Δυσκολίες στην καθημερινότητα των τρανς

Έρευνες καταδεικνύουν ότι  τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν   δυσκολίες στην εξεύρεση  εργασίας και όχι μόνο.

 

Αναγκαία είναι η νομοθεσία που να ρυθμίζει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων όταν επιθυμούν να αλλάξουν τα επίσημα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) ώστε σε αυτά να αναφέρεται άλλο φύλο από αυτό της γέννησής τους.

Το όλο θέμα απασχόλησε χθες εκ νέου την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου σημειώθηκε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση, αλλά μια άτυπη διοικητική διαδικασία όπου η αλλαγή των εγγράφων γίνεται με προϋπόθεση να έχει υπάρξει επέμβαση αλλαγής φύλου.

Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή, απαλείφεται η υποχρέωση για επέμβαση ή ορμονοθεραπεία. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Φθινόπωρο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τα άτομα αυτά, χωρίς τη νομική ρύθμιση, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες όταν παρουσιάζουν τα υφιστάμενα έγγραφά τους για εξεύρεση εργασίας, για εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσηλευτήρια κ.λπ.

Η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η ετοιμασία του νομοσχεδίου και με τη νομική ρύθμιση δεν θα είναι πλέον προϋπόθεση η ορμονοθεραπεία ή η επέμβαση για να μπορεί να καταστεί δυνατή η αλλαγή των εγγράφων των ατόμων αυτών.

Εξάλλου στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των τρανς ατόμων και τις νομικές πτυχές των ατόμων αυτών.

Με βάση τα ευρήματα, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας, διακατέχονται από άγχος, φόβο, απογοήτευση και ντροπή, νιώθουν αποκλεισμένα και αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές.

Eνδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην έρευνα του καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Φελλά με θέμα Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τρανς ατόμων στην Κύπρο προκύπτει μεταξύ άλλων πως 4 στους 10 συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να διακόψουν την εργασία τους από συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή υπηρεσίες όταν τους ζητήθηκε να προσκομίσουν κάποια έγγραφα σχετικά με την ταυτότητά τους.

Ενώ 8 στους 10 δηλώνουν πως πολύ συχνά αισθάνονται άγχος, αγωνία και φόβο όταν κληθούν να παρουσιάσουν την ταυτότητα ή τα έγγραφά τους για την εξεύρεση εργασίας.

Η Σκεύη Κουκουμά τόνισε ότι αυτές οι έρευνες είναι χρήσιμες γιατί βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με βάση τα οποία τα τρανς άτομα υφίστανται διακρίσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα πρέπει η πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα της εκπαίδευσης για ανάπτυξη κουλτούρας αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy