Δυσοίωνες προσδοκίες ενόψει του διαλόγου για τον Ακάμα

Ανοικτή επιστολή περιβαλλοντικών οργανώσεων προς Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος

Του Ανδρέα Ριρή
Ανησυχίες για σαλαμοποίηση της χερσονήσου του Ακάμα εκφράζουν οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενόψει της διεξαγωγής του διήμερου εργαστηρίου «δομημένου δημοκρατικού διαλόγου» για το τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Αυτό που φοβούνται ουσιαστικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι το ενδεχόμενο να εκπονηθούν δύο ξεχωριστά Τοπικά Σχέδια για τη χερσόνησο, με ορατό τον κίνδυνο να ενταχθούν σε αυτά τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες θα έβαζαν σε κίνδυνο τόσο τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, όσο και τις περιοχές φυσικής καλλονής του Ακάμα.

Η απόφαση για εκπόνηση νέου τοπικού σχεδίου λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Ιανουαρίου 2016, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της περσινής χρονιάς, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη διεξαγωγή της μεγάλης συναυλίας στη Λεμεσό στις 27 Μαρτίου.

Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Φίλοι του Ακάμα, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Terra Cypria και Ενάλια Φύσις απέστειλαν ανοικτή επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Χάσικο και Νίκο Κουγιάλη αντίστοιχα, μέσω της οποίας καταγράφουν τις διαφωνίες τους με την υπό εξέλιξη διαδικασία.

Ακατάλληλος ο χάρτης
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απεστάλη σε αρμόδιους και επηρεαζόμενους, το εργαστήριο θα έχει στόχο «την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χερσονήσου του Ακάμα».

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΜΑ
Με γκρίζο χρώμα τα προτεινόμενα από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όρια για το νέο Τοπικό Σχέδιο. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένα σημαντικό μέρος του Δικτύου Natura 2000 έχει εξαιρεθεί.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παρά το ότι χαρακτηρίζουν δόκιμη την ιδέα πραγματοποίησης του εργαστηρίου, εκφράζουν φόβους ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί, θα ζημιώσει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας, «διότι ο χάρτης που επισυνάπτεται στην πρόσκληση δεν είναι κατάλληλος».

«Αναμέναμε ότι ο δημοκρατικός διάλογος θα γινόταν πάνω στη βάση των καθιερωμένων θεσμικών πλαισίων και των καθεστώτων που ισχύουν, πρωτίστως τις περιοχές Natura 2000, αλλά και την ακτή, την περιοχή προστασίας της φύσης και την περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής, το κρατικό δάσος και τις πολεοδομικές ζώνες γύρω από τα χωριά», αναφέρουν στην ανοικτή τους επιστολής προς τους κ.κ. Χάσικο και Κουγιάλη.

Τονίζουν συγκεκριμένα, ότι ο χάρτης ο οποίος επισυνάπτεται στην πρόσκληση που έλαβαν δεν περιέχει απαραίτητα στοιχεία και δεν περιλαμβάνει όλη την περιοχή Ακάμα. «Τεμαχίζει μέρος της περιοχής Natura 2000 και μέρος των εντός του δικτύου κρατικών δασών (Πέγειας, Μελέτη και Αγ. Γεωργίου). Αφήνει έξω το μέρος των φαραγγιών που εντάσσονται στο δίκτυο Natura, αλλά εμπίπτουν στα διοικητικά όρια Πέγειας, καθώς και μέρος της παραλίας και των περιοχών ωοτοκίας των χελωνών (Τοξεύτρα)», επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας συνοπτικά πως ο χάρτης δεν περιλαμβάνει τα εδάφη της κοινότητας της Πέγειας που βρίσκονται στο δίκτυο Natura 2000 κι αποτελούν μέρος της ίδιας γεωφυσικής ενότητας.

Γιατί εξαιρούνται περιοχές του Δικτύου Natura;
Ανατρέχοντας μερικά χρόνια πίσω, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τις μακρόχρονες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να καθοριστούν θεσμικά τα όρια της περιοχής Natura 2000. Εκφράζουν μάλιστα την απορία γιατί εξαιρέθηκαν περιοχές της Πέγειας, όπως οι Θαλασσινές Σπηλιές, η Τοξεύτρα και άλλες, με το δικαιολογητικό ότι αποτελούν «ξεχωριστή πολεοδομική οντότητα».

«Πέραν τούτου, απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε (μέσω της πρόσβασης μας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση Σύμβαση του Ώρχους), δύο άμεσα ενδιαφερόμενα τμήματα (Περιβάλλοντος και Θήρας), υπέδειξαν στο Τμήμα Πολεοδομίας ότι όλη η ευρύτερη περιοχή του Ακάμα πρέπει να τύχει ενιαίου χειρισμού/σχεδιασμού», υπογραμμίζουν.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπενθυμίζουν επίσης ότι έχει καταργηθεί το άρθρο 43 του Νόμου 153(Ι)/2003, που επέτρεπε στο Τμήμα Πολεοδομίας να έχει βαρύνουσα γνώμη σε περιπτώσεις μη συμφωνίας με άλλα τμήματα. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας θα σεβαστεί την άποψη των τμημάτων που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής. Επίσης, αναμένουμε ότι ο δημοκρατικός διάλογος θα γίνει πάνω στη βάση των καθιερωμένων θεσμικών πλαισίων και συνεπώς, θα πρέπει (α) να δείχνει όλη την περιοχή και (β) να δείχνει τα καθεστώτα που ισχύουν, όπως περιοχές Natura 2000, ακτή και περιοχή προστασίας της φύσης και περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής, κρατικό δάσος και πολεοδομικές ζώνες γύρω από τα χωριά», σημειώνουν.

Με πράσινο χρώμα, τα όρια της περιοχής Natura 2000 τα οποία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν απαραίτητο να ενταχθούν εντός ενός ενιαίου Τοπικού Σχεδίου.
Με πράσινο χρώμα, τα όρια της περιοχής Natura 2000 τα οποία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν απαραίτητο να ενταχθούν εντός ενός ενιαίου Τοπικού Σχεδίου.

Αντί του καταμερματισμένου χάρτη που προτείνει η κυβέρνηση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισυνάπτουν τη δική τους εκδοχή, η οποία θεωρούν ότι είναι η ορθότερη και προσβλέπουν στη διαβεβαίωσή των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ότι αυτός ο χάρτης θα διανεμηθεί εκ των προτέρων και θ’ αποτελέσει τη βάση της συζήτησης. «Ασφαλώς, θα θέλαμε ν’ αποφύγουμε να εγείρουμε το θέμα επιτόπου, με κίνδυνο να χαλάσει το κλίμα της συζήτησης και να σπαταληθεί άδικα ο χρόνος των συμμετεχόντων», προειδοποιούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου άφηνε εκτός ορίων του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα τις ιδιωτικές περιουσίες, ακόμα και αυτές που είναι περίκλειστες, δίνοντας δικαίωμα ήπιων αναπτύξεων στους ιδιοκτήτες, στους οποίους περιλαμβάνονται η Μητρόπολη Πάφου και ο όμιλος Φωτιάδη. Ο διάλογος που αρχίζει την Τρίτη, αναμένεται να εξετάσει μεταξύ άλλων πώς ακριβώς ορίζονται οι ήπιες αναπτύξεις.

Σε σχετική ερώτηση προς αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς σε προηγούμενα ρεπορτάζ για το ίδιο ζήτημα, μας είχε λεχθεί ότι ο όρος ήπια ανάπτυξη είναι αρκετά ξεχειλωμένος και επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών από τους εκάστοτε εμπλεκόμενους. Μετά την απόφαση του Υπουργικού, ο κ. Κουγιάλης είχε αναθέσει στην Πολεοδομία να καθορίσει πολεοδομικές ζώνες. Ωστόσο, αφού μιλάμε για περιοχές Natura, είναι το τμήμα Περιβάλλοντος -το οποίο υπάγεται στο υπουργείο του κ. Κουγιάλη- που οφείλει να θέσει όρους εντολής στην Πολεοδομία για το νέο τοπικό σχέδιο και τις αναθεωρημένες πολεοδομικές ζώνες.

Σημειώνεται ότι στο εργαστήρι δομημένου διαλόγου, πέραν των περιβαλλοντικών οργανώσεων, θα συμμετέχουν οι επηρεαζόμενες τοπικές αρχές, τα αρμόδια κρατικά τμήματα (Περιβάλλοντος, Δασών, Αλιείας & Θαλάσσιων Ερευνών, Πολεοδομίας & Οικήσεως) και η υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, το ΕΒΕ Πάφου και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα (ο οποίος είναι ενταγμένος στο ΕΒΕ Πάφου).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy