Δύσκολη η κατάσταση στο Κυπριακό, διαπιστώνει το Εθνικό Συμβούλιο

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα πράγματα σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, είναι η διαπίστωση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, με δεδομένη την επιστροφή των δύο ηγετών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις παράλληλες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Α. Κυπριανού: Ανάγκη για πακετοποίηση θεμάτων για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις 

Ανησυχία για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι οδηγούμαστε σε μια πορεία που φαίνεται αδιέξοδη, εκτός αν αλλάξουμε κάποιες προσεγγίσεις.

Ο Αντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά το Εθνικό Συμβούλιο, επανέλαβε την πρόταση ΑΚΕΛ για πακετοποίηση των θεμάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί σε ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ των δυο ηγετών αν υπάρχουν συγκλίσεις.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνει μελέτη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης να μελετηθεί και το τι θα γίνει αν καταλήξουμε σε αδιέξοδο.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε παράλληλα ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά με εμμονή στις αρχές λύσης του κυπριακού.

Α. Νεοφύτου: Η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται από εμάς

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, προτιμώντας να δώσει την άποψη του μέσω Tweeter, όπου ανήρτησε ότι χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και αντικειμενική ανάλυση.

Μ. Σιζόπουλος: Αλλαγή στρατηγικής ή αλλαγή προεδρίας

Με τη στάση της Τουρκίας επισφραγίζεται η αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε η Ε/κ πλευρά στο Κυπριακό, υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι όλοι όσοι επένδυσαν στην καλή διάθεση του Μ. Ακιντζί, άρχισαν να διαψεύδονται, όπως και εκείνοι που περίμεναν αλλαγή στη στάση του Ρ. Τ. Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη αλλαγής της τακτικής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο λαός να ψηφίσει για αλλαγή ηγεσίας.

Γ. Λιλλήκας: Οι συνομιλίες έχουν σταλώσει, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο

Εχουν σταλώσει οι συνομιλίες και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, δήλωσε μετά το Εθνικό ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Είπε ακόμα ότι κατέθεσε πρόταση για νέα συνεδρία για αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, για να διαμορφωθούν εναλλακτικά σενάρια. Μίλησε παράλληλα για προληπτικές δράσεις και αντιδράσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων και μίλησε παράλληλα για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής λόγω της αλλαγής του υπόβαθρου των συνομιλιών.

Ε. Θεοχάρους: Να γίνει το συντομότερο νέα συνεδρία του Εθνικού 

Είναι χαρακτηριστική η απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί, είπε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία είπε ότι επιβάλλεται να συνέλθει το συντομότερο ξανά το Εθνικό για να μελετήσει όσα συμβαίνουν σε συνάρτηση με όσα αφορούν την Τουρκία και τις ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Γ. Περδίκης: Είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα δεν παν καθόλου καλά

Οι οικολόγοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο όπως συνεχιστούν οι ενέργειες από την Ε/κ πλευρά για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ζήτησαν από τον ΠτΔ να ενισχύσει την επιστολή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Αν χρειαστεί να αλλάξει η στρατηγική αντιμετώπισης του Κυπριακού, λόγω της αλλαγής του υποβάθρου στο οποίο στηριζόταν μέχρι τώρα η πολιτική της Ε/κ Πλευράς, υποστήριξε ο κ. Περδίκης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy