Δορυφορικό επίγειο σταθμό θα λειτουργήσει σύντομα το ΥΠΑΜ

Το Υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σύντομα στη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού επίγειου σταθμού και σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χριστόφορου Φωκαϊδη, ο σταθμός αυτός θα ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου ως ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί το Υπουργείο το θέμα των λαθρομεταναστών που φεύγουν από τις χώρες τους με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Φωκαϊδης απάντησε πως «αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μεταφέρω το θέμα στη συνάντηση που είχα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, το γεγονός δηλαδή ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται η ανωμαλία, της κατοχής που επιτρέπει δυστυχώς να επιτείνεται ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυριότερα ο Νότος».

Ερωτηθείς για την ετοιμότητα Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην αντιμετώπιση λαθρομεταναστών, ο Υπουργός είπε πως «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα. Στις αμέσως επόμενες βδομάδες θα είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε τη λειτουργία ενός από τους τρεις ευρωπαϊκούς δορυφορικούς επίγειους σταθμούς που θα καταστήσουν, μαζί με την ολοκλήρωση και του υπόλοιπου σχεδιασμού μας που αφορά και την απόκτηση πλωτών μέσων για το Ναυτικό θα καταστήσουν την Κύπρο και θα ενισχύσουν το ρόλο της ως ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «είναι μια μεγάλη γιορτή σήμερα για το στρατό μας, γιορτάζουμε τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Στρατού Ξηράς και τιμούμε τις ένοπλες δυνάμεις εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της πολιτείας προς όλο το προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, που σε καιρούς δύσκολους συνεχίζουν να επιτελούν την αποστολή τους με αφοσίωση, συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπερασπιζόμενοι την ασφάλεια της χώρας και το εθνικό συμφέρον».

Η σημερινή επίσημη τελετή με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, άρχισε με δέηση στην εκκλησία του Στρατοπέδου «Ανδρέα Σουρουκλή» στη Λάρνακα. Ακολούθησε η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού του ΓΕΕΦ με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, τον Δήμαρχο Λάρνακας, βουλευτές, αξιωματικούς των τριών όπλων της Εθνικής Φρουράς και στρατιωτικούς ακολούθους ξένων πρεσβειών στη Λευκωσία, περιόδευσαν έκθεσης υλικών ναρκοπολέμου και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανημάτων όπως ερευνητές ναρκών και διασπαστήρες ναρκών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy