Δείτε πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

Ένα γρήγορο τεστ για τον θυρεοειδή που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι!

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λάρυγγα, επάνω από το κλειδοκόκαλο. Είναι το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού, αφού οι ορμόνες που απελευθερώνει καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πόση ενέργεια δαπανά ο οργανισμός για ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος αλλά και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα.

Η αυτοεξέταση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για να διαπιστώσετε αν ο αδένας λειτουργεί σωστά. Σε περίπτωση που υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός/υποθυρεοειδισμός αντίστοιχα), επηρεάζονται πολλαπλά όργανα και συστήματα του οργανισμού και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η ανεξήγητη αύξηση του βάρους, η τριχόπτωση ή η επίμονη κόπωση.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η ενδοκρινολόγος Ελίζ Μπρετ από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Mount Sinai εξηγεί πώς μπορείτε να κάνετε μια απλούστατη αυτοεξέταση του θυρεοειδούς στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ποτήρι νερό και έναν καθρέφτη.

Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη, πιείτε μια γουλιά νερό και σκύψτε το κεφάλι προς τα πίσω. Κοιτάξτε στον καθρέφτη την ώρα που καταπίνετε το νερό. Επαναλάβετε αρκετές φορές αν χρειαστεί. Παρατηρήστε εάν υπάρχουν εξογκώματα, κάποιο μικρό φούσκωμα ή ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών του θυρεοειδούς.

Το οίδημα μπορεί να υποδεικνύει διόγκωση του αδένα ή όζο στον αδένα (καλοήθη ή κακοήθη).

Αν εντοπίσετε κάποιο ανησυχητικό σημάδι κατά την αυτοεξέταση, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο σας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy