Διστάζουν να ελέγξουν κρατουμένους οι δεσμοφύλακες. Φοβούνται αντίποινα

18 κτυπήματα σε βαριάνους εντός τριετίας

 

[quote_box_right]

Αναταράξεις

Οι δυσμενείς συνθήκες εργοδότησης και τα αλλεπάλληλα «τροχιοδεικτικά» κτυπήματα σε βάρος δεσμοφυλάκων δημιουργούν τριγμούς ακόμη και στην κλαδική των δεσμοφυλάκων, από το Συμβούλιο της οποίας παρατηρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», αποχωρήσεις μελών. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι αναρρωτικές άδειες, αφού πολλοί δεσμοφύλακες θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες να τους συμβεί οτιδήποτε

[/quote_box_right]

 

Το δεύτερο κτύπημα στο σπίτι 40χρονου δεσμοφύλακα στον Άγιο Δομέτιο εντός τριών μηνών, πιο υψηλής ισχύος σε σχέση με το προηγούμενο, έρχεται, όπως φαίνεται, να εντείνει την ανασφάλεια και το φόβο μέσα στον κλάδο των δεσμοφυλάκων.

Όπως αντιλαμβάνεται η «Χ» η νέα επίθεση σε σπίτι δεσμοφύλακα, όπως και σε προηγούμενες επιθέσεις, φαίνεται να συνδέεται με τη δράση εγκληματικών στοιχείων εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, τα οποία όπως φαίνεται έμειναν δυσαρεστημένα από τον τρόπο μεταχείρισής τους από μέλη του κλάδου των δεσμοφυλάκων. Πηγή της «Χ» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δύο επιθέσεις σε βάρος του ίδιου δεσμοφύλακα πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έρευνες σε διάφορα κελιά, από τις οποίες ανευρέθηκαν διάφορα αντικείμενα, απαγορευμένα εντός των Φυλακών.

Επεξηγώντας τη διασύνδεση του τρόπου με τον οποίο μέλη της Υπηρεσίας των Κεντρικών Φυλακών υπηρετούν το επάγγελμά τους με τον τρόπο δράσης διαφόρων κύκλων μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, η ίδια πηγή υπέδειξε στη «Χ» με αφορμή το τελευταίο κτύπημα, ότι πλέον οι δεσμοφύλακες έπαψαν να πραγματοποιούν έρευνες σε κρατουμένους αφού κάθε μήνα ένας δεσμοφύλακας δέχεται «προειδοποιήσεις» για τη δουλειά του. Όπως φαίνεται τα διαδοχικά κτυπήματα εναντίον δεσμοφυλάκων, τα οποία σε διάστημα τριετίας έφτασαν τα 18, οδηγούν τους δεσμοφύλακες σε λύσεις αναρρωτικών αδειών.

Ο αριθμός των δεσμοφυλάκων που απουσιάζει με αναρρωτική σε καθημερινή βάση, πιθανόν καθημερινά να ανέρχεται στους 35, αφού, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «πολλοί ψάχνουν διέξοδο στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ρίσκο να πάθουν κάτι». Σημειώνεται ότι από την επίθεση στην οικία του δεσμοφύλακα, υπήρξαν ζημιές από τις οποίες, όπως αναφέρθηκε από την ίδια πηγή, «εάν ο δεσμοφύλακας θα ήταν νεκρός αν βρισκόταν την ώρα της έκρηξης μέσα στο σαλόνι του». Το τελευταίο περιστατικό έκρηξης βόμβας καταδίκασε και η ΠΑΣΥΔΥ, η οποία ζητεί παράλληλα από τις αρμόδιες αρχές επείγουσα διερεύνηση και εντοπισμό των δραστών.

Η Συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων αναμένει τη δίωξη των βομβιστών και την επιβολή παραδειγματικών ποινών για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες, που για ακόμα μια φορά στοχεύουν, αναφέρει, σε εκφοβισμό δημόσιων λειτουργών που έχουν την ευθύνη της διαφύλαξης της δικαιοσύνης και της τήρησης της δημόσιας τάξης. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΔΥ διαβεβαιώνει τα μέλη της ότι παραμένει σθεναρός φρουρός των δικαιωμάτων τους και ιεραρχεί στις προτεραιότητές της τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών για την αποτελεσματική και απρόσκοπτη επιτέλεση του έργου τους.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy