έριξε τα βέλη και προς το Προεδρικό για το θέμα δηλώνοντας χωρίς υπεκφυγές ότι είναι αμφίπλευρες οι ευθύνες. Αφησε μάλιστα να νοηθεί ότι δεν πρόκειται για προσωπική του τοποθέτηση αλλά για τοποθέτηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, αφού τόνισε το θέμα του συμβολαίου της κας Γιωρκάτζη απασχόλησε τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Τρίτη, το οποίο και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη εκπομπή του “Σίγμα” «Μεσημέρι και κάτι» και σχολιάζοντας την αφαίρεση της επίμαχης παραγράφου για τη σύγκρουση συμφερόντων από το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη υπέδειξε πως «και οι δύο πλευρές (Πρόεδρος – διοικητής) κινήθηκαν με τέτοιο τρόπο, που καταντήσαμε τη χώρα μας ρεντίκολο όσον αφορά το θέμα του θεσμού του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, σημείωσε, ναι υπάρχει θέμα δεοντολογίας αλλά και για το σύνολο των προνοιών του συμβολαίου της διοικητού της ΚΤ τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν.

Δεν έληξε το θέμα Γιωρκάτζη, λέει η κυβέρνηση

Παρόλον ότι το σκάνδαλο από τις αποκαλύψεις βοά από μόνο του πως όση ευθύνη έχει η κα Γιωρκάτζη με την υπογραφή του συμβολαίου άλλη τόση έχει και ο Πρόεδρος με τη συμβατική υποχρέωση του κράτους προς τη Διοικητή που δημιούργησε η υπογραφή του, η Κυβέρνηση ακόμη και χθες κατέβαλε προσπάθεια να αποπροσανατολίσει βγάζοντας την ουρά της απ’ έξω. Ειδικότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, διαχώρισε τη θέση της κυβέρνησης από το σκάνδαλο, δηλώνοντας ότι για την κυβέρνηση δεν έληξε το θέμα «δεοντολογίας» για τη διοικητή.

Οπως είπε, παραμένουν τα θέματα δεοντολογίας που έθεσε με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει τρόπος μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, που η κυρία Γιωρκάτζη θα επιλέξει, να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μην παραμείνει οποιαδήποτε σκιά. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ο μισθός της κυρίας Γιωρκάτζη είναι ένα από τα θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Τα πολλά «λάθη» στο συμβόλαιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα απέδωσε σε «εσωτερικές αδυναμίες αναφορικά με τη δομή της προεδρίας» και γι αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έδωσε οδηγίες για εξέταση του τρόπου λειτουργίας με ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων, ώστε, όπως υποστήριξε, να μην παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε, θα ετοιμαστεί και έκθεση γεγονότων.

Στη Βουλή το θέμα Να υπενθυμίσουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία θα εξετάσει τόσο την αφαίρεση της συγκεκριμένης παραγράφου από το συμβόλαιο και της αύξησης των απολαβών της διοικητού κατά 50 χιλιάδες ευρώ, όσο και τις σοβαρότατες καταγγελίες που εκτόξευσε η κα Γιωρκάτζη για απόπειρα εξαγορασμού και εκφοβισμού της Εποπτικής Τραπεζικής αρχής από ισχυρά συμφέροντα.

Ο ΠΑΣΕΧΑ αξιώνει την παραίτηση Γιωρκάτζη

Σε μια άλλη εξέλιξη ο ΠΑΣΕΧΑ αξιώνει την παραίτησή της Διοικητού της ΚΤ, ως τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία. Οπως επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωση, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για να ρυθμιστεί το θέμα, ώστε να μην προκύπτει πια ασυμβίβαστο αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ο Σύνδεσμος διερωτάται πως μπορεί η κ. Γιωρκάτζη να επιβάλλει την διασφάλιση της ανεξαρτησίας μελών των διοικητικών συμβούλων τραπεζών όταν η ίδια αδυνατεί να κατανοήσει στη περίπτωση της θυγατέρας της το ασυμβίβαστο. Αναφέρει πως «όταν η κ. Γιωρκάτζη κατείχε τη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας δεν άφηνε κανένα σε χλωρό κλαρί αλλά τώρα πρέπει άλλοι να της υποδεικνύουν τα ατοπήματα της όπως και στη περίπτωση επαναπρόσληψης της συνταξιούχας γραμματέως του αρχιτέκτονα της τραπεζικής καταστροφής Αθανάσιου Ορφανίδη».

Οσον αφορά στην αναδιάρθρωση της διακυβέρνησης της ΚΤ που προτείνει ο ΔΗΣΥ, ο ΠΑΣΕΧΑ υπενθυμίζει ότι οι νόμοι έχουν αλλάξει μόλις το 2013 και πάλι με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας και να περάσει πλήρως ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος κάτω από το κυβερνών κόμμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy